« Върни се назад Публикувано на 25.08.2014 / 14:50

Скандалът се разраства! Христо Иванов връща в правосъдието… дисциплинарно уволнена чиновничка!

Христо ИвановСкандалът с уволнението на високопоставен чиновник, отговарящ за проверките на частните съдебни изпълнители, в Министерството на правосъдието се разсраства. На мястото на уволнения директор на Дирекция „Съдебна и други специализирани дейности“ Златко Халваджиев, служебният министър на правосъдието решил да върне… дисциплинарно уволнената бивша началничка на въпросната дирекция – Юлиана Василева. Тя била дисциплинарно уволнена преди една година, тъй като от Инспектората на Министерството на правосъдието констатирали грубо нарушение в дейността на Юлиана Василева. Дисциплинарно уволнената Василева е ръководила дирекцията и в периода, в който документите на скандалната бивша депутатка Искра Фидосова, удостоверяващи нейната правоспособност и наличие на нужния стаж за нотариус, са били унищожени от наводнение. Скандалът с дипломата на Фидосова породиха съмнения, че бившата народна избраница е упражнявала дейността си на нотариус, без да има необходимия стаж.

Както АФЕРА съобщи, Министърът на „Протестна мрежа“, адвокатът с отнети права, храненикът на фондация „Америка за България“ – Христо Иванов, е на път да бие всички рекорди по скандали в историята на държавното управление. В края на работния ден в петък, правосъдният министър е уволнил високопоставен чиновник от Министерството на правосъдието, който отговаря за проверките на частните съдебни изпълнители. Стотици сигнали на граждани срещу дейността на ЧСИ-та били разгледани от уволнения държавен служител. Неговата работа засегнала интереси за милиони левове.

За първи път от години, работата на ЧСИ-та била подложена на строг контрол, за нарушения били отнети права на частни съдебни изпълнители, което е прецедент. Действията на Христо Иванов се очаква да срещнат яростна съпротива и да доведат до протести, заради намеренията на Министерството на правосъдието да прекрати и проверките на частните съдебни изпълнители.
Министърът-протестър имал намерения да отмени и приетата преди месец Наредба, с която се затяга контрола върху дейността на частните съдебни изпълнители. Още при приемането на Наредбата от предишното правителство, от Камарата на частните съдебни изпълнители обявиха, че ще лобират, за нейната отмяна. Наредбата бе приета по настояване на граждански организации, които сигнализираха за стотици злоупотреби от страна на ЧСИ-та. Приетата, преди един месец, Наредба премахваше една от най-масовите такси на гилдията на частните съдебни изпълнители. Става дума за процента от сумата, която длъжникът плаща на съдебния изпълнител дори и при доброволно погасяване на дълга. До приемането на новата Наредба частните съдебни изпълнители бяха задължени да изпращат покана за доброволно плащане на длъжника в 14-дневен срок той да се разплати. Преди това обаче частните съдебни изпълнители правят проучване на неговото имущество, доходи и спестявания. Още преди да изпратят поканата за доброволно изпълнение, те блокираха сметки на длъжниците, за да се гарантира плащането по дълга заедно с дължимите им такси.
Приемането на лобистката поправка окончателно ще затвърди впечатлението, че Христо Иванов е бил назначен на поста служебен министър и вицепремиер, за да изпълни поръчки на кръгове, свързани с интереси в правосъдната система, финансовите среди и политически лобита, което е в пълен резонанс с посланията, които протестиращите отправяха последната година.
Дирекция „Съдебни и други специализирани дейности“ в Министерството на правосъдието е ключова и по още една причина. Дирекцията отговаря за провеждането на конкурси за държавните съдебни изпълнители, съдиите по вписвания, както и за помощник-нотариуси и нотариусите. През есента на тази година, за първи път от повече от 7 години, Министерство на правосъдието трябваше да проведе конкурс за нови нотариуси в цялата страна. Работата по подготовката на конкурса е била свършена именно от уволнения директор Златко Халваджиев. Преди дни стана ясно, че служебният министър на правосъдието Христо Иванов обаче нямал намерение да обяви конкурс за нови нотариуси, с което ще гарантира продължаването на монопола на ограничен кръг лица над тази професия.
Чавдар Маринов

 

«