« Върни се назад Публикувано на 13.09.2014 / 10:02

СКАНДАЛ! ПРОВЕРЯВАЩИ ОТ АДФИ, НАВЪРЗАНИ С ОБЩИНАРИ ПО АФЕРАТА С РЕМОНТА НА ДКС. ПРЕТУПВАТ ПРОВЕРКАТА!

СИМБИОЗА ОБЩИНА ВАРНАОт началото на тази седмица проверяващи от Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ са в Община – Варна и проверяват сигнала за скандалния ремонт на Двореца на културата и спорта – Варна, афера, която първа изнесе на бял свят сайта АФЕРА. Тогава алармирахме, че „битката” на Портних и компания е 4,5 милиона държавна пара да бъдат пренасочени към приятелската фирма „Хидрострой”. Попитахме в прав текст и минават ли отчисления от „Хидрострой” към Бойко Борисов.

Проверяващите по най-бързия начин гледат да претупат проверката обаче, разкриха за АФЕРА брилянтни източници.
Скандалното е, че служителите на АДФИ, които са с изнесени работни места във Варна са обвързани със служителки от общината. Именно заради това години наред т.нар. „проверки” в Общината стигат до кривата круша.
„С изнесени работни места във Варна” означава, че служители на АДФИ са назначени от София и са на пряко подчинение на Агенцията, но са варненци и имат офис във Варна.
Проверяващите шокиращата афера с ремонта на ДКС – Иван и Стефан са в много близки отношения с общинарки, научи АФЕРА.
Години наред „проверките” в Община – Варна винаги са с печален резултат, но не за управляващите, а за данъкоплатците.
На 1 юли първа и единствена АФЕРА освети как ГЕРБ – кметът на Варна Иван Портних и ГЕБ-компанията му правят опит да пласират 4,5 милиона държавни пари, отпуснати за ремонта на Двореца на културата и спорта, към фирма „Хидрострой”, която се ръководи от лица, свързани с управата на ГЕРБ – Варна и в конфликт на интереси.
Сдружение „Радетели за Варна“ дадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който посочват далаверата, в която са замесени кмета Портних и шефът на дирекция „Финанси и бюджет” Стефка Господинова.
Ето текста, който разпространиха от сдружението:
„Портних опитвал да даде 4,5 милиона лева на приближена фирма, натискайки ръководството на ДКС ЕАД да прекрати обявена обществена поръчка
Кметът на Варна Иван Портних и директорът на дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова бяха дадени на главния прокурор Сотир Цацаров заради предстояща злоупотреба с обществени средства, свързана с ремонта на Двореца на културата и спорта.
Според сигнала, Портних вероятно се опитва да използва служебното си положение, за да облагодетелства трето лице – в случая това е фирмата „Хидрострой“ АД. Законите, за чието нарушение от Портних трябва да провери главният прокурор са още поне 3, включително Търговският, Наказателния кодекс и Закона за обществени поръчки.
Както е известно, Министерски съвет, със свое постановление 19-2014 в началото на годината отпусна целеви 4,5 милиона лева с ДДС за ремонта на зала „Конгресна“ и прилежащите й съоръжения, включително увеличаване на капацитета на съоръжението до над 5000 места. Варна е избрана за домакин на европейското първенство по волейбол за мъже, но ДКС трябва да отговаря на условията на международните федерации, които изискват сериозно обновление на съоръжението.
Архитектурата за ремонта вече е завършена и предстои да се извършат строително-монтажните работи. За избор на техен изпълнител, ДКС ЕАД пусна обществена поръчка на 27.06.2014 година (може да се види в сайта на Агенцията за обществени поръчки).
Внезапно обаче, кметът на Община Варна Иван Портних внесе предложение до Общински съвет да бъде подписано споразумение за сътрудничество с ДКС ЕАД и на практика Община Варна да встъпи в стопанисването и управлението на зала „Конгресна“ за 12 месеца, като през това време бъде извършен ремонт. Парите обаче няма да бъдат разпределени както повелява законът – чрез обществена поръчка, а ще бъдат дадени директно на „Хидрострой“ АД, която има договор за ремонтни работи в район „Приморски“, където се намира и ДКС (Договорът може да бъде намерен в сайта на община Варна).
Предложението на кмета събуди недоумение и беше отхвърлено от постоянната комисия „Собственост и стопанство“, а бордът на директорите на ДКС реши да се изчака да се види какво становище ще вземе общински съвет. Отново под натиск, бордът бе принуден да заседава отново днес, като се очаква неговото становище.
Интересното в случая беше, че споразумението не е обсъждано с ръководството на ДКС ЕАД и им беше показано, вече подписано от Портних, на заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ на 2.7.2014 година. Според сигнала до Цацаров, по този начин се рекетира другата страна. Думичката „споразумение“ означава, че двете страни са коментирали съдържанието и са се разбрали какво да бъде то.
Скандалът стана още по-голям, когато прокуристът на ДКС ЕАД Симеон Варчев излезе с открито становище в медиите, в което описа своето недоумение от натиска от страна на кмета да прекрати обществената поръчка и да даде директно парите на „Хидрострой“ АД. Варчев алармира за евентуална злоупотребата с обществените средства, като посочи стабилни аргументи.
Сигналът е внесен до редица институции, включително Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Областния управител и министър-председателя Пламен Орешарски.
Автор на сигнала е бившият председател на борда на директорите на ДКС ЕАД Светослав Трайков, подкрепен от две граждански сдружения от Варна. Самият Трайков предупреди за предстоящите злоупотреби с открито писмо, публикувано преди почти година, когато бе освободен от длъжността, заради отказа му да подкрепи некоретни решения на община Варна по отношение на ДКС.
Контакти на хората в скандала:
Светослав Трайков бивш Председател на борда на директорите на ДКС ЕАД
Иван Портних кмет на Варна
Стефка Господинова директор дирекция „Финанси и бюджет“ – община Варна
Симеон Варчев прокурист на ДКС ЕАД
Николай Бинев – Председател на борда на директорите на ДКС ЕАД
Могат да бъдат намерени и още общественици и общински съветници, които да вземат отношение.”
Afera.bg

«