Публикувано на 11.02.2008 / 22:44

Слави Бинев: Бойко Борисов се държи като турски башибозук!

 

 

Евродепутатът – архонт и бизнесемен, стои в масивно кресло в офиса си на столичната улица "Евлоги Георгиев". Казва, че битката му с Бойко не включва похвати от таекуондото, нито бухалки. На преден план излизат думите и естествено тяхната сила. Според Бинев, Бойко Борисов има маниери на ъндърграунд типаж, а в недалечно бъдеще щяла да го сполети съдба на бившия Първи – другаря Тодори Живков.

– Г-н Бинев, официално обявявате "война" на Бойко Борисов. Сам я наричата принципиална война, защото се отнася за основните постулата в живота, т. е какво представлява истината и какво представлява лъжата. С какво толкова ви дразни кмета?
– Ами той следва една вулгарна мода. Всички гледахме учредяването на неговата партия. Само дето не нарече съмишлениците си „шлякани дупета", любим негов израз. От сбирката стана ясно, че един има право да храни кучето му, друг да пипа копчетата на сакото му, председателят на партията му има за задача да му носи вода, а бъдещият депутат от ГЕРБ вероятно ще носи бойковата урина за изследване. Останалите – да се съобразяват с жестовете и мимиките му. Това е тоталитарна партия. Дори Садам Хюсеин не си е позволявал да се държи по този начин. Всеки казва: „Моите хора са най-готини". Бойко Борисов обаче не е на същото мнение. Дай му да седи на белия стол, да се намери човек, който да му свири мелодия от „Кръстникът" на ухото и той да нарежда: „Председателю, докладвай. Останалите – строй се. С президента – никой да не говори. Само аз имам това право". Е, ако народа си запуши ушите за това, означава, че е слабохарактерен, че сме робска нация. А ние не сме такива, според мен. Бойко има поведение на турски башибозук. Да не говорим за начините му на въздействие, които той ползва като ъндърграунд. Той какво си мисли?! Че не знаем как се отплаща на хората, които са му свършили черната работа! Борисов, когато иска да пробута своя „история" в общинския съвет и недай си боже го хванат в далавера и неговите общинари, почва да ги навиква, да ги обижда. Стискам палци на президента Първанов да не се увлича по бойковия маниер.

– Като човек, който скоро ще защити докторат по психология, как тълкувате бойковия маниер?
– Той е опасен за обществото, защото създава модели за подражание. Едно време борците си измисляха собствено поведение – кривяха си устите, правеха физиономии, говореха с различни гласчета, предъвкваха думите. И това минаваше за супер модерно. От тази болест се заразиха дори интелигентни момчета. А сега Бойко Борисов я прихвана като грип. Защо? Пък дори му е кеф, че се е заразил от ъндърграунда.

– Преди години били ли сте приятели със столичния кмет?
– Приятели?! Бойко и приятели. Едно време се познавахме. Сега не знам дали това е същия човек. Е, не сме в конфликт. Просто очаквам да лъсне измамата. Той е човек непостоянен в думите се. Обръща се на 1500 градуса. Дори не се спомня какво си говори.

Тренирали ли сте заедно?
– Аз не искам да го анализирам. В живота ми има и по-важни неща. Дали и бил ученик на Царя – не зная. Но и Бойко и Симеон страдат от раздвоение на личността… Не съм тренирал никога с Бойко. Как ще тренирам с него – той е слаб спортист, за да си добър в спорта се изисква мъжество и честност.За моя радост съм имал по-добри учители от неговите в бойните изкуства. По това трасе пътищата ни се разминаха. Борисов си прилича с Първанов и по неформалността, на която и двамата подлагат обществото. Ама това чобанско поведение на кмета дава едни заявки… Сигурен съм, че един ден той ще гледа като Тодор Живков през 1989 година – с неразбиране защо е стигнал до тук. Или като Симеон, когато се оказа, че от 40% рейтингът му се е стопил на 3% за по-малко от 5 години.

– Е, между вас и Борисов има нещо общо, народът до скоро ви нарчаше „мутри" и двамата…
– Това е стар метод да елеминираш конкуренцията. Колкото и да е умен човека, го наричаш улав. На прасетата им харесва да се въргалят в калта. През целия си живот съм бил контра на това, което говорят за мен. Мисля, че за българите няма значение кой ги управлява, ако този човек работи за тяхното благо. Аз давам най-доброто от себе си.

