« Върни се назад Публикувано на 10.06.2014 / 14:40

СТАНИШЕВ: ЗАБРАВИХТЕ ЛИ КАК БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НА КОЛЕНЕ, СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ СЪДБИ СМАЧКАНИ ОТ ГЕРБ И МЪЛЧАЩИТЕ ТОГАВА МЕДИИ?! ЗАСЛУЖАВАШЕ СИ ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТТА ДОРИ САМО ЗАРАДИ ТОВА!

 

Нека хората кажат дали искат пак Борисов и Цветанов на власт, дали искат Бареков за премиер. Нито министрите, нито премиерът заслужават да носят отговорност в тази продължаваща политическа ескацалация. Затова правителството трябва да си подаде оставката“, заяви Сергей Станишев пред пленума на БСП.

Станишев заяви, че очаква министрите и премиерът да защитят името си в следващите седмици и да кажат, въпреки липсата на медийна политика на кабинета, какво са заварили като управление от ГЕРБ.

„Не очаквах от ДПС точно този ход – да излязат с присъда на кабинета „Орешарски”. Нека си спомним лицето на самозабравилото се авторитарно управление, което имахме силата и куража да прекратим. Дори само затова си заслужаваше да поемем отговорността за съставяне на правителство. Трябва да помним откъде тръгваме и накъде вървим.Насила не може да даваш. Насила може да вземаш. Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стане и предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Хората трябва да кажат – какво искат да им се случи? Борисов на власт, Цветанов министър на вътрешните работи.

Най-голямата опасност пред България е политическата нестабилност в страната.“, каза още Станишев и се обяви за незабавни предсрочни избори.

Според Станишев БСП не се е вкопчила във властта и след промяна на закони е възможно избори да има и в края на юли. Станишев призова всички политически партии да загърбят тясно партийните си интереси в името на държавата:

„При наличието на политическа воля и отговорност на президента предсрочни избори до края на юли са възможен и реалистичен вариант и това е най-добрият вариант за страната. Час по-скоро трябва да дадем правото на хората да се произнесат какъв да бъде следващият парламент, за следващия бюджет, реформите, които са нужни. Хората трябва да дадат сила, независимо на коя партия, за да има резултати и промяна”.

Станишев каза още, че няма да позволи никой да се крие зад гърба му и да си изтрива съвестта върху него като изтривалка.

Станишев призна, че много от хората на БСП се водели от лични и икономически интереси, за което изпитвал неудобство и заради изкривено другарско отношение, са мълчали. „Разделени на групи, всеки си е откъснал парче от партията по места“, каза още Станишев.

Според Станишев БСП има необходимост от дълбока промяна, но без такава нагласа в цялата партия, нещата автоматично не могат да се променят.

За да получим достоен резултат на изборите, които предстоят, трябват две неща – повече самочувствие и увереност в БСП. „Няма такава партия сугестирана отвън като БСП!“, призна Станишев.

Докога ще навеждаме глава пред арогантността и ще позволяваме да ни унижават,  искам на това от днес да бъде сложен край, заяви Станишев.

„На изборите за Европейски парламент партията се представи зле. На практика хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват. Знам, че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни, за да накарат нашите привържениците, обществото, да повярват, че това е добрия път, че сме тръгнали към промяната, която всички говорим, която искахме и искаме. Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес, не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме. Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си. И всеки един от вас, от нашите структури по места, го видя. За всички нас резултатът на евровота беше неочакван. Повод за анализ, за искрен разговор помежду ни, за равносметка, за вземане на решения, от които имаме нужда днес. Но преди да стигнем до този разговор, искам да кажа какво чувствам и мисля в тази ситуация и в този момент. Защото има неща, които са по-важни от конкретния анализ. Това са принципите, заради които сме заедно. Това е вярата ни в нашата кауза, в левите идеи, в това кои сме ние. Преди всичко, това трябва да си кажем в тази минута. Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 година се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години, а и отпреди това. Посрещам с усмивка на съжаление всичко това. Но не и със страх. Не и със загуба на увереност в това, че не сме изневерили на себе си. Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци.
Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят – загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си. Тогава трябва да покажем, че имаме кауза, че имаме принципи. И умеем да ги отстояваме. Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си, себе си, достойнството си. В името на справедливостта и на левите идеи, в които вярваме. В последните дни наблюдавам как някои се объркват и тълкуват нашите качества като недостатъци. Нека знаят – слабост е възгордяването, смирението е мъдрост.
Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни. Че това може да бъде повод да бъдем притискани.
Защото освен любезна усмивка можем да покажем и сила.
Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас.
Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива. Ще носим нашата отговорност за нашите действия. От това не се плашим. Нашите рубежи ще ги отстояваме.
Ние сме горда партия. С принципи и традиции. Но преди всичко сме партия с характер. Който не е обръгнал и не се е калил във вътрешните битки в БСП, той не става за политик. Сами го знаете, а и аз от собствен опит“.

Afera.bg

 

 

 

 

«