« Върни се назад Публикувано на 27.01.2011 / 10:15

СРС-сериалът за лошите добри

После шефът на митниците се оправдава пред публиката като пред детска градина, че премиерът просто проверявал дали някой не е незаконно уволнен.

Междувременно вадачите на СРС-ата пращат първите си СРС-серии на свои експертизи в чужбина, понеже не вярвали на меверейските. То едва ли изобщо някой вярва на обясненията, че нещо е манипулирано, само защото е презаписано. А сериалът със СРС-ата продължава ли продължава – според някои медии поне още 7 записа чакали ред за огласяване.

Докога ще я караме така? Сигурно чак до изборите. Каква е крайната цел? Нека първо видим какво всъщност се случва при ваденето на СРС-та.

Тези въпроси вече не стоят
Въпросът с автентичността на записите пред никого не стои сериозно – чуват се автентични гласове, с още по-автентични изрази.

Не стои и въпросът с незаконноста – интересът към съдържанието решително надделява.
Не стои и въпросът с разпространението на нещо недопроверено – дори БНР в рамките на един час в сряда – след 12 ч и след 13 ч, излъчи цели два пъти и трите разговора Борисов-Танов-Манченко.

Вече не стои и въпросът за разграничение между сериозни и несериозни медии, защото няма значение кой е първоизточникът на огласяването на СРС. Дори държавните медии отказват да спазват "остарели" правила, защото така или иначе цялата информация съществува – даже и никоя медия да не я бе огласила, тя щеше да бъде качена в някой сайт за виедо-споделяне, или където и да е в интернет. И с огромна скорост след "Гласове", записите и стенограмите им бяха мултиплицирани из нета.

Фактът обаче, че всички СРС-та излизат през журналистите Дачков и Патрашкова, които пък са свързани с Алексей Петров, освен всичко друго, снема и въпроса кой има интерес от всичко това. И фокусът остава върху голото съдържание на записите.

На едно голо съдържание
Най-парадоксалното в цялата ситуация е, че при целия медиен уют, в който живее управлението на ГЕРБ, когато медиите масово са сведени до проста фуния за безкритично ретранслиране на премиерски и министерски слова и телодвижения, фунията, пак в простата си функция на фуния, се оказва двупосочна и праща в лицето на управляващите цялата канализационна маса. Независимо от кого и откъде е била изпусната.

С всяко следващо СРС картинката на властта става все по-нелицеприятна, с тенденция към отчайваща. Първо се посяха съмнения за покровителство над контрабанда, но досега основното разголване е към моралния облик на властта, която задкулисно действа против елементарни юридически и етични норми, управлява дебелашки и шуробаджанашки.

И вече не е важно дали изобщо някое следващо СРС ще уличи премиера или някоого от неговия управленски екип в крупна далавера – след "посятото" досега все по-голяма част от публиката е убедена, че управляващите правят такива неща, както и всички преди тях.

А и дори да има такова СРС, то вече ще звучи по-убедително, отколкото ако с него директно се започне компроматната война. Бронезащитата с манипулации на записите вече е паднала или силно изтъняла при оправданията с предишните СРС-та.

Целта обаче едва ли е едно ключово СРС да уличи, когато ми дойде времето, директно в крупна далавера премиера, вицепремиер или съпредседател на групата на ГЕРБ. Защото дори и да има такова СРС, със СРС-та престъпления трудно се доказват – не само в съда, но и пред обществото. С поредица от множество и "по-невинни" СРС-та обаче се постига нещо много по-трайно – необратимо повяхване на довчера светъл образ.

Рухват надежди и доверие, замества ги отчаяние, отвращение и политическа апатия. И до изборите политическото тяло на ГЕРБ и неговите най-първи току виж доста залиняло.

Това навярно е и крайната цел на сериала със СРС-ата. А кому това е изгодно – очевидно на мнозина. Кръгът на печелившите може да е много по-широк от кръга на организаторите на СРС-сериала, затова този въпрос не е толкова важен.

И управляващите е крайно време да разберат, че главният въпрос не е кой и с каква цел режисира филма, а защо те са главните герои на този филм. Защото да разобличаваш лошите като лоши не те прави непременно добър – добрият може да бъде разобличен от лошите като също лош, докато лошият най-много да стане още по-лош от разобличенията на добрия.
Съвсем очевидно е кой е големият губещ в тази ситуация.
Дали пък финалната идея не е да заживеем съвсем омаломощени в един напълно лош политически свят?

www.webcafe.bg

«