« Върни се назад Публикувано на 15.01.2011 / 12:24

Скандалът „Ало, Ваньо“ може да разцепи ГЕРБ

Завоалирано Борис Велчев намекна, взимайки повод от скандала, че много прокурори издават разрешения за подслушване, без това да е необходимо, та затова първенците по СРС щели да лъснат в готвения регистър на прокурорите.

Главният прокурор, естествено, оневини себе си, като обясни, че наблюдаващият прокурор издава разрешенията по своя преценка, без знанието на главния си началник. И така от дума на дума и при по-внимателно вглеждане в логическите връзки между журналистическите въпроси и прокурорските отговори изкристализира един недвусмислен намек, че подслушванията на шефа на митниците

са станали по законовия ред

В подкрепа на тази хипотеза идва и умишленото бавене на топката от страна на вътрешния министър. По закон той или упълномощен от него заместник подписват всички заповеди за подслушване и е нелепо седмица след скандала Цветанов да не знае сложил ли е подпис под сересетата за Танов или не. Но за да се избегне конфузът, че в ГЕРБ се подслушват един другиго, главният прокурор услужливо започна досъдебно производство за произхода и автентичността на записите и така временно потуши скандала и даде време на Цветанов да мисли оправдателни версии.

Сега всяко обстоятелство по случая се води "следствена тайна" и министърът съвсем основателно може да отклони всеки неудобен въпрос по темата.

Не по-малко интересен ще е политическият развой на събитията. "Приятелското подслушване" в ГЕРБ едва ли ще остане без последици. Компрометиращите записи, от които вони на ходатайство, лобизъм и корупция, несъмнено ще посеят мнителност в самата партия, в парламентарната група и сред министрите.

"Дали не ми кроят кюляфа", ще се питат тайничко уличените депутати и ще се оглеждат подозрително кой и защо ги е натопил. Искра Фидосова ще се чуди защо нейният запис е обявен за "автентичен", а този на колежката й Менда Стоянова се представя за "фалшификат". И дали Цветанов нещо не й е вдигнал мерника по заръка на противникови лобистки кръгове вътре в партията.

Тази атмосфера на недоверие и параноя
рискува да пропука целостта на ГЕРБ в парламента. Още повече, че засегнати от подслушването са две ключови фигури – шефката на групата Искра Фидосова и председателят на бюджетната комисия и най-влиятелният финансов експерт на управляващите Менда Стоянова.

Скандалът "Ало, Ваньо" ще ускори процесите на разцепление в ГЕРБ. Това определено обслужва интереса на опозицията, която на тънка струйка налива масло в огъня, но лекичко, за да не лумне пожар, за гасенето на който нито левицата, нито десните имат сили. Едно дестабилизиране на управляващите обаче винаги е добре дошло за предизборни нужди. У нас силата на опозицията винаги се крепи на слабостта на мнозинството. Конкретната цел е да бъде свален Цветан Цветанов от поста. Или поне силно дискредитиран, така че да не е в състояние да си реди кадровия пъзел из администрацията.

Впрочем незнайно защо бе отминато с престъпна небрежност признанието на митническия шеф Ваньо Танов, че да лобират за "свои хора" в митниците са му звъняли не само съпартийци, а и депутати от опозицията. Така и не стана ясно обаче удовлетворил ли е молбите им Танов. И дали затова сега не му бутат рамо в битката срещу "пълния отврат" в МВР.

Вероятно до седмици БСП ще успее да формулира поредното си искане за вот на недоверие към кабинета заради поголовните подслушвания и тогава ще настъпи време разделно за верноподаните досега гербери. Съвсем не е сигурно дали Искра Фидосова и Менда Стоянова ще натиснат копчето "против" при гласуването в пленарната зала. Както не е сигурно как точно ще гласуват и други парламентаристи на ГЕРБ, започвали телефонните си разговори с "Ало, Ваньо".

Неотдавна социолози и политически анализатори подсказаха,
че кабинетът може да падне предсрочно, само ако настъпи разцепление в ГЕРБ.

Е, може да се каже, че първите пукнатини са налице. Ако се окаже, че депутати са подслушвани по разпореждане на собствения си министър, това ще е началото на края. Затова през времето, докато тече досъдебното производство по случая, а Велчев прави регистър на най-оборотните прокурори, издавали разрешения за СРС, вероятно ще бъде скалъпена единствената спасителна за ГЕРБ версия – че записите може и да са правени според изискванията на закона, но са използвани за обслужване на частни интереси. Че всички правоохранителни системи са проядени от "къртици", а разговорите са силно манипулирани.

В резултат спецслужбите ще бъдат прочистени от неудобни служители, а Борис Велчев ще си постави поредния шестмесечен срок, за да докаже, че прокуратурата все още я бива.

Галя Горанова
в. Сега

«