– Обижда ли ви думата „мутра" и бихте ли ударил човек, ако ви нарече така?
– Вече съм на възраст и приемам нещата по-леко. Махам с ръка и се отказвам да променям света. Младежкият ми ентусиазъм вече се е изпарил. Но кой би тръгнал да ме нарича мутра. Не си спомням да са ме преследвали съдии и ченгета?! Е, понякога съм бил жертва, част от насилника. Тези битки са ме обогатили като личност. Да, водил съм битки с криминалитета на страната.

Например с Георги Илиев от ВИС…
– Ми да, аз съм мъж, който държи на достойнството си. И тогава постъпих адекватно в ситуацията. Аз с Жоро Илиев не съм имал дразги. Но той имаше конфликти с всички останали. Лека му пръст. Неговата съдба достига рано или късно конфликтните, както и тези, които искат да угодят на всички. Както и Бойко – с националистите е националист, с ДПС е повече от депесар.

– Ама вие все край Бойко Борисов въртите и сучете?
– Нормално. Вчера четох как в зоологическата градина орелчето се зарадвало, като го видяло, мечето се изтъркаляло от радост, маймуната изяла банан повече… Има един много богат и известен човек, който обича да се шегува на маса: „Що не взема да се обадя на Бойко Борисов, че имам много силна струя, нищо че ме притиска простатата. Ще му помагам в гасенето на огъня".

– Да не би част от вицовете за кмета, вие да ги създавате, вместо да тичате по задачи като евродепутат в Европарламента?
– Не, имам по-важни задачи, ха-ха-ха. Вижте, за Европарламента… Ние сме бедната държава в клуба на богатите. А богатите никога не плачат за бедните. Най-голямата ни печалба от това членство е не, че ще ни залеят с пари и инвестиции, а че ще ни научат на дисциплина. Станишев дори не разбра какво му казва докладът на Евросъюза. Той не виждал конфликт на интереси  между администратора по пътищата и брат му, който най-накрая подаде оставка. Лошото е, че докладът не повлия и на опозицията. Не можа да я събуди от зимния сън. Всичко мина и замина. Политиците ни не разбират езика на дипломацията. Но ЕС почна да ни „шамари". Спряха парите за пътищата, ще бъдат спряни средствата и към Социалното министерство, заради конфликта в Могилино.

– Нима има служители, готови да въртят далавери със съдбата на крайно нещастни български деца?
– Да, това е близко до ума на всеки интелигент човек. В дома за изоставени деца са влизали средства от предприсъединителните фондове. От парите нито цент не е стигнал до хлапетата. Дори обратното. Децата са били насила карани да се носят окаяно, с дрипави дрехи, за да е по-голямо финансирането. Наивно е да мислим, че екип на Би Би Си е отишъл да снима в дома без разрешение от Социалното министерство. Следователно – работи мафия между министерството и домовете. Още един пример. Циганските гета в София са в окаяно състояние. Който не вярва, да се разходи. За ромите също влизат добри пари от Европа, те обаче живеят на катун. Ромсите лидери обаче се возят с „Майбах" или „Мерцедес". В това число и рома Илия Илиев от ГЕРБ е с „Майбах". Ето къде са фондовете! Е, това вече е демагогия. Аз съм твърдо против нея.

Как се разбирате с Миглена Кунева?
– Виждаме се рядко. Аз съм в европарламента, а тя в една комисия. По въпроса за АЕЦ „Козлодуй" тя тепърва трябва да докаже, че не е част от нерешението на проблема. Кунева има кредит на доверие от българския народ, който до момента не е върнала. Мисля, че трябва да бъде защитник на българските интереси, а не на личните си в една западна фирма. Да не й казвам името сега. Тя непрекъснато ни съветва да си трайкаме по въпроса за АЕЦ. Такъв акъл ни дават и брюкселските депутати. А на нас ни се плаща, за да обръщаме внимание на проблемите, които съществуват. Не да мълчим. Но Кунева това не го отчита.

