« Върни се назад Публикувано на 26.02.2010 / 9:55

Скелети в гардероба. Стари партийни врагове си пускат пипала под кръста

Сови гледат Нагло как Факири готвят Октопод. Звучи като детска скоропоговорка, но и възрастната публика е доста ошашавена от серията МВР операции. Засега акциите се приемат добре. Надеждата, че държавата се отвоюва от мафията, е по-силна от скептицизма. За първи път се вижда някакъв шанс свинските черва "бандити-бизнесмени-политици" да се разплетат оттук-оттам.

В смисъл от главата на Октопода в различни посоки към всичко, което мирише на дрога, мръсни пари, рекет, бой, търговия с информация и влияние и т.н., чак до купуване на гласове по изборно време. Въпреки арестите на хора, считани доскоро за недосегаеми, все още не изплуват шушуканите с години мръсни тайни на прехода. Като например как мафията хранеше политиците. Вместо това добре познатите партийни герои се опитват да използват днешните акции за разчистване на стари сметки. Хвърляйки на публиката от стряскащи до откровено шантави версии за позабравени истории и мистерии.

Покровителите на сочения за глава на октопода Алексей Петров пък се скриха зад стени от нищо незначещи думи и призиви "дайте да дадем" в разкриването на пипалата. А защо досега не са давали? Няма и да дадат. Никой нищо не знаел, не бил чувал какви ги върши Петров от години насам, не бил виждал даже басейна "Спартак", най-много да е плувал веднъж-дваж там, но не си спомня точно. Топката подскача от един към друг бивш управник, рикошетът отвръща: това няма значение, не знам.

Според политическите нрави у нас поводът просто "плаче" за удари под кръста и разчистване на сметки между стари врагове и по-нови съюзници. Последното засега пипало на Октопода стигна до смъртта на Ахмед Емин. И реката от думи потече – ДПС отдавна знаели, че дясната ръка на Ахмед Доган се е срещал с Алексей Петров дни преди да посегне на живота си, че е притискан да убие лидера си, че не е издържал на напрежението…

Направили си собствено разследване, не професионално, защото партньорите им в управляващата тройна коалиция така и не отговорили на въпроса бил ли е Емин агент на службите, внедрен да следи Доган. В превод – експремиерът Сергей Станишев в амплоато си на създател на ДАНС е дебнел Доган. А как Сокола не е успял да разкрие Емин, след като самият той е готвен от ДС за суперразузнавач? И що за управление е имала България, щом подчинената на премиера ДАНС е дала мокра поръчка за Доган!?

Червените отвръщат на удара с "версии всякакви".
Бившият вътрешен министър по време на трагедията в сарая на Доган Михаил Миков брани честта на партията с намеци че хипотезите за шпионаж и подготвяно убийство целят да превърнат Сокола в герой. Стените от думи се издигат, скриват истината по-добре от оградите на сарая. Отпред остава другата версия – Емин е убит от охраната на Доган, не е посегнал сам на живота си.

В интерес на истината, тя не изключва хипотезата за мократа поръчка от Петров, подчинената на партньора Станишев ДАНС или някой друг, станал причина Емин да напише прословутите думи "не съм предател" в онова тефтерче, дето ту беше намерено веднага, ту се появяваше по-късно край трупа на дясната ръка на Доган – означава просто, че хората на Сокола са изпреварили тези на поръчителя.

Сега обаче всеки от БСП, натрупал злоба към ДПС заради червените загуби на електорат след съвместното управление, най-вероятно ще използва момента да нанесе удар по Сокола и сие. Сигурно е само, че поредната човешка трагедия се размята в публичното пространство като бумеранг на злите политически нрави в България.

А за истината не му пука на никого от участниците във властта до преди половин година. Дано поне новите управници да искат да я разкрият. За хората е ясно – каквото и да изпускат на час по лъжичка тези, които прекрасно са знаели и какви ги е вършил Трактора, и какво е станало с Ахмед Емин, става дума за пари.

Много и мръсни, защото крадат власт под масата.

А от нея остават пипала, сираци и свински черва от политици бандити.
А скелетите още са в гардероба.

Юлиана Ончева
www.standartnews.com

«