« Върни се назад Публикувано на 02.06.2022 / 11:55

СКАНДАЛНО! УВЕРЕН, ЧЕ ЩЕ ОГЛАВИ БНТ, ВЕНЕЛИН ПЕТКОВ ОТКАЗВА РАБОТА, ЗА КОЯТО САМ КАНДИДАТСТВА

Считаният за фаворит на президентството и “Продължаваме промяната”, а и на американското посолство, Венелин Петков преди повече от две седмици отказва работа, за която е кандидатствал през март. Бившият шеф на новините на БТВ е направил това, защото вече е получил уверения, че ще бъде избран за генерален директор на националната телевизия.

През март Петков подава документи за участие в конкурс за преподавателска длъжност в Американския университет в Благоевград.

В мотивационното писмо към документите Венелин Петков споделя бегло за опита си като журналист и извежда спорния аргумент, че е обучил на работа десетки репортери. Като най-голяма гордост обаче бившият новинарски шеф изтъква работата по освежаването на студиото, в което се снимат новините на частната телевизия. Работещи в БТВ и до ден днешен си спомнят как работата по студиото продължава значително извън заявените срокове, като някои от строително-ремонтните дейности са извършвани повторно. В същото време декорите на телевизията копират буквално едно към едно тези на френския канал TF1.

Съмненията, че Петков може да е взел комисионна от този проект се подклаждат и от факта, че като препоръка в процеса на кандидатстване той е посочил шефа на дизайнерското бюро, стоящо зад ремонта. Другата препоръка в документите на Венелин Петков е не по-малко спорна – бившият шеф на БТВ Флориан Скала, който първо отричаше, а после самата БТВ призна с нарочно съобщение, че познава обвиняемия бизнесмен Васил Божков.

В средата на май, само дни преди комисия в Американския университет да вземе решението си, Венелин Петков се е отказал от участието си в конкурса. Администрацията на учебното заведение е останала изненадана, тъй като Петков е участвал във всички етапи на събеседване, включително и чрез онлайн интервю.

Причината бившият новинар да се откаже от възможността за работа в Благоевград са /вероятно/ уверенията от страна на администрацията на Румен Радев, че членовете на СЕМ от неговата квота твърдо ще го подкрепят в избора за генерален директор на БНТ.

Междувременно Петков е постигнал договорка и със скандалния член на СЕМ Симона Велева, станала известна като ИнстаСимона, заради фриволното си поведение в социалните мрежи. След разкритията за взаимовръзките между Велева и Петков онлайн, ИнстаСимона побърза да смени никнейма си в Инстаграм. Така очаква по-малко външни потребители да виждат постовете, в които демонстрира политическа обвързаност с “Продължаваме промяната”.

Венелин Петков е декларирал пред приближените си, твърдят вътрешни източници, притеснение дали ходът с отказването на работа в Американския университет няма да бъде изтълкуван негативно от американското посолство. Бивша водеща на БТВ и настоящ журналист на “Свободна Европа” обаче е обещала да се застъпи за него. Така тя е станала част от екипа по подготовка на концепцията на Венелин Петков, заедно със скандалния бивш програмен директор на БНТ Севда Шишманова и популярен комуникационен експерт.

Въпросната водеща очаква да стане и новият шеф на новините в БНТ, което отсега внася напрежение в и без това сложните взаимоотношения на Венелин Петков с бившата му приятелка и заместничка в новините Гена Трайкова.

Aндрей Червенков

 

«