« Върни се назад Публикувано на 14.07.2021 / 16:35

СКАНДАЛ! С НАТИСК ИЗГОТВЯТ ДОКУМЕНТИ ЗА ПОКУПКА НА НОВИ 8 САМОЛЕТА F-16! БЪРЗАТ С ЯСНОТО СЪЗНАНИЕ, ЧЕ НЯМА ПАРЛАМЕНТ И СЪС ЗАОБИКАЛЯНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ПРОЦЕДУРИ ПО КОНТРОЛ И ПРИЕМАНЕ! НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА С УСТНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ ЗА УСКОРЯВАНЕ ПОКУПКАТА. ДЪРЖАТ ЛИ ГО С КОМПРОМАТИ?!

На 21.01.2021 АФЕРА публикува:

МЕГА СКАНДАЛ! КОРУПЦИОННА СХЕМА С АРОМАТ НА ШПИОНАЖ! ХВАНАТ СЪС СЕКРЕТНИ ДОКУМЕНТИ „ШЕКЕР“ ПОЛКОВНИК ДИРИЖИРА ПОРЪЧКИТЕ НА ИЗТРЕБИТЕЛИ, РАДАРИ ЗА ВВС И БРОНИРАНИ МАШИНИ /ДОКУМЕНТИ!/

https://afera.bg/%d0%bc%d0%b5%d0%b3%d0%b0-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb-%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%85%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%bc/

Да започнем с предисторията:

При покупката на първите самолети F-16 е пренебрегнато становището на експертната група от няколко ведомства, която в продължение на няколко години изготвя обективна оценка за евентуалното закупуване на самолетите.

Тогавашния командир на ВВС ген. Цанко Стойков и полк. Владислав Шекеров пътуват до САЩ за да „детайлизират“ договора, подготвен за закупуването на първите осем самолета.

Резултата от тази „разходка“ е орязване на пакетите от способности, въоръжение, агрегати, което поставя под съмнение ефективността на самолетите да изпълняват възложените мисии, за които се закупуват.

Българската държава плаща авансово 100 % осем самолета F-16 на цената на самолети F-35.

Гласуваните от парламента условия в проекта за инвестиционен разход за придобиване на нови самолети са драстично нарушени!

Цената по договорите за 8 самолета F-16 e 2.2 млрд. лв., което е с 700 000 000 лв. над гласуваните от парламента сума.

В същото време е прекратен проект за придобиване на машини за пехотата, който надвишава с 300 млн. лв.

Какво се случва КЪМ ДНЕШНА ДАТА:

НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА адм. Емил Ефтимов, подкрепен активно от ген Стойков и полк. Владислав Шекеров, е дал устни разпореждания за ускоряване изготвянето на нови документи за нови 8 самолета F-16, въпреки , че в световен мащаб очакванията за поръчки от този тип самолети се сриват.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов се възползва от парламентарния вакуум и бърза с изготвянето на обвързващи страната документи с ясното съзнание за заобикаляне на парламентарните процедури по контрол и приемане.

Съвсем съзнателно НАЧАЛНИКЪТ НА ОТБРАНАТА адм. Емил Ефтимов не поставя своя подпис по никакъв документ, но оказва натиск върху свои подчинени и експерти за изготвянето на такива.

Във връзка с всичко случващото се, АФЕРА задава следните остри въпроси:

Има ли роля бившият зам. министър Атанас Запрянов в този процес???

Служебния министър Георги Панайотов запознат ли е всички тези действия на адм. Емил Ефтимов, Стойков и Шекеров???!

Въпреки йерархическата си подчиненост Ефтимов зависим ли е от Владислав Шекеров и кръга около него?

С какви компромати полк. Владислав Шекеров държи началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и му влияе за ускоряване на подготвяне на документите за нова покупка на самолети???

Afera.bg

На снимките: полк. Владислав Шекеров и адм. Емил Ефтимов

«