« Върни се назад Публикувано на 24.08.2022 / 7:14

СОФТУЕРЪТ, КОЙТО ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ И ЗА КОЙТО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ! И ЗАЩО БОЖО НЕ ПОИСКА КОДА ДА ОСТАНЕ ОТВОРЕН!

Какво може да причини един бъг на един софтуер, за който никой не говори?

Могат ли да се хакнат изборите през софтуера, могат, но не от този софтуер за машините, който преминава през проверки (ръцете и очите) на минимум 20 човека от различни организации и институции, а от друг софтуер, още по-важен, този софтуер, който обработва резултатите, и с който работят само няколко човека от Информационно обслужване и никой не желае да се говори за него. Особенно изпълнителният директор Ивайло Филипов, който скача като попарен и променя разко отношението си при споменаването му.

Бившият му началник по документи и бивш министър на МЕУ Божидар Божанов, „Големият“ радетел за отворен код, който за осем месеца не направи нищо от това, което обеща преди изборите, а имаше цялата власт да го направи. Въпроса е защо не пожела?

Питаме защо,  като е такъв радетел на отворения код, не направи проверка и не направи отворен софтуера на Информационно обслужване за изчисление и броене на резултатите от изборите. Този софтуер не е ли най-важният и ако имаш достъп до него, как може да гарантираш, че никой няма да промени резултата, при положение, че никой не прави одит на този процес, а това не е ли най-важното за едни избори – какъв резултат ще има и кой ще управлява.

Защо Божо, както е известен в IT средите, не поиска този код да стане отворен. Тук не важат ли същите причини, важат и то с още по-голяма сила, но тук не му е изгодно на него и на шефа на Божо – Ицо Кроманьонеца, както му казват пак в IT средите.

Информационно Обслужване са организатори на изборите, а никой никога не е правил одит, как изобщо организират този процес. Как и кои са хората, които „броят“ резултатите с направения от тях софтуер. Ако някой може да манипулира изборният резултат, именно това ще стане в Информационно обслужване.

Всички софтуери произведени от Информационно обслужване по различни държавни поръчки са се оказвали неработещи и пълни с бъгове, с дупки и не ъпдейтнати.

Как ще се гарантира честността на изборите като никой, никога не го е проверявал или удостоверявал. Не е минал тестове от външни фирми. Всичко е само на една дума на директора Ивайло Филипов. Човек с дългогодишна служба към ГЕРБ, ДПС в последната година и към ДБ, а сега и към Радев. Само той ли е човекът, който може да организира избори и без него не могат да бъдат проведени.

Защо жали  ДБ пред ВАС за един софтуер за избор на дела и съдии, а за другия софтуер на Информационно Обслужване не само, че не жали, но дори и не говори за кода за броене на резултатите, за който  Божо „успешния“ министър на ДБ  показа, че е в пряка зависимост от Ивайло Филипов.  Не желаещ да провери и осъществи контрол на подотчетното му дружество Информационно обслужване в който той като министър имаше пълен контрол – защо не назначи одит?

Защо искаше публично одит през медиите на софтуера на съда за разпределяне на делата и на машините за гласуване, а един път не спомена софтуера, който обработва резултатите от броенето на гласовете, без значение дали е машинно или с хартия.

Андрей Червенков

«