« Върни се назад Публикувано на 28.05.2023 / 11:19

СПАЗАРЯВАНЕТО НА ШЕСТИМАТА ОТ ВСС! ПО € 500К НА ВСЕКИ, ЗА ДА „ДЕЙСТВАТ ДОКРАЙ“

Калина Чапкънова вече блесна като звездата на това предложение до Пленума на ВСС за уволнение на Гешев. Наивно от нейна страна да повярва, но амбициозната бургазлийка със спорна репутация в магистратските среди е получила обещание, че ще бъде новият главен прокурор.

При най-незабележимия сред членовете на ВСС Кузманов историята е още по-интересна. Той от най-безличния, сега се превърна в рупор на морала и етиката, пръв сред равни той яростно защитава предложеното отстраняване на Иван Гешев. В неговата мисия се включва и кметът на Бургас – Димитър Николов, който на първо място „обезпечил“ гласа на Кузманов с 100 000 евро. Допълнително Николов ще има задачата, заедно с Кузманов, да вербуват и потенциални “противници” на Гешев от прокурорите от Бургаския регион.

Своят глас Йордан Стоев продава за поста на апелативен прокурор на София след напускане на ВСС.

Гергана Мутафова от квотата на ГЕРБ във ВСС е спазарила добра сделка, полагайки своя подпис в предложението за освобождаване на Гешев, срещу поста на апелативен прокурор на родния й град Пловдив. Тя се оказва още по-взискателна, в допълнение й предоставят и два апартамента.

Огнян Дамянов изглежда най-скромен. Малко безхарактерно и говорещо за ниска самооценка, членът на Прокурорската колегия във ВСС се съгласява да участва в заверата на своите колеги само срещу обещание от страна на шефа на ВАС – Чолаков, за безпроблемен професионален път на съпругата на Дамянов във ВАС. Тя е дългогодишна съдийка там.

Светлана Бошнакова е просто пълнеж в бройката. Източници от ВСС казват, че дамата се чувства виновна и се срамува, но видно заради близките си отношения с Борислав Сарафов не би могла да послуша вътрешното си убеждение.

След подаването на първото предложение на 6-мата члена на ВСС срещу Иван Гешев настъпи неочакван развой на събитията, довел до брифинга на Иван Гешев на 15 май, когато Гешев показно скъса оставката си и с две думи им каза да си гледат работата.

Това кара 6-мата му колеги да се замислят за отбой.

Продажните им души обаче са намерили пристан, защото лично Бойко Борисов им обещава, че им гарантира оставане във ВСС още година и половина. Това вече е факт, защото според новите промени в НПК и ЗСВ от 49-тото Народно събрание след влизаме в сила на закона ще трябва да бъде проведена нова процедура по избор на членове на ВСС, която отнема точно толкова. Още повече, че разбирателството в парламента е толкова лошо, че шансът тези 240 да постигнат разбирателство за излъчване на членове на ВСС от парламентарната квота е абсолютно невъзможен.

Е, да им е честито – мисията изпълнена. Само да не стане така и Гешев да пребъде.

Един от тези шестимата морални стълбове и защитници на върховенството на закона споделя, че на 5-ма от тези 6 през миналата седмица са им обещани колосалните по € 500К на всеки, за да “действат докрай”. 

Същото се налагало заради отпора, който те срещали от колегите си във ВСС, от Гешев, а и общественото недоволство.

Парите ще бъдат предоставени от нефтен бос от провинцията.

Afera.bg

«