« Върни се назад Публикувано на 01.12.2023 / 14:28

СКАНДАЛ: МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА БОГДАН БОГДАНОВ РАЗДАВА НА СВОИ ХОРА ТЛЪСТИ БОНУСИ

Докато министърът на финансите Асен Василев води битка за оцеляване на правителството и приемане на бюджета  на страната за 2024г., някои от министрите в кабинета вече разпределят на себе си и на политическите си кабинети 5 цифрени бонуси, съобщават източници от правителството.

Както е известно проектът за бюджет за 2024 г. предвижда разходите за персонал през 2024 г. да достигнат ниво от 18,1 млрд. лв. – много над първоначално планираното дори за година по-късно.  Въпреки, че разходите за заплати на чиновниците само за 4 месеца рязко са нараснали с 1,5 млрд. лв., в министерството на икономиката и индустрията политическият кабинет вече е получил тлъсти бонуси.

Как се  раздават бонуси в политическия кабинет на министъра на икономиката и индустрията при неизпълнени политики, и защо точно сега?

Известно е, че нормативната уредба позволява да се раздават бонуси на държавните служители. През 2012г. Симеон Дянков въведе специален механизъм за по-голяма справедливост при разпределянето на т.нар. ДМС /допълнително материално стимулиране/. Не става ясно обаче, с какво може да се похвали Министерството на икономиката и индустрията.

Министърът на икономиката Богдан Богданов се прочу единствено с бутафорната си идея чрез някакъв сорт промоционална кампания /“Достъпно за  вас“/ в големите търговски вериги да се справи с високите цени и инфлацията. Видимите мерки в сферата на икономиката се изчерпват само със статистика за направените инвестиции в страната и похарчените без особена полза държавни средства за участие на министерството в няколко форума и изложения на регионално ниво. Осезаемо е мълчанието на министъра по отношение на задълженията му по Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни масла и забавеното нотифициране пред ЕК на приетите законови промени, с което на практика българските потребители на горива бяха ощетени и не получиха нито стотинка компенсация за високите цени на дизела и бензина.

На фона на тези резултати от досегашната работа на министерството на икономиката и индустрията информирани служители на министерството споделиха, че министърът и политическият му кабинет през последния месец са си раздали 5 цифрени бонуси. Служителите останали възмутени от думите на член на политически кабинет, който пред Главния секретар,  заявил „ Няма да им работя без пари!“. След това императивно нареждане главният секретар нямала друг избор освен да се съобрази с поставеното искане и да намери начин за сметка на служителите в министерството да предвиди бонуси и за политическия кабинет и министъра. На практика се стигнало до там, че за да има пари за награди на членовете на политическия кабинет са били ощетени служителите на министерството. Главният секретар споделила, че става въпрос за суми, които надвишат десетократно тези, раздадени на експертите.  В същото време главният секретар припомнила на възмутените служители, че министър Богданов е орязал драстично възнагражденията на директорите на Държавната консолидационна компания и другите предприятия към Министерството на икономиката и индустрията, под претекст – да не се разхищават парите на данъкоплатците. Очевидно за пред хората се прави едно, а в министерството се случва на практика друго. Интересен факт пък бил, че част от наградените съветници в политическия кабинет на министъра, не само нямат никаква практическа експертиза в областта на икономиката, но и все още са студенти и дори не са завършили своето висше образование. Последното не им пречело обаче, с благословията на Министъра да управляват цели ресори.

Изводът за пореден път е, че без значение какво е изпълнено от правителствената програма, за нашите хора трябва да има бонуси. Излиза, че ще започнем да си искаме  управлението на Борисов, който през 2012г. накара всички политически кабинети да върнат получените бонуси, а парите бяха насочени към социално значими каузи. Всъщност нито едно правителство до 2020г., както и нито едно служебно не си позволи да даде бонуси на своите кабинети.

«