« Върни се назад Публикувано на 26.02.2014 / 16:05

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД ОТКАЗА ДА ОБРАЗУВА ДЕЛО СРЕЩУ ПАТРАШКОВА И В. „ГАЛЕРИЯ”, ЗАВЕДЕНО ОТ РУМЕН ПЕТКОВ

 

Софийският градски съд е отказал на бившия вътрешен министър Румен Петков да образува дело за клевета. Петков подаде иск за 50 000 лв. срещу вестник „Галерия“, в чиято публикация той беше наречен „оръженосец на Първанов“ и „пощенски гълъб“.  В публикацията се казва, че Петков се срещал с Бойко Борисов, Николай Гигов и Георги Първанов. Автентичен запис не бе публикуван. В материала се твърдеше, че Гигов ще финансира АБВ на Първанов, който пък ще се съюзи с ГЕРБ срещу правителството, съобщава www.glasove.com

 „Няма престъпление в изнесената от в. „Галерия“, в бр. 3, информация, че Румен Петков се срещал с Бойко Борисов и президента Георги Първанов в Банкя“, се казва в решение на съдия Мирослав Георгиев, взето на 12 февруари тази година. Според магистрата така описаните в тъжбата на Румен Петков факти са несъставомерни по чл. 147 , ал. 1 от НК и не сочат въобще за каквото и да е престъпление. В мотивите за решението се казва още, че изнесените обстоятелства във вестника не са позорни.Съдията по делото се аргументира, че клеветата има две форми: умишлено разгласяване на позорно обстоятелство за другиго или приписването му на неизвършено от него престъпление.

Според съдията не е позорно спрямо тъжителя оповестеното във вестника, както и че твърдението „Бойко и Николай Гигов плащат на Първанов“ не касае Румен Петков и заради това неговото име и чест не са засегнати.

От своя страна Румен Петков нарече съдия Мирослав Георгиев „недоразумение“ и „нищожество“ и заяви, че съдията, отказал да образува дело, е бил свързан с Делян Пеевски.

Петков заяви, че ще изпрати решението на Висшия съдебен съвет, европейски дипломати и Европейската комисия: „Ще изпратя това разпореждане до ВСС, за да знае той какъв потенциал в политическия анализ има в съдебната система; за да знае ВСС, че за български съдия да се лъже не е проблем, да се тиражират лъжи не е проблем, да се тиражират клевети не е проблем; че за българския съдия някой да бъде определян като „оръженосец“ и „пощенски гълъб“ не е проблем“, каза Петков.

Afera.bg

«