« Върни се назад Публикувано на 17.01.2014 / 8:55

СКАНДАЛ! ШЕФЪТ НА ВАРНЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ СЪС ЗАПОВЕД ЗАДЪЛЖАВА ЧЕНГЕТА ДА ПОДПИСВАТ АКТОВЕ ЗА ВСТЪПВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ СЪС СТАРА ДАТА!

 

 

Вчера всички служители от ІІІ РУП на МВР – Варна са преподписали актове за встъпване в длъжност на основание на безумна заповед на директора на ОД на МВР – Варна Чавдар Нанков. Нанков няма право за офицерските длъжности да издава заповед, а що се отнася за сержантските длъжности, има право, но при спазване на Закона за МВР и задължителните реквизити. В подписаните актове встъпването в длъжност за всеки полицаите е считано от 02.01.2014 г., а вчера бе… 16.01.2014 г. АБСОЛЮТНО НЕРЕДНО И НЕКОРЕКТНО Е ПОПЪЛВАНЕТО НА ДАТИТЕ В АКТОВЕТЕ, КОЕТО Е АБСОЛЮТНО НАРУШЕНИЕ НА ДИРЕКТОРА НА ОД НА МВР – ВАРНА ЧАВДАР НАНКОВ! Не може заповедта за назначаване да е от 27.12.2013, акта да е попълнен на 16.01.2014 г. и да е считано от 02.01.2014 г.!

АФЕРА се сдоби с въпросните актове за встъпване в длъжност, в които пише следното:

Акт за встъпване в длъжност

Днес 16.01.2014г. съгласно заповед на Директора на ОДМВР – Варна № К-……/27.12.2013г. Главен полицай или Полицейски инспектор /Описана е длъжността на лицето/………………..назначен на длъжност………….. към Трето РУП – Варна при ОДМВР – Варна встъпи в длъжност, считано от 02.01.2014 г. Присъдена му е категория ……

Назначава се с основно месечно възнаграждение Заплата за категория…….. Заплата за длъжност……….

Встъпил в длъжност и подпис.”

В случая възникват следните въпроси:

1. На какво основание от ЗМВР директорът на ОДМВР – Варна Чавдар Нанков издава тази заповед без задължителните реквизити по ЗМВР?

2. Защо на 16.01.2014г. се връчват на всички служители актове за встъпване в длъжност при условие, че всеки от тях е назначен първоначално по различно време?

3. Защо в акта пише, че встъпването в длъжност за всеки един от тях е считано от 02.01.2014г., а реалната дата е … 16.01.2014 г.?

4. Не са ли некорекетно и противозаконно прецакани по този начин всички служители от ІІІ РУП, тъй като законния срок за обжалване на акта за встъпване в длъжност е 14 дневен, а вчера бе последния срок?

5. По този начин дали не са ли ощетени всички служители на ІІІ РУП?

6. Дали по този начин Чавдар Нанков не превишава правомощията си и издава такъв акт и за служителите, които се назначават директно с акт на министъра на МВР?

7. Кое налага преподписване при условие, че не е описано в акта обстоятелство за преподписване? Даже и да се преподпише, то задължително се цитира закона за МВР и съответния член, а тук няма нищо такова – на всички служители в актовете пише, че встъпването в длъжност е считано от 02.01.2014г.?!

Всички служители на МВР са били крайно изненадани, но им е било казано, че  по заповед на Чавдар Нанков трябва да подпишат.

АФЕРА направи своя проверка и установи, че акта за встъпване в длъжност се подписва от работника и административния ръководител в деня на започване на работа, а в случая служителите не постъпват на работа на 02.01.2014г., както пише в акта.

Актът за встъпване в длъжност не създава права. Всъщност права създава заповедта за назначаване на конкретния служител, за конкретната длъжност.

По принцип две са причините, които могат да доведат до попълване на тези актове:

1. Утвърдено ново щатно разписание за цялото министерство.

2.Вероятно имат и увеличение на работната заплата.

АБСОЛЮТНО НЕРЕДНО И НЕКОРЕКТНО Е ПОПЪЛВАНЕТО НА ДАТИТЕ В АКТОВЕТЕ, КОЕТО Е АБСОЛЮТНО НАРУШЕНИЕ НА ДИРЕКТОРА НА ОД НА МВР – ВАРНА ЧАВДАР НАНКОВ!

Не може заповедта за назначаване да е от 27.12.2013, акта да е попълнен на 16.01.2014 г. и да е считано от 02.01.2014 г.!

При утвърждаване на новото щатно разписание по отношение на някои служители биха могли да възникнат индивидуални проблеми. Например, досегашната му длъжност може да се окаже, че е била по-висока, а при новия щат да премине на по-ниска длъжност. За да избегнат проблеми в повечето случаи служителите доброволно се съгласяват да преминат на по-ниска длъжност. Принципно при промяна на размера на работната заплата наистина трябва да има нов акт за встъпване в длъжност.

Това е така, но факирските лупинги с датите са нередни! И това се прави със заповед на директор на вътрешна дирекция – Варна в МВР! Попълването на нови актове за встъпване в длъжност не е само в Трето РУП. То е и по отношение на служителите на другите подразделения на ОДМВЛ, също така и по отношение и на другите ОДМВР.

В общи линии цялото това „нещо”, сътворено от директора на ОД на МВР – Варна е едно „безумно упражнение“ за кадровици, т.е. за служителите от звената „Човешки ресурси“.

Ако това не е соло –акция на Нанков, още по-зле, значи ръководството на МВР е също толкова „компетентно” и му е наредило подобно скандално поведение!

Ситуация с променените дати е пълно нарушение, което не е редно да се прави. Реално конкретният служител встъпва в длъжност примерно на 16.01.2014 г. В изпълнение на заповедта се създават права, реално той започва да върши работа от 16.01.2014 г. И следва да получи полагащото му се трудово възнаграждение считано от 16.01.2014 г. Не е толкова сложно да му се изчисли примерно заплатата за януари по следния начин: за периода 01.01.2014 до 15.01.2014 г.+за периода 16.01.2014 до 31.01.2014 г. А да не говорим, че това става много лесно дори с една екселска таблица.

Вместо това служителите са принудени да подписват със стара дата!

Акта за встъпване в длъжност се подписва от работника и административния ръководител в деня на започване на работа, а в случая ченгетата не постъпват на работа на 02.01.2014г., както пише в акта.

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

Ако наистина са увеличили заплатите на полицаите, тези лупинги с дати ще доведат и до финансово нарушение, защото  ще получават заплати и за период, когато не са подписали акта.

Това е поредния скандален гаф на директора на ОД на МВР – Варна, назначен с личната протекция на вътрешния министър Цветлин Йовчев.

ПОДПИСВАНЕТО НА „МЕНТЕ“ АКТОВЕТЕ ПРОДЪЛЖАВА И ДНЕС СРЕД СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОД НА МВР – ВАРНА!

Afera.bg

 

«