« Върни се назад Публикувано на 20.03.2021 / 9:38

СКАНДАЛ: НЕБЕИЗВЕСТНИТЕ СОЦИОЛОЗИ АНДРЕЙ РАЙЧЕВ, КЪНЧО СТОЙЧЕВ И ДИМИТЪР ГАНЕВ ОПРЕДЕЛЯТ КОИ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ ДА СЕ ЯВЯВАТ В „ПАНОРАМА“ И „РЕФЕРЕНДУМ“ НА БНТ

Текст, прикрит зад условията, сочещи равнопоставеност на кандидатите, регламентира, че в най-гледаните предавания „Референдум“ и „Панорама“ могат да участват само тези извънпарламентарни формации, които са класирани до 10 място, по данни от социологически проучвания, на фирми с които работи БНТ.

Особено любопитен е въпросът по кои точно критерии са избрани въпросните две социологически агенции, известни с драстичните разминавания между техните прогнозни резултати и официалните резултати от ЦИК.

По информация на АФЕРА от общо 30 участващи в изборите формации, единствено „Движение на непартийните кандидати“, където са бившите независими депутати проф. Минчо Христов и Стела Банкова, е обжалвало Споразумението, тъй като то драстично противоречи на Изборния кодекс, осигуряващ равнопоставеност на участниците в изборния процес.

Претендиращите за правосъдие и справедливост „Да-България“, „Изправи се – мутри вън“, „Има такава държава“ и „Републиканци за България“ мълчат, вероятно защото точно те са сред фаворитите на въпросните социолози и самите те се явяват безплатно в рейтинговите предавания. Вече втора седмица Върховният административен съд, с процедурни хватки не дава ход на делото, въпреки, че законът е предписал тридневен срок.

Бившият независим депутат проф. Минчо Христов е задал писмено до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, няколко конкретни въпроса, от името на „Движението на непартийните кандидати“: „Учудваме се, че критерият, по който подбирате своите събеседници са някакви резултати от социологически проучвания. Настояваме да бъдем информирани кои точно социологически проучвания сте ползвали, на кои агенции, и съществува ли името на „Движението на непартийните кандидати“, във въпросите, зададени към респондентите. Второ, какви и откога са данните за нас, според въпросните проучвания. И трето: редно ли е социологически агенции, на които плащат определени политически партии, да решават кого да кани Българската обществена телевизия?“

Скандалното е, че БНТ отговаря на проф. Минчо Христов единствено, че в Панорама и Референдум участие взимат партии: „за които две социологически агенции, чрез своите изследвания са установили, че прогнозно попадат в първите десет партии по доверие“.

Оказва се, че въпросните агенции са „Тренд“ и „Галъп“. Според БНТ те били  направили своите проучвания „в навечерието на изборите“. Никъде не става ясно обаче, какво означава „в навечерието на изборите“. Ден, седмица или месец преди тях. Не става ясно включени ли са във въпросите на социолозите и други участници в изборите, освен привилегированите десетина партии. БНТ не дава отговор  как и дали въобще е проведено въпросното проучване. Като поръчител БНТ би трябвало да разполага с тази информация и тя да бъде публична.

Проф. Минчо Христов заяви пред АФЕРА, че  е възможно въпросните две агенции избирателно да са включили във въпросника, по своя преценка, само десетина избрани политически формации от явяващите се на изборите общо 30. Както и да се подредят тези десетина формации, всички те задължително ще гостуват безплатно в рейтинговите предавания на БНТ.

„Движението на непартийните кандидати ще бъде в следващия Парламент, и без да участваме в  БНТ, доколкото независимите социологически сондажи вече ни дават твърдо над 5%. Ще поискам обаче въпросните социолози да изядат публично дипломите си, ако отново се получи това, което стана на Евроизборите през 2019 година. Тогава бях независим кандидат с най-малкия бюджет от всички, и успяхме да станем 8 политическа сила в България от общо 40 партии и коалиции. Получихме по-голяма подкрепа дори от 2 парламентарни партии. Същите социолози тогава твърдяха „прогнозно“, че ще имаме нула процента. Време е да се потърси отговорност за тези лъжи от така наречените социолози, но също и да се провери защо една обществена телевизия като БНТ участва в подобни елементарни манипулации и лъжи.“, заяви за АФЕРА проф. Минчо Христов.

Afera.bg

«