« Върни се назад Публикувано на 14.08.2014 / 11:54

Скандално! Финансовият и земеделският министър с общ частен „Център за еврофондове”

Финансовият и земеделският министър с общ частен „Център за еврофондове”Президентът Плевнелиев обича да говори за задкулисието, а не забелязва, че то се е настанило в собственото му служебно правителство. Финансовият министър Румен Порожанов, земеделският Васил Грудев и шефът на кабинета на втория Иван Капитанов имат общо сдружение. При това не обикновено НПО, а такова за усвояване на еврофондове. Което на всичко отгоре е и действащо, което е нарушение на закона след заемането на държавните им постове. На 26 февруари тази година троицата основава „Център за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове”. Каква е целта е ясно да се разбере.

Интересно е да се знае, че по време на дейността на центъра Порожанов е в борда на Българската банка за развитие към правителството. Тя пък съдейства активно на фирми и институции за усвояване на еврофондове. Добре звучи държавен банкер да има частна консултантска организация, пряко свързана с работата му на защитник на обществения интерес, нали?!
Напомняме, че дясна ръка по време на управлението на Порожанов във фонд „Земеделие” беше сегашният му колега в кабинета Грудев. Напомняме също, че тогава избухнаха немалко скандали за милионни обществени поръчки, например за едни лъскави автомобили. Всичко бе заметено под килимчето, но следите остават.
Няма как да се забрави, че по време на управлението на Порожанов в „Булгартабак” пък с рекламата на държавния тогава холдинг се занимаваше фирма на жена му и нейния съдружник Иван Стойчев, по-известен като Иван Стамболов, който е заместник-председател на партията на Кунева. Както се казва – розите цъхтят при всички режими.
Вестник „19 минути“

«