« Върни се назад Публикувано на 06.03.2023 / 13:43

СКАНДАЛ! „ОТ ОБУЧЕНИ ДА ЗАЛАВЯМЕ ТЕРОРИСТИ, СЕ ПРЕВЪРНАХМЕ В ПРОСТИ ГАВАЗИ НА МИНИСТЪР ДЕМЕРДЖИЕВ! 20 ДУШИ ОТ СОБТ ДЕНОНОЩНО ПАЗИМ ЖИВОТА НА ДРАГОЦЕННИЯ НИ МИНИСТЪР КАТО НАРКОБАРОН! ТАЗИ ОХРАНА СТРУВА 400 000 ЛВ. НА МЕСЕЦ. ОТ КАКВО ГО ПАЗИМ? ПРОВЕЖДА РАБОТНИ СРЕЩИ С ЦЕЛИ СЕКТОРИ НА МВР В ЧАСТЕН ХОТЕЛ В ПЛОВДИВ!“

Уважаеми г-н Президент,

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Уважаеми журналисти,

Служител съм на Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ от 15 години и за първи път съм провокиран да се обърна към вас. През последните месеци съм свидетел на редица нарушения в отдела, в който работя, за които вече не мога да мълча.

Виждам как служители на звено СОБТ, момчетата, които са обучени да залавят терористи, да освобождават заложници, да обезвреждат най- опасните престъпници, са превърнати в прости гавази, пардон – „лична охрана” на самия министър. Г-н Иван Демерджиев  очевидно е решил да векува на поста си, обграждайки се с охрана като наркобарон.  Цивилните граждани, които виждат кортежа, може да се заблудят, че минава президента. Само дето не е президентът, а нашият министър, който кой знае от какво толкова го е страх. Цялата тази охрана обаче се плаща не от  адвокатските му хонорари, а от българския данъкоплатец.

По мои наблюдения поне 20 души от СОБТ се сменят денонощно да пазят живота на драгоценния ни министър, като го съпровождат навсякъде, без значение дали е в столичната дирекция, на мач, на лов, на пресконференция или в родния му Пловдив.  Освен джипа, с който се придвижва Демерджиев, в кортежа има и БМВ, което доскоро го караше  директораътна ГД „Жандармерия специални операции и борба с  тероризма”  Тодор Гребенаров, който е градски на Демерджиев.

Прилагам и снимки от репортажи в различни медии, на които ясно се вижда, че Демерджиев винаги и обграден от „барети” в цивилни дрехи, като носят емблеми на ръкавите си.

Според Закона на МВР  Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ може да охранява и лицата по чл. 20 или 22 от Закона за Националната служба за охрана след решение на комисията по чл. 23 от Закона за Националната служба за охрана въз основа на заявление от съответното лице.

/ Лицата по чл. 20 са президента, председателя на Народното събрание и министър- председателя/

Според чл. 21 от Закона за НСО, членовете на Министерски съвет в мирно време имат право на специализиран транспорт.

Според чл. 22 от Закона за НСО същите при заплаха имат право на специализирана охрана. Която обаче е задача на НСО.

Според чл. 23. Наличието на конкретна застрашеност, видът, обхватът и срокът на охраната на лица се определят от комисия с председател главният секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция „Национална полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.

Т.е , за да могат 20 обучени антитерористи да охраняват денонощно дадено лице, трябва да има решение на съответната комисия, а охраната да се ръководи от служители на НСО. А, за да има такова решение, би трябвало спрямо служебния министър да са отправени много сериозни заплахи.

Така, че г-н Президент, г-да журналисти, моля попитайте служебния министър с какво е бил заплашван, за да се налага 20 „барети” да го пазят денонощно.

По мои  груби изчисления, предвид издръжката на един антитерорист, тази охрана струва месечно между 400 и 500 хиляди лева.  

Задайте въпросите на каква база са командировани колегите от СОБТ, какъв е размера на командировъчните, които се плащат всеки месец, каква е сумата, която целият този кортеж харчи за гориво месечно.

За да не каже някой , че издребнявам, искам да напомня , че само преди няколко години цялото ни общество се тресеше от големия скандал с охраните на Доган и Пеевски от НСО. Тогава медиите писаха, че държавата е плащала 1 милион лева годишно за тази охрана. Не знам дали това отговаря на истината, но знам колко е издръжката на един антитерорист. Също така съм наясно, че тези  хора се появяват с лицата си на публични места, което не съм сигурен, че е „здравословно” за тях.

Също така попитайте министър Демерджиев защо провежда работни срещи с цели отдели на полицията в частен хотел в Пловдив. Няма доверие на сигурността на сградите на МВР или смята, че обстановката в нашите кабинети е под нивото му?  Мисля, че с парите , които се харчат за охрана, могат да се ремонтират поне няколко районни управления годишно!

Заплашен ли е министъра от действащи служители на МВР и кое налага охраната да е от двете му страни, когато е в сграда на дирекция на полицията , а в зоната има само полицаи и то офицери, които са ръководни служители?

Показност, злоупотреба със служебно положение ли е това или той наистина се страхува?

За да не решите, че съм голословен, прилагам списък на служителите, ангажирани в охраната на министъра, както и снимки от различни публични събития на които Демерджиев е присъствал. На тях ясно се виждат част от служителите на СОБТ, които го пазят.

МОЛЯ, НАПРАВЕТЕ ПРОВЕРКА!

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ПОРЕДНИЯ ЧИНОВНИК ДА ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД ОТДЕЛА И ДА ГО ПРЕВРЪЩА В ЧАСТНА АРМИЯ!

По обясними причини предпочитам да остана анонимен. Но фактите, които ви представям ще докажат, че съм напълно прав. 

Прилагам и списък на служителите от СОБТ,  ангажирани с охраната на министъра на вътрешните работи.

Богдан Джуджев- началник сектор в СОБТ

Динко Терзийски

Димитър Стоянов

Кожушков

Георги Стойнов

Ивелин Чолаков

Росен Стоименов

Радослав Филипов

Мартин Зиновиев

Георги Андреев

Йосиф Янчев

Йото Иванов

Теодор Теодоров

Георги топалов

Живко Костурков

Радослав Раков

Борислав Спасов

Олег Джукев

Йордан Божичков

Прилагам и снимки, свалени от различни електронни медии, на които ясно се вижда, че на различни публични прояви  Иван Демерджиев е с охрана от СОБТ. 

Богдан Джуджев е полицаят с очилата, който неотлъчно е зад гърба на министъра. Той е началник сектор в СОБТ. 

«