« Върни се назад Публикувано на 30.03.2011 / 14:03

Соня Колтуклиева: Валентин Златев, Алексей Петров и Маджо замислят експертен кабинет с Доган

 

 

Соня, през миналата седмица БСП организира народни недоволства. Какви са прогнозите ти –  има ли опасност властта да се заклати?

-Големият Рубикон за премиера Бойко Борисов са цените на горивата. Ако не паднат цените на бензина и дизела, Генерала го чакат лоши времена. За всички стана непосилно, дори за мощните и богати фирми, да издържат на тази преса – защото виж какво се получава: свиват се приходите, намалява печалбата, а разходите за гориво растат.  Това е проблем, който засяга всички – от таксиметровия шофьор до собствениците на частни самолети!  Недоволството ще ескалира, в това няма никакво съмнение.

Между другото, скоро се върнах от Йордания. Тя, засега, е единствената арабска страна, в която няма улични протести и социални бунтове. Цената на бензина е 79 евроцента за литър – сравнително висока за този регион, защото в тази държава няма петрол. Преди време вдигнали цената само с 2 евроцента и настанали брожения, върнали я обратно.

В Хонконг преди две години стана същото: държаният от Пекин в покорство богат град, се разбунтува само веднъж, откакто е китайска територия – заради повишените цени на горивата. Една сутрин красивият залив на Виктория, опасан с величествени небостъргачи, завря от лодки и  корабчета, от високоговорители се носеха  гневни викове… беше страшно за гледане. Не само у нас, навсякъде властта обяснява поскъпването с „международното положение”, но това не хваща дикиш. Трябва да се измисли нещо друго и това, което се прави най-напред, е да се намали нормата на печалба на дистрибуторите на горива. Бойко Борисов, ако не може да се разбере с Валентин Златев, да отиде да говори направо с големия шеф Вагит Алекперов. И без друго ще бъде в Москва след няколко дни.

Може да няма пряка връзка със събитията у нас, но се сещам за разказа на един приятел: през 2005 г. той беше финансов директор на най-голямата външно-търговска фирма на ”Лукойл”. Една нощ му звъннали от Москва и тревожно му наредили да преведе още на сутринта 250 милиона долара на държавната хазна. Той отговорил: ама ние нямаме никакви задължения към бюджета, всичко е платено. Отговорили му: ”Имаме-нямаме, превеждай парите!” Точно тогава мултимилионерът Ходорковски получи първата си присъда за неиздължени данъци и акцизи и беше заточен в Сибир.  На това му се вика: ”Страх лозе пази!”, обаче може да се тълкува и иначе – така се пази власт – като накараш богатите да мислят малко повече за държавата и малко по-малко за личното си богатство.

-Миналата седмица случи се нещо скандално – финансовият министър Симеон Дянков посети видния ”работодател” Алексей Петров в офиса му, за да преговаря с него от името на правителството. Какво иска да каже на електората, според теб?

-Как изобщо му дойде наум на Симеон Дянков да отиде в „бърлогата на звяра” и да се срещне с подсъдимия, пуснат под домашен арест, сочен като главата на Октопода, титулован от почитателите си като „доцента” Алексей Петров?! Дали там, откъдето идва, нямаше на следващата секунда да го уволнят и медиите публично да го анатемосат за това? Та нали същият този Алексей Петров иска оставката на колегата му – вътрешния министър Цветан Цветанов. Нали при ареста му на 9 февруари м.г. премиерът каза нещо от сорта, че се хванал за главата и като разбрал какви ги е вършил Трактора, веднага дал съгласие за закопчаването му. Симеон Дянков в ролята на рекламен агент на доцент Алексей Петров?! Икономическият вицепремиер не се ли усети, че с тази среща легитимира като фактор в обществения живот Трактора? Или омразата му към силовия вицепремиер е толкова голяма, че го заслепява тотално…

 -Другият хит на миналата седмица е, че депутатът от РЗС Емил Василев се закани да повтори в парламента заложническата драма в Сливен…

 -Тоя чува ли се какво говори?! "Признавам си – бих ги, заливах ги с вода, но това са някакви политически идиоти и темерути, които повече аз не ги издържам. И от два месеца аз не съм влизал в парламента, не си вземам заплатата като депутат. Съвестта да ми е чиста. Искам да ни подкрепите, дами и господа! Искам да ме предпазите от това, за което съвсем сериозно се замислям. Защото следващия път ще вляза със законно притежавания си пистолет и чудо ще стане в парламента", казва Емил Василев пред симпатизанти на оредялата Янева чета в Перник. Някой чувал ли е по-брутална обида за символа на демокрацията – Народното събрание?!

