« Върни се назад Публикувано на 04.04.2014 / 12:24

СРАМОТА! АКО ЖУРНАЛИСТИТЕ СТЕ ХОРА НА МЯСТО, ЩЕ СЕ РАЗГРАНИЧИТЕ ОТ ИВЕТКИ И АСЕНГЕНОВЦИ НАЧАСА!

 

Журналистиката трябва да се разграничи от блогърите. Категорично. Ако иска да запази сурат. Не може Миролюба Бенатова и Иван Бедров да поканят на митинга пред МВР в защита на Генка Шикерова – колегата от бТВ, на която подпалиха колата преди две нощи, цялата група Иветки, начело с:
– А.Г. /45/, разследван за хулиганство;
– Кака Цона Общата, дето е на хранилка на една фондация „Америка за България“, спонсорираща само специфичните геополитически интереси на Държавния департамент на САЩ на територията на България;  – оня платен шмекер, дето брои делфини в Черно море за 3 милиона евро – Боби Сандов;– че и онзи полумъж с особеното име – Найо Тицин.

А забравих самата Иветка, която ми се хилеше иззад сенките на дърво.

Подредили се заедно с цялата журналистическа колегия!
И докато ние, журналистите, даваме интервюта защо сме дошли на митинга пред МВР, горепосочените навлеци, барабар с предплатените си клакьори взеха да викат: „Оставка!“, „Оставка!“. А пък Йово Николов от Капитал им пригласяше – още по-голяма удивителна слагам тук, колега!
Ана Заркова се възмути сериозно и обясни на БНТ 1 и на бТВ защо това е възмутително. Ние сме журналисти, не сме телевизионни водещи, а журналисти с по 30-40 години журналистическа кариера. И за нас е недопустимо да ни яхат разни блогъри, олигархични кръгове и прочие, при това в ефир.
Веднъж за винаги трябва да се разбере едно – журналистическата гилдия не е еднородна маса от разни теле-водещи, вестникари, за Бога! – някакви си недоучени блогъри. Или както коментира Мария Стойкова, първи зам.-главен редактор на в. „Сега“ – то сега всеки със статус във ФБ се води журналист, какви искаш да се съберем тук!
Говорих с Миролюба Бенатова по въпроса, тя страшно остро реагира, че не тя ги е извикала да викат оставка под прозорците на МВР. Дори нападна Ана Заркова, която също й обърна внимание, че присъствието на безимените „иветки“, които викат „Оставка!“, докато ние даваме интервюта и по този начин се легитимират на наш гръб и опорочават самото ни присъствие на тоя митинг.
Срамота, наистина!
Обръщам се специално към Генка Шикерова – дойдох на митинга пред МВР, не защото искам оставката на министър Йовчев, а защото е важно по палежа на колата ти да се работи професионално и докрай. А докрай в случая на разкриване на дадено престъпление означава да се установи извършителя, да му бъде повдигнато обвинение и да му се даде справедлива присъда. Искам да видя този Нерон зад решетките, при това бързо! Защото ако оставим този случай да остане просто една полицейска статистика, както навремето случая със заливането на Ани Заркова с киселина мина и замина без каквито и да са последствия, това ще се превърне в практика.

Защото ако днес, Генке, недоволните от журналистите имат свободата да палят колите ни и да ни заливат с киселина, какво остава за останалата част от обществото, която е подложена на ежедневен терор от разни банди обирджии, изнасилвачи и други престъпници. Именно за това се отзовах на поканата на Миролюба Бенатова, която случайно чух по Нова ТВ и дойдох. И ако сте хора на място, ще се разграничите от иветките начаса! Всичко друго би било неуважение към нас, вашите истински колеги, истинските журналисти.
Иначе митингът си беше незаконен – питах колегите дали са искали разрешение, не нямат разрешение. Но оня министър на вътрешните работи, на който разни иветки му искат оставката – г-н Цветлин Йовчев беше разпоредил да затворят отсечката на ул. „Шести септември“, за да може да протестираме спокойно. В тази връзка искам да подчертая – аз, Нора Стоичкова, НЕ ИСКАМ оставки, ИСКАМ МВР ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ДО КРАЙ! Искам палежа на колата на Генка Шикерова да бъде разкрит и да бъде установен извършителят. Мотивите за това престъпление – в най-общ план говоря, са без значение.

Нора Стоичкова

«