« Върни се назад Публикувано на 20.08.2014 / 12:06

Служебният кабинет разпъна политически чадър и покри скандала „Ало, Ваньо“

Ваньо Танов - Бойко БорисовДни преди служебният премиер Георги Близнашки да назначи отново на поста директор на Агенция Митници“ Ваньо Танов Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу него.
Става дума за проверката на изтеклите записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов за спиране на проверка в пивоварната „Леденика“ на покойния Михаил Михов, станал известен като Мишо Бирата.

„Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…“ , казва тогава в телефонен разговор с шефа на митниците Ваньо Танов, Бойко Борисов. Разговорът е по повод акция на митничарите срещу собственика на бирената фабрика, която произвежда бирите „Леденика“ и „ММ“и която по това време работи без лиценз.
От записа става ясно, че Борисов е разпънал чадър над бирен бос – Мишо Бирата. Става дума за Михаил Михов – шефът на „Леденика”. В началото на 2010 година от завода е било иззето голямо количество бира, тъй като все още не е била лицензирана. По-късно Борисов се обажда на Танов с искане за обяснение какво правят митничарите в завода на „Леденика”.
„Нали се разбрахме него да не го закачате. Имам ангажимент там”, казва Борисов. Шефът на Агенция Митници пък прехвърля топката на финансовия министър Симеон Дянков: „Дянков ми каза, че той кара влака, и той ще се оправя там“, оправдава се Танов пред Борисов в скандалния запис.
Премиерът няколко пъти заявява, че хората на Танов трябва да се оттеглят от завода.
„Работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали“, продължава да се оправдава Танов.

От разговора обаче става ясно, че шефът на Митниците ще потули случая и ще уреди аферата с отнетия лиценз на „Леденика”.
ГЛАСОВЕ припомня, че в деня, в който в-к „Галерия“ публикува информацията и скандалния запис Ваньо Танов, както и по-късно тогавашният премиер Бойко Борисов, потвърдиха, че такъв разговор е имало.
Този запис е от емисията „Новини“ на Нова телевизия от същия ден.

https://www.youtube.com/watch?v=oVmsXqlxyq8

ГЛАСОВЕ публикува разследването на „Биволъ“ от 12 ноември 2013 годинапо повод решението за прекратяването на делото срещу Ваньо Танов и бившия премиер Бойко Борисов за оказване на натиск върху Агенция „Митници“ в полза на „Леденика“ АД.
Митнически протокол за прословутата проверка във фабриката на Бирата доказа категорично нашето първоначално предположение. Протичането и приключването на акцията на митническата група в цеховете на „Леденика“ в Мездра наистина е било възпрепятствано.
„Снемането на обяснения (от персонала б.ред.) бе възпрепятствано от“ – пише в протокола от митническата проверка на фабриката на покойния Михаил Миков – Мишо Бирата. Всички имена в него са заличени и не става ясно кой е попречил на държавния орган да си изпълни задълженията.
Скандалът Мишо Бирата избухна в началото на 2011 г. след като в публичното пространство изтекоха записи на телефона на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов. В един от разговорите бившият премиер Бойко Борисов нарежда на Танов да спре митническа проверка:
Б.Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.
В.Т. Да?
Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…
В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.
В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…
Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Прокуратурата образува проверка, която обаче се ограничи в търсене на изтичането на скандалните СРС-та и след няколко месеца тихомълком беше прекратена. На въпрос на Биволъ до Главния прокурор защо проверката е прекратена, тогавашният говорител на ВКП Стелиана Кожухарова отговори следното с писмо от 1 февруари 2012:
„Така установената от събраните доказателства фактическа обстановка, следва изводът, че митническата проверка не е била осуетена, а надлежно извършена от митническите служители. Няма данни за извършено престъпление от общ характер, което прокуратурата да разследва.“
В отговора на Кожухарова се посочваха точните дати и последователността на събитията. През март 2012 Биволъ поиска от Агенция „Митници“ протокола от митническата проверка N°286, извършена на 13.03.2010 г. от 20 до 24 ч., в който е документирано какво точно се е случило във фабриката на покойния Михаил Михов.
След отказ на Ваньо Танов да предостави този документ по ЗДОИ, Биволъ заведе съдебно дело срещу Агенция „Митници“, което спечели окончателно през октомври т.г. Така днес протоколът е публичен факт и от записаното в него става ясно, че данни за престъпление от общ характер все пак има, въпреки твърденията на Прокуратурата.

tanovvv2tanovvv3

Междувременно, през юли 2012 в интервю за сайта Politikat.net бившият премиер Бойко Борисов направи самопризнание, че е наредил на Ваньо Танов да прекрати митническа проверка във фабриката „Леденика“, защото президентът Първанов го бил помолил. Новият главен прокурор Сотир Цацаров поднови проверката и Бойко Борисов беше викан на разпит.
Наскоро прокурор Роман Василев от СГП даде изявление във в. Преса, че магистратите в Прокуратурата са решени „да разчепкат аферата докрай“.
Протоколът ясно показва, че близо две години прокуратурата е „чепкала“ нещо друго, но не и данните за престъпление по чл. 272 или 288 от НК, документирани от митническия служител.
До редакционното затваряне на статията от СГП не отговориха на запитването на Биволъ дали въпросният протокол е присъединен към проверката по случая. Отговорът на този въпрос е важен, защото ако протоколът не е предаден на разследващите по съответния ред, възникват подозрения за съучастие на длъжностни лица от Агенция „Митници“ в прикриване на престъпление.
Кой?

tanovvv4
Всички имена в предоставения протокол са заличени и не се разбира кой е възпрепятствал снемането на обяснения.

„Tъй като протоколът не е слeдствена или друга тайна, този който е заличил името на осуетилия проверката е съучастник и ако не представи документа в цялост трябва да бъде даден на прокурор“ – коментира за Биволъ бившият шеф на Комисията по вътрешен ред, юристът Минчо Спасов.
Към „протокола“, би трябвало да има и „докладна записка“, която не знам защо не Ви е предоставена“ – лаконично коментира по мейла бившия зам.-шеф на Агенция Митници Антоний Странджев, който единствен потвърди автентичността на един от разговорите с Ваньо Танов, изтекли в началото на 2011 г.
Биволъ поиска отново от Агенция „Митници“ да бъде предоставен протокола с незаличени имена, както и докладната записка към него. От тези документи трябва да стане ясно кой именно и по-какъв начин е възпрепятствал снемането на обяснения. Покрай този въпрос възникват обаче и други въпроси, които прокуратурата трябва да „разчепка“ докрай:
– Има ли издаден Констативен акт за установеното нарушение във фабриката? Ако няма такъв защо не е издаден?
– Защо разследващите не са обърнали внимание на „възпрепятстването“, записано в протокола, което е престъпление по НК и не са обследвали всички факти и обстоятелства около него?
Въпроси, чиито отговори позиционират държавната машина спрямо разделителната линия между силата на правото и правото на силата, а медиите имат морално задължение да задават докрай.

ГЛАСОВЕ публикува и стенограмата от разговорите между Бойко Борисов-Ваньо Танов, Симеон Дянков-Ваньо Танов, Ваньо Танов-Антон СТранджев
Първи разговор Бойко Борисов–Ваньо Танов

Б. Б. Ало, здрасти. Абе тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В. Т. Да?

Б. Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В. Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: „Аз карам влака, да дойде при мене“.

Б. Б. Да.

В. Т. И аз го изпратих и повече… Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: „Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата“ … го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б. Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В. Т. Аз звънях на министъра и му казвам: „Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно. Той ми вика: „Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там и това е“. И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да… щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: „Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене“. За да мога да разговарям с вас и да видим какво да…

Б. Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…

В. Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът…

Б. Б. Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В. Т. Ами то е станало по обаждане…

Б. Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. … защото, ако ги заведа, той няма лиценз…

Б. Б. Да. И това да се направи в момента.

В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В. Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа…

Б. Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Втори разговор Бойко Борисов–Ваньо Танов

Б. Б. К’во става?

В. Т. Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…

Б. Б. Да.

В. Т. … и се разбрах.

Б. Б. Добре.

В. Т. Казах материалите да бъдат при Тони Странджев и на него му се обадих..

Б. Б. Добре.

В. Т. … и… на Лом, шефа на митницата му е разрешил. Даже му е казал във вторник, че работи и през нощта, за да се свърши тя. Просто не ми е ясно защо е отишъл в събота в нощта вътре да прави впечатление, но така си е решил…

Б. Б. О’кей. Добре.

В. Т. Ще ги решим нещата.

Б.Б. Добре.

Разговор: Ваньо Танов–Антон Странджев

В. Т. Ало? Ало?

А. С. Чувам, чувам.

В. Т. Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

А. С. Така.

В. Т. И каза ми: „Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората“. Викам: „Аз…“. „Извикай Мишо утре и се разбирайте“. Викам: „Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат’ съм казал тъй“. Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…

А. С. Ами значи аз съм говорил с Володя, а той е изпратил човека от последващ контрол, който живее във Враца. Враца и Мездра, знаете, че е близко. Той ще отиде на място. Това е човекът, който е запечатал нещата в 6 часа вчера.

В. Т. Така.

А. С. И чакам обаждане обратно, за да ми каже действително какво е състоянието. В момента още нямам обаждане. Сега ще звънна на Володя да го питам ясно ли е вече за какво става въпрос.

В. Т. Така. И каквото има, да го донесат при тебе и го дръж при теб. И като се върна в сряда…

А. С. Добре.

В. Т. … ще ходим в четвъртък при министъра, при премиера и да кажат какво да такова. Защото единият вика едно, другият вика друго. Сега…

А. С. Разбрах. Добре, добре.

В. Т. Предполагам, че той ще го изтълкува, защото каза: „Аз на тебе какво ти казах?! Аз съм поел един път ангажимент, не съм като премиера… като президента да се отмятам“.

А. С. Разбрах. Добре. Сега ще го направя.

В. Т. Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: „Ами, те нарочно го правят“. Предният път като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене“.

А. С. … той нека да си е плащал на предишните.

В. Т. Ами хубаво. Ама… резултатът ще бъде кофти.

А. С. Разбрах. Разбрах.

В. Т. Нека да бъдат при теб материалите. Ще се вземе отношение, ще го умуваме, ще го мислим.

А. С. Добре, разбрах.

В. Т. … ще правим…

А. С. Добре, разбрах. Казал съм и на Володя, така че и сега ще му повторя отново.

В. Т. Володя да ги вземе при него работите. Винаги можем да ги пуснем. И да… такова и да дадем, защото сега ставаме разваления телефон.

А. С. Ъхъ. Добре.

В. Т. По-добре е като се върна, да поискам да отидем аз и министърът при Бойко… и в негово присъствие да се разберем.

А. С. А така. Добре.

В. Т. Добре, Тони.

А. С. Разбрах.

В. Т. Извинявай, че те притеснявам, ама…

А. С. Е, няма нищо. Аз, така или иначе, седя и чакам да ми се обадят. Аз ако имам яснота и е ясно за какво става въпрос, ще ви звънна дори и малко по-късно и ще ви кажа. До десет и половина, ако имам яснота, ще ви кажа. Ако не, утре ще ви звънна… Така че няма проблем…

….

В. Т. … той ще ни натиска. Тогава аз ще трябва да направя нарушение на закона, за да изляза от положението. Пък сега казвам: „Нека съдът да се произнесе. Тука е свършено със стария случай“.

А. С. Разбира се. И той и Володя каза, вика: „Те, ако го правят това нещо, е много глупаво. Защото, вика, ние с тях сме се разбрали“. И той ми каза също това, което и вие ми казвате. И вика: „И в края на работния ден нашият човек запечатва, след което, вика, те искаха от мен във вторник да им разреша да работят и нощна смяна, за да могат да приключат, и аз, вика, щях да им разреша. За сега, този вторник, който идва. Така че аз не виждам защо постъпват по този начин“.

В. Т. Аз му нямам телефона на тоз’ Мишо.

А. С. Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…

В. Т. Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?

А. С. Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В. Т. То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

А. С. Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.

В. Т. Добре.

А. С. Добре. Сега ще видя и ще ви звънна.

В. Т. Добре.

А. С. Добре.

Разговор: Симеон Дянков – Ваньо Танов

С.Д.: Ваньо, здравей.
В.Т.: Здравей. Извинявай, че пак ви притеснявам по туй… Сега, обадиха ми се моите хора, че са влезли отново в… и те работят на намалено сцепление, работят вътре. Сега, аз не знам какво сте се разбрали последно. Уговорката беше това, което имат като наличност, да го бутилират и да го изведат. Обаче те в момента произвеждат. И в дневника са намерили, че им пише при намалено сцепление, за да не бъдат хванати, че работят.
С.Д.: Ами, спираш ги. Нищо не сме се разбрали. Аз нищо не съм им обещавал.
В.Т.: Въпросът е, не знам, премиерът е обещал и да не каже, че аз съм пратил нарочно да ги проверяват, та да нямат изход от положението.
С.Д.: Не, не, не. Премиерът ми го даде на мен и ми каза: „Ти се оправяй“. Аз се срещнах два пъти с него, но извън това, нали, да се бутилира това, което е произведено, нищо друго не сме се разбирали. Така че, ако има нещо, ги затваряй.
В.Т.: Аз исках да знам. Да не би да му е казано: „Абе, ти си работи, докато минеш през съда“. Той сигурно е казал: „Аз в съда ще си платя и ще се оправя“. Това исках да знам, защото сега като напишем акта и той посмъртно никога няма да си върне лиценза.
С.Д.: Не, не, нямаме никакво разбирателство. Така че си действай спокойно.
В.Т.: Мм… шефът ще подскочи страшно много. Ще каже, че е нарочно. А аз съм им възложил задачи и не мога да им кажа сега не си изпълнявайте …
С.Д.: Добре. Бойко да подскочи. Той беше казал аз да се оправям. Така че ще се оправям.
В.Т.: Тук има свръхконтрол и той не е само на едно място, а навсякъде, за всички. И тука веднага го узурпират. И сега аз трябва да им кажа: „Недейте пишете. Недейте вършете работата.“
С.Д.: Да, де, да. Не, не, не. Действайте си, действайте си. Аз ще го поема.
В.Т.: Добре.
С.Д.: Ще поема. Хайде чао.
В.Т.: Чао.

www.glasove.com

«