Да разбирам ли, че в Европарламента пада голямо трайкане?
– Не, в никакъв случай. Иницирахме едно представяне на филма на Тома Томов, посветен на най-общо казано ново отваряне на АЕЦ-а. Поканихме доста европейски депутати и те се изказаха в подкрепа на Бъългария след прожекцията. Димитър Стоянов пък има доказателства, че ЕС не е искал от нас никога 100% затваряне на 3-ти и 4-и блок. Имам представа кой български бюрократ се е престарал да пренавива пружината в услуга на Запада. Трябвало е да кажа „а", но той е „изпял" цялата азбука.

– Какво стана с проспериращия ви бизнес?
– Вече съм само инвеститор. С бизнеса приключих. Аз съм си решил „хигенните" проблеми. Имам пари за насъщния. Сега решавам проблемите на България.

Кое е последното нещо, което направихте като архонт?
– Страшно много добри дела извърших. Поех ангажимент към отец Харалампии от Добродолския манастир, който е към Видинската митрополия да се грижа за светата обител.

– Как вярвате в Бог?
– Това е твърде личен въпрос.  Нека не ви звучи еретично, но всеки вижда своя Бог като модел на себе си. Не бих си позволил да обсъждам моя Бог пред многохилядната аудитория на „Уикенд". Ще кажа само, че той никога не закъснява, никога не избърва, винаги е на мястото, където трябва да бъде. Той е и всеопрощаващ, в същото време знае и да наказва непослушните.

– Енергичен ли е като Бойко Борисов, за други пък Любен Гоцев бил бог?
– Тава са кумири, а не богове. Но всеки човек е суеверен. Аз мисля, че трябва да се ръководим от сигналите на съдбата. В тях да се слушаме. Виждал съм с очите си неща, подобни на чудеса. Не искам да приказвам, да предизвиквам Господ. Аз отблъсквам и отричам лечителите, екстрасенсите, гадетелите. Отвратих се, когато майка ми се разболя. Тя имаше рак. Но ме караше да ходим при гледачи, придружавах я и виждах как я лъжат в очите… Почина. Грозна работа. Някои хора си топлят ръцете върху чуждото нещастие.

– Вярно ли е, че се готвите да заживеете със семейството си в Брюксел за постоянно?
– Глупости. Аз съм повечето време в София. Като имам работа пътувам до Брюксел. Там няма къща, която да побере многодетното ми семейство. /ха-ха/ Няма слънце, а слънчевите лъчи за мен са важни. За това са се развили в производството на шоколад, защото ендорфинът – хормонът на щастието им липсва. Не харесвам брюкселските облаци, усмивките и т.н.

– Съпругата ви с какво се занимава?
– Следва „Национална сигурност". Винаги си е падала малко следовател. Има си полицейското в натурата. Обича да гледа сериала „Престъпления в Маями". Вълнува я криминалната тематика. Нейното логическо мислене е доста силно. Освен това се грижи и за децата ми – имам четири момичета и едно момче. Всички те учат и тренират. Готвят се да бъдат добри граждани на Европа и България. Най-голямата щерка следва журналистика в Унгария. Другите момичета тренират художествена гимнастика, а синът – таекуон-до. Яздят добре, карат ски, плуват. Калоян се боксира добре. Може би ще се развива в тази област. Вкъщи носят предимно медали. И се радвам, че печелят и в чужбина. Елена, най-малката спечели „Бейби Къп" в Испания миналата година – голяма радост за мен. По-голямата Мишето спечели състезания из почти всички европейски държави.

– Как успявате да ги възпитавате, да ги държите далеч от цигарите, лошата компания?
– Как ще пушат? Обяснил съм им, че са генетично натоварени с много проблеми и не бива да пушат, ами да са дисциплинирани. Те сами ще си изберат цели в живота. Опитах се да се наложа при голямата дъщеря, но „пресолих супата". Сега кърпим нашите отношения. Дано се получи! Дори се отказах да я пазя от неподходящите гаджета. Дали принцесата ще се ободе с хурката или с иглата – няма значение.

– Колко медала общо имат семейство Биневи?
– Много. Не ги броим, за да не се сърдят децата. Примерно, че едното има по-малко медали от другото. Една част от тях сме подарили на приятели, други пазим. Но всеки си къта купичката с медали.

 

Hotnews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *