« Върни се назад Публикувано на 27.03.2014 / 20:33

СКАНДАЛНО БЕЗДЕЙСТВИЕ НА ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА ПО ИЗТОЧВАНЕТО НА ДДС И 10 МИЛИОНА ОТ „ИНВЕСТБАНК” ОТ БОРИСЛАВ МАНДЖУКОВ

 

В предаването си от 25 март 2014 година „Открито” на Валя Ахчиева по БНТ детайлно бе проследена печалната право-раздавателна съдба по разследването на схеми за източване на ДДС, както и на източване на 10 милиона от „Инвестбанк” от дружества, свързани с Борислав Манджуков. „Открито” припомни предаване за схемите, които е направило още през 2011 година. По това време и АФЕРА изнесе факти и данни за източване на ДДС от фирми, контролирани от Манджуков. До убийството му прокуратурата така и не си свърши работата. Сигналът на „Инвестбанк” до „Финансово разузнаване” в ДАНС е подаден още през 2010 година. По случаите нито ВКП, нито Варненската прокуратура, нито ДАНС работи активно. Нещо повече – бавят топката, още по-очевидно умишлено.

Застреляният в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков е един от героите на разследване преди 3 години /2011 година/ на предаването „Открито” по БНТ  за 36 варненски дружества и източване на ДДС, както и за 10 млн. лв., източени от Инвестбанк.

Борислав Манджуков не притежава своя фирма, но беше свързан с една от тях – Месокомбинат – Варна, на който управител е неговата майка. Преди 3 години и Борислав Манджуков протестира срещу  разследването на Валя Ахчиева, има протестни писма, беше изпратил SMS със заплаха за съд 3 часа преди ефир, но въпреки това разследването се излъчва.

През декември 2009 година НАП изпраща свой доклад до Върховна касационна прокуратура и 15 месеца чака резултат.

В доклада си НАП описва организирана система за източване на ДДС за периода 2007, 2008, 2009г., като в източването са взели участие 35 варненски търговски дружества. Описани са надлежно и подробно трите техники, чрез които е източвано ДДС, а сумата, с която е ощетен държавния бюджет е 10 милиона.

Всички фирми са свързани с едно лице и това лице е Борислав Манджуков.

Докладът е даден на Върховна касационна прокуратура. След 15 месеца мотане, едва тогава по него започва да се работи в Софийска градска прокуратура. Умишленото протакане очевидно цели да изтече давностния срок от пет години.

Една от фирмите „Месокомбинат” – с. Яребична е с управител майката на Борислав Манджуков. Месокомбинатът на практика не работи, не извършва дейност и още преди да е получил разрешение за извършване на подобна дейност вече прибира чрез фиктивност ДДС.

В предаването си от 2011 година Валя Ахчиева каза, че се е срещнала с Борислав Манджуков в редакцията на в. Торнадо /по онова време излизащ вестник с главен редактор Огнян Стефанов. По същото време Манджуков пред Веселина Томова пък изрича, че е закупил вече една трета от вестник./. Ахчиева кани Манджуков за интервю, който в редакцията на Стефанов и се жалва, че е измамен от „Инвестбанк”.

Дни по-късно в БНТ пристигат Манджуков и още един мъж – Янко Янев. Манджуков отказва да застане пред камерата и пред нея застава въпросният Янев. Той също се жалва пред Ахчиева, че от Инвестбанк ги ограбили.

Какво обаче показва проверката на „Открито”?!

Още през декември 2010 година сигнал от Инвестбанк е подаден до Финансово разузнаване в ДАНС за фиктивни сделки без да има внос и износ на пари, формирайки се ДДС, като са източени 10 милиона.

Схемата е направена така, че после самият източващ да може да започне да се жалва, че едва ли не на него са му източили сметките.

Схемата за източването е оформена от бившия главен счетоводител на Инвестбанк заедно с управителите на фирмите, свързани с Манджуков.

Сигналът на Инвестбанк до Финансово разузнаване в ДАНС е за пране на пари.

Описано документално е и действието:

13,51 часа – внасяне на 8 милиона лева

13,52 часа – парите се нареждат

13,54 часа – внасяне на 2 милиона лева

13,55 часа – парите се нареждат

13,57 часа –  10 милиона са изтеглени в брой.

Няма такъв касиер на вселената, който да може да преброи само за тези по една минута време милионите.

Във ВКП е образувано производство срещу бившия изпълнителен директор на Инвестбанк. Прокурор Събина Христова със свое постановление заключава, че няма данни за извършено престъпление.

В същото време бившият изпълнителен директор пише сигнал срещу Инвестбанк.

Изключително скандално е, че в постановлението за прекратяване прокурорката Събина Христова добавя два листа, които са абсолютно копие от сигнала на бившия директор на Инвестбанк срещу банката, когото уж трябва да проверява.

На практика прокурорката ползва в постановлението си две страници от сигнала, копи-пейст и със запетаите, на онзи, когото иначе трябва да проверява, и тези две страници са от негов сигнал по друго досъдебно производство срещу банката. А сигналът му е написан след като Инвестбанк подава сигнал за пране на пари в ДАНС.

Софийска апелативна прокуратура отменя постановлението на прокурор Събина Христова като незаконосъобразно.

И разследването започва отново в СГП.

На 10 март 2014 СГП внася обвинение срещу бившия кадър на банката Петър Маринов и делото веднага е върнато за доразследване на прокуратурата.

Така четири години и половина аферата се протака и на практика разследването трябва да започне отначало.

Същата история се разиграва и с разследването по точеното ДДС, доказано в доклада на НАП. То пък е пренасочено към Варненска окръжна прокуратура и на практика 8 години следствието тупка топката.

И докато пробитата правораздавателна и правосъдна система пълни гуша, Борислав Манджуков преди четири дни бе убит.

Afera.bg

 

«