И този човек е народен избраник! Не си бил взимал заплатата два месеца. Но година и половина я е получавал, нали?! И неговият партиен бос Яне Янев е прибирал за него всеки месец по 15 000 лева от държавната субсидия, взимал е тези изстрадани народни пари за един политически хулиган, на когото не стигна резила да залее с вода изказващия се на парламентарната трибуна бивш съпартиец, ами отгоре на това се изрепчи, че ще щурмува парламента. Той трябва да бъде моментално изритан за уронване престижа на институцията!

На този фон  в държавната БНТ пък се чудят и маят как да отразят кралската сватба на Острова! Щели да обявяват конкурс?!

-Право на акредитация  имат само най-големите световни медии, както и някои от членовете на Британската асоциация на журналистите, на които просто ще бъде осигурено място със сравнително по-добра видимост по трасето на кортежа, но не и достъп до основните събития в Уестминстърското абатство и Бъкингамския дворец. Така че екипът на БНТ ще може единствено да събере впечатления от улиците, да предаде на зрителите настроението на британците и туристите – това, разбира се, ще го има и в картината от директните излъчвания, които на „Сан Стефано” 29 ще получат, благодарение на членството в EBU.

Моите впечатления са, че ръководствата на държавната телевизия все страдат от един и същи синдром: скъпи на брашното, евтини на триците. Кому е нужно сега да се правят конкурси кой ще излезе с най-атрактивна концепция за отразяване на сватбата, та да получи „близалка” за награда: командировка до Лондон. Шефката на новинарските емисии Милена Цветанска по-добре да се фокусира върху начина, по който репортерите на БНТ отразяват /или подминават!/ жизненоважните проблеми за народа. Толкова рядко пробива в новинарските емисии някой стойностен репортаж за мизерията на хората, за проблемите на бизнеса, за тегобите на младите хора в провинцията.  Не е ли по-добре  да намерят неколцина оправни, владеещи отлично английски език и разговорливи водещи, които да коментират атрактивно и забавно картината от международния видеообмен?

Струва ми се, че на обществената функция на БНТ повече щеше да й прилича, ако неин екип бе отразил безпрецедентните бунтове в Лондон на британските студенти срещу намеренията на правителството да увеличи таксите за обучение в  университетите. В България малцина говорят за това, че платеното обучение е недостъпно за талантливи и ученолюбиви младежи, които дори нямат шанса като своите връстници в страни като Англия или САЩ да получат безлихвен студентски заем, който да изплащат след завършването си, при започване на редовна работа. Още не ни се иска да го признаем, но разслоението на обществото ни започва още на другия ден след раждането: едни родители се чудят как да си прехвърлят невръстните деца на баби и дядовци, на съседи и роднини, други се радват на възможността отрочетата им да се учат да свирят на пиано и да играят тенис в луксозните частни детски ясли и градини. В Лондон ми казаха, че все повече стават българите, които изпращат децата си да учат в английски частни училища от първи клас. Няма лошо.  

Социалните мрежи се превръщат в Петата власт /след законодателната, изпълнителната, съдебната и медиите/ и тепърва другите власти ще усетят конкуренцията. Предизборният щаб на президента Барак Обама първи показа на света, че Фейсбук и ”Туитър” са голяма сила, която донесе на първия цветнокож президент поток от гласове. Касим Дал е първият политик в България, който се довери на Фейсбук и аз го поздравявам за това. Да, до 27 март са дошли само 200 негови почитатели от групата „Аз харесвам Касим Дал”, но това е само началото.

Какво става в противниковия  лагер на Касим Дал?

-На Касим Дал му трябва време, а засега времето работи за Ахмед Доган, защото предстоят избори. Доколкото разбрах от сподвижници на Сокола, с него са поискали среща трима души, много различни, но интересни сами по себе си: Валентин Златев, Алексей Петров и Младен Михалев-Маджо. Това във върхушката на Движението за права и свободи се тълкува като ренесанс на лидера им и на идеята за ново управление тип „тройната коалиция”. Този път, обаче, нямало да се състави партиен, а експертен кабинет.

И в централата на „Позитано” се е появило пролетно оживление, стимулирано от последните социологически проучвания. Получи се нещо като: колкото ГЕРБ е по-зле, толкова БСП е по-добре. Загубената в гората Червена шапчица измами Вълка и се превърна в щастливото Овчарче. Червените хич нищо да не правят, техният вир се пълни от разочаровани и недоволни от Генералската партия. Защото няма кой да обере отрицателните гласове – няма нова политическа партия или движение, които да предложат на огорчените и измамени хора нова алтернатива.

 

Валерия Калчева

В. Шоу

«