« Върни се назад Публикувано на 01.04.2024 / 14:04

СКАНДАЛНО! АГЕНЦИЯ ПО ЗАЕТОСТТА ПЛАЩА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ЗА ЕДНА И СЪЩА УСЛУГА! НА ИЗПРОВОДЯК НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, СЪМНИТЕЛНА ПОРЪЧКА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ЧОВЕК НА ПП/ДБ

Агенцията определи изпълнител на поръчка за 150 000 лв. ненадейно след като не беше взела решение повече от два месеца и половина.

Може да ви се струва незначителен въпросът, но наша проверка показа, че Агенция по заетостта е трябвало да сключи договор за антивирусна защита през януари т.г. От регистъра на обществените поръчки се вижда, че подаването на документи е било до 15 януари . Заинтригувани от това защо чак сега се обявява изпълнител, направихме свое проучване и открихме доста озадачаващи факти.

През 2022 г. АЗ открива процедура за осигуряване на антивирусна защита за нуждите на Агенцията. Поръчката е с таван до 70 000 лв. и е сключен договор за приблизително същата стойност. Договорът е за 12 месеца. През 2023 г., съвсем в реда на нещата, Агенцията открива нова процедура за следващ период, която трябва да завърши през януари т.г. Обаче прогнозната стойност на поръчката рязко е нараснала за една година с над 100 %. Сумата вече е 150 000 лв.?!

До тук още нищо необикновено. Но четейки по детайлно, открихме, че малко преди да свърши срокът за подаване на документи, поръчката на Агенцията по заетостта е била обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията. Подадената жалба обвинява Агенцията, че е изготвила документация, която предрешава изхода от конкурса, тъй като само един единствен продукт на пазара може да отговори на изискванията.

С две думи казано всички конкуренти са били елиминирани предварително. Само един кандидат подава документи. В крайна сметка КЗК взима решение срещу Агенцията по заетостта, а тя пък от своя страна обжалва решението на КЗК пред Висшия административен съд. От притеснение или с други подбуди, АЗ спира поръчката без избран изпълнител.

Отново ще си кажете – нищо невиждано, но… внезапно на 28 март т.г. в регистъра на обществените поръчки се появи съобщение, че Агенцията е избрала изпълнител. То не е трудно да се избере, защото участникът е само един, но въпросът е защо след толкова време сега се появява това решение. Още повече, че процедурата по обжалване пред ВАС не е приключила.

Доста въпроси можем да зададем – какво оскъпи тези лицензи двойно, та и отгоре? Защо е имало само един кандидат – умишлено или от недоглеждане? След като КЗК счита, че Агенция по заетостта е нарушила нормите за защита на конкуренцията, защо изобщо е продължено изпълнението на тази поръчка?

Можем да направим много предположения защо такова решение е публикувано в деня, в който стана ясно, че сегашният Министерски съвет си отива и очакваме служебно правителство. Дали някой в Агенция по заетостта не се надява да лови риба в мътни води? Или пък се бърза да се сключи договор на тази завишена сума, да не би пък някой да смени ръководството? Обоснованите предположения са такива, че въпросите са повече от отговорите.

АФЕРА припомня, че изпълнителен директор на Агенция по заетостта е Смилен Вълов /на снимката/. Вълов е син на бивш кмет на Кюстендил от БСП. Той беше назначен за първи пък като директор по време на кабинета на Кирил Петков. Явно от квотата на Нинова. Когато служебният кабинет застъпи, Вълов беше освободен. С връщането в управлението на ПП ДБ, той отново заема поста.

Afera.bg

«