Публикувано на 02.06.2022 / 11:55

СКАНДАЛНО! УВЕРЕН, ЧЕ ЩЕ ОГЛАВИ БНТ, ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ ОТКАЗВА РАБОТА, ЗА КОЯТО САМ КАНДИДАТСТВА

Считаният за фаворит на президентството и “Продължаваме промяната”, а и на американското посолство, Венелин Петков преди повече от две седмици отказва работа, за която е кандидатствал през март. Бившият шеф на новините на БТВ е направил това, защото вече е получил уверения, че ще бъде избран за генерален директор на националната телевизия.

През март Петков подава документи за участие в конкурс за преподавателска длъжност в Американския университет в Благоевград.

В мотивационното писмо към документите Венелин Петков споделя бегло за опита си като журналист и извежда спорния аргумент, че е обучил на работа десетки репортери. Като най-голяма гордост обаче бившият новинарски шеф изтъква работата по освежаването на студиото, в което се снимат новините на частната телевизия. Работещи в БТВ и до ден днешен си спомнят как работата по студиото продължава значително извън заявените срокове, като някои от строително-ремонтните дейности са извършвани повторно. В същото време декорите на телевизията копират буквално едно към едно тези на френския канал TF1.

Съмненията, че Петков може да е взел комисионна от този проект се подклаждат и от факта, че като препоръка в процеса на кандидатстване той е посочил шефа на дизайнерското бюро, стоящо зад ремонта. Другата препоръка в документите на Венелин Петков е не по-малко спорна – бившият шеф на БТВ Флориан Скала, който първо отричаше, а после самата БТВ призна с нарочно съобщение, че познава обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

В средата на май, само дни преди комисия в Американския университет да вземе решението си, Венелин Петков се е отказал от участието си в конкурса. Администрацията на учебното заведение е останала изненадана, тъй като Петков е участвал във всички етапи на събеседване, включително и чрез онлайн интервю.

Причината бившият новинар да се откаже от възможността за работа в Благоевград са /вероятно/ уверенията от страна на администрацията на Румен Радев, че членовете на СЕМ от неговата квота твърдо ще го подкрепят в избора за генерален директор на БНТ.

Междувременно Петков е постигнал договорка и със скандалния член на СЕМ Симона Велева, станала известна като ИнстаСимона, заради фриволното си поведение в социалните мрежи. След разкритията за взаимовръзките между Велева и Петков онлайн, ИнстаСимона побърза да смени никнейма си в Инстаграм. Така очаква по-малко външни потребители да виждат постовете, в които демонстрира политическа обвързаност с “Продължаваме промяната”.

Венелин Петков е декларирал пред приближените си, твърдят вътрешни източници, притеснение дали ходът с отказването на работа в Американския университет няма да бъде изтълкуван негативно от американското посолство. Бивша водеща на БТВ и настоящ журналист на “Свободна Европа” обаче е обещала да се застъпи за него. Така тя е станала част от екипа по подготовка на концепцията на Венелин Петков, заедно със скандалния бивш програмен директор на БНТ Севда Шишманова и популярен комуникационен експерт.

Въпросната водеща очаква да стане и новият шеф на новините в БНТ, което отсега внася напрежение в и без това сложните взаимоотношения на Венелин Петков с бившата му приятелка и заместничка в новините Гена Трайкова.

Aндрей Червенков

 

Коментари 16 за
“СКАНДАЛНО! УВЕРЕН, ЧЕ ЩЕ ОГЛАВИ БНТ, ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ ОТКАЗВА РАБОТА, ЗА КОЯТО САМ КАНДИДАТСТВА”

 1. Този журналист, телевизионер, началник на телевизионери и представящ се за английско пговорещ
  НЕ ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ АНГЛИЙСКОТО „sir“ НЯМА МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО И СЕ ПРИЛАГА САМО КЪМ
  МАЛКИТЕ ИМЕНА: SIR JOHN, SIR WINSTON, И Т.Н.

  1. Profile photo for Bernadette Gray
   Bernadette Gray
   Education: CLark County Community College, 2 yearsAuthor has 683 answers and 1.5M answer views5y
   The correct way to address a letter when the gender of the recipients is unknown, but you know that you are writing to more than more than one person, the letter should be addressed as follows:

   Dear Sir/Madam:

   If you know you are writing to more than more than one unknown gender persons:

   Dear Sirs/Mesdames:

   I hope this clears it up for you.

 2. Что ли ищчо будет??
  Подраснаха децата…
  Подрастали пилци, пад@бали квачку….
  Еййй, кой ли ги е учил на тея…., гадости?

 3. Уви!
  Все още няма кой достойно, авторитетно , интелигентно, талантливо и с широка душа да замени Иван Славков!

  1. Батето беше Велик!
   Поклон !!!
   От началото до края ….. просто Блестеше !!!
   Завършвам, че всички сегашни боклуци не могат и 5 страници като негпвта биография да скалъпят ……. настоящето е Пълно Фиаско!

 4. Е , нали щеше да бъде прозрачно , най-умните ,най-достойните ,няма да има наши-ваши а то какво стана?

 5. За да работи безпристрастно БНТ не трябва да се ръководи от журналист.

 6. Тази нощ е починала Нери Терзиева!
  Знаково лице за Националната телевизия!
  Бог да я прости!

 7. Който и да изберат за шеф, няма да ме накарат да си купя телевизор.
  Отървах се през 2004 и ми е супер без тази пропагандна гадост.

  1. И аз от десет години не гледам телевизия ,каквото искам да науча го научавам от сайтове като свободната АФЕРА . Телевизор също нямам и ползвам само интернет тук също могат да се гледат и Български и световни телевизии .От тези световните гледам само телевизията на Северна Корея и то от време на време и не задълбочено .

   1. 25 години откакто ползвам телевизор за слушане на музика и избрани от мен филми, които не минават през оператор или телевизия. Трябва да си рядък глупак за да се информираш от която и да е телевизионна станция, местна или чужда. Не си спомням вече какво беше и това нещо наречено радио. Абсолютно спокойствие на психиката и душата.

    1. Дори от години не ходя на гости у „хора“ които не си спират ТВ-то 🙂

 8. Пилците се броят на есен, май! Да не стане като „измаменото камилче“! И дано да стане, че бактън от натегачи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *