« Върни се назад Публикувано на 05.12.2021 / 14:01

СКАНДАЛНИ ФАКТИ ОКОЛО ДКК, КИНТЕКС И ВМЗ! КАК ДЪРЖАВАТА РАБОТИ ЗА … ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧАСТНА ФИРМА!

Във връзка със статии от последните дни и с цел установяване на истината около ДДК, Кинтекс и ВМЗ, бихме желали да ви дадем малко информация, която да проверите:

Фактите:

  1. Александър Здравков Михайлов става член на ДКК, