« Върни се назад Публикувано на 17.04.2014 / 12:23

СЛЕД „АФЕРА” И ГЕН.ВАЛЕНТИН ПЕТРОВ ПОТВЪРДИ: МИХАИЛ МИКОВ ЛИШИ БЪЛГАРИЯ ОТ 25 КОРАБА ПОДАРЪК ЗА ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ!

 

Бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков е възпрепятствал процедура, по която България е щяла да получи безвъзмездно 25 кораба за Гранична полиция. За това АФЕРА първа и единствена писа преди година, а преди дни попита още ли спи главния прокурор Цацаров. Дарението е предложено от италианската държава през 2008 година и е било съгласувано с тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След неговото оттегляне обаче новите началници на вътрешното ведомство провалят договорката. Пред „Лайф нюз“ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. „Това дарение беше следствие на прекрасните ни отношения с италианските ни колеги и добрата взаимна работа, която сме имали с тях.

Това беше предложение от тогавашния директор на италианската гранична полиция генерал Русло. Той предложи тези кораби по време на една съвместна среща. Силно казано е, че България отказва това дарение. По-скоро отказът идва от Михаил Миков, който тогава изпълнява длъжността министър на вътрешните работи. При едно посещение в Италия в края на 2007 г. и 2008 г. ние получихме това предложение. Когато се върнахме в България ние изготвихме съответния доклад до министъра на вътрешните работи Румен Пеков. Бяха изпратени експерти, които да преценят състоянието на тези предлагани кораби. Действително в Италия бяха подготвили процедура за гласуване от парламента им на това дарение и предстоеше превозването им на българска територия“, заяви ген. Петров. Според него между 20 и 22 от въпросните плавателни съдове са били в отлично състояние и са щели да бъдат от голяма полза за Гранична полиция. Въпреки това дарението е отказано от Михаил Миков, който стартира поръчка за закупуването на други кораби на доста сериозни цени.

„Не мога да кажа какви са мотивите, но мога да дам един пример, в който по същия начин колеги от белгийската полиция ни предложиха като безвъзмездно дарение две водометни машини, като всяка една от тях струваше над 500-600 хиляди евро. Тези автомобили така или иначе бяха получени под формата на дарение. Малко по-късно министърът на вътрешните работи Михаил Миков, който не знаеше за какво иде реч, се снимаше пред храм-паметника „Св. Александър Невски” с получените две водометни машини. Не мога да кажа какви са мотивите да приеме едното дарение, а другото да бъде отказано. Може би има някаква документация във вътрешното ведомство по този въпрос“, допълни Валентин Петров. По думите му за момента е абсолютно необяснимо с какви мотиви Миков отказва 25-те плавателни съда, особено предвид факта, че дарението би спестило огромен разход на държавния бюджет.

Според ген. Петров документацията по предложението за дарение и последвалия отказ би следвало да се пази в архивите на МВР. Там може да бъде търсен и отговор на въпроса дали предложението е било отхвърлено и от наследника на Миков – Цветан Цветанов. „Не знам какви кораби са купувани. Но е факт, че Гранична полиция закупи плавателни съдове на старо. Не съм сигурен дали това беше по времето на Михаил Миков или на Цветанов. Няма обаче логика в подобни действия. Тогава, когато имаш необходимост от такава техника и когато тя ти се предлага безвъзмездно, е безумие ти да откажеш подобно дарение, а след това да похарчиш една сериозна сума за закупуването на плавателни съдове на старо. Тези средства можеха да се използват за доста други неща“,  заяви в заключение ген. Валентин Петров.

Afera.bg

 

 

«