« Върни се назад Публикувано на 08.07.2021 / 8:14

СЛАВИ ПРЕД „ЛЬО МОНД“: ТРАНСФОРМИРАНЕ НА ЕС В ДЪРЖАВА, ОТКОЛКОТО ДА ОСТАНЕ СЪЮЗ НА РАЗЛИЧНИ ДЪРЖАВИ. БЪЛГАРИЯ БЕЗУСЛОВНО ДА Е ЧЛЕН НА НАТО И ЕС

Трудно е да се повярва, че този човек, облечен в анцунг, с обръсната глава и сиво-синава кожа, който отказва да бъде сниман, се е превърнал в основния претендент за спечелването на предсрочните парламентарни избори, пише журналистът

Лидерът на „Има такъв народ“, който избягва изяви пред български медии, е дал интервю за френския „Льо Монд“. В него шоуменът-политик, на когото българският народ се кани да му връчи след няколко дни жезъла на властта,  развива странни и доста объркани тези за Европейския съюз, предлагайки „трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“.

Вероятно Трифонов изобщо не си дава сметка, че безумната му идея означава отказ от национален суверенитет. Или по-простичко – България да спре да съществува.  Интересен и даже опасен е мотивът му за това предложение – за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“, която се противопоставя на джендър-идеологията.

Трифонов призовава „твърдо“ да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Но отказва да вземе отношение по Истанбулската конвенция.

Оценката на Трифонов за Гешев е, че не е дорасъл за поста си, затова  първата му работа като вземе властта щяла да е да уволни главния прокурор. Шоуменът сигурно не знае, че Конституцията ни е бетонирала разделението на властите.

Критерият му за бъдещия премиер на България е доста скромен – да има различен профил от неговия, тоест да е учил и да знае езици. Толкоз!

Разговорът е воден на 21 юни в офиса на продуцентската компания на Трифонов в София. Статията, публикувана днес, е озаглавена „Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика“. Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман.

Според автора той трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици, като обяснението му е, че „Имах счупване, от което трудно се възстановявам“.

Журналистът на „Льо Монд“ Шастан допълва още, че домакинът му е бил със „сиво-синкава кожа“, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Ето и статията, публикувана в изданието:

„Човекът, чиито редки изяви цяла България очаква с нетърпение, посрещна екип на „Льо Монд“ в седалището на телевизионната си продуцентска компания в сърцето на София.

В офисите на „7/8“ – студиото кръстено на ритъма на балканската музика, която го превърна в национална звезда, в допълнение към кариерата му като телевизионен водещ.

По стълбите към офиса му са наредени снимки в доста странни тоалети.

На 54 години Станислав Трифонов, когото българите наричат ​​просто „Слави“, се мъчи да застане на диван в големия си офис. До него, обаче, има патерица. „Имах фрактура, от която имам проблеми с възстановяването“, уверява ни той.

Но здравословното му състояние е обект на постоянни слухове в България, защото той почти не се появява в публичното пространство. Трудно е да се повярва, че този човек, облечен в анцунг, с обръсната глава и сиво-синкава кожа, който отказва да бъде сниман, се е превърнал в основния претендент за спечелването на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 11 юли в тази страна със 7 милиона жители, известна като най-бедната и корумпирана в Европейския съюз.

Но когато става дума за корупция, Слави сяда и стреля директно в очите на събеседника си. „Имаме брилянтни закони, но те не се прилагат. Трябва да възстановим съдебната система “, казва той.

Ако спечели, Станислав Трифонов обещава, наред с други неща, да уволни главния прокурор, обвинен в затваряне на очите за корупцията. „Столът му е твърде голям за него“, твърди Трифонов. По време на демонстрациите миналото лято протестираха стотици хиляди българи и младежи, завръщащи се от чужбина и тяхното мнение трябва да се вземе предвид, твърди Трифонов.

Неговата програма, казва той, се основава преди всичко на три стълба: преминаване към мажоритарна избирателна система, въвеждане на електронно гласуване и намаляване на финансирането на политическите партии от 8 на 1 лева за получен глас, продължава статията в „Монд“. И трите бяха подкрепени в референдум през 2016 г., резултатът от който не бе признат поради ниски активност и този неуспех – „Политическата класа не го хареса“ – е основният му мотив да се заеме с политика.

Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във „Фейсбук“, като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява „Монд“ на читателите си.

„Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас“, казва той на френския репортер. Питан за думите на заместника си, че към журналисти от обществената телевизия трябва да се прилагат средновековни закони с отсичане на ръце, той отговаря, че това е било „безсмислица, която беше преиначена“.

За обвиненията от опонентите му, че е популист, той отвръща, че „те дори не знаят, че тази дума произлиза от „народ“.

„Той е във всекидневните на хората от 20 години, цяло поколение израсна, гледайки го всяка вечер по телевизора. За много българи той не просто е популярен, той е част от семейството им“, обяснява популярността му Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

„Слави казва за себе си, че като телевизионен водещ, влязъл в политиката, „можем да го сравняваме с Бебе Грило, основателят на италианското движение „Пет звезди“, с украинския президент Зеленски или с Доналд Тръмп. Резултатът не винаги е убедителен, но се вписва в духа на времето – особено силно подхранван от ендемичната корупция в България – благодарение на което любими стават най-невероятните кандидати“, разказва още „Монд“.

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме „Има такъв народ“ в групата на либералите „Обнови Европа“ в Европейския парламент.

Бивш служител на Европейската комисия казва за изданието, че „Слави е напълно проевропейски настроен“, както и че популизъм може да се победи единствено с популизъм. В интервюто Трифонов казва, че е за приемането на еврото, както и че „пътят на България е да е безусловно член на НАТО и ЕС“. След което уточнява, че „не можем да избягаме от историята си, благодарни сме на Русия, но времената се промениха“.

Лидерът на ИТН се обявява за „трансформиране на ЕС в държава, отколкото да остане съюз на различни държави“, както и призовава „твърдо“ да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан.

Законът в Унгария, забраняващ да се говори на малолетните за хомосексуалността, по-скоро „ни дава доказателство“, че „ЕС трябва да бъде държава“, за да „се попречи и в другите държави свободата да стане като в Унгария“. След което Трифонов се въздържа да защити ратифицирането на Истанбулската конвенция в България, понеже „това не е приоритетна тема“.

Трифонов не е сигурен, че ще събере достатъчно гласове от партиите на протеста за мнозинство в парламента, което да е срещу статуквото на социалистите и партията на Бойко Борисов, но е сигурен, че не иска да е министър-председател.

Той повтаря пред „Монд“ известната си теза, че не се стреми към властта и че може да бъде отговорен без да заема пост в управлението. (Жан-Батист Шастан веднага тълкува това като оставяне на отворена вратата за президентските избори тази есен.)

Бъдещият премиер трябва да е с профил, различен от моя. Трябва да е някой, който е учил, говори чужди езици и достойно представя България, описва Трифонов, като допълва, че „разбира се, че има предвид едно име“.

www.epicenter.bg

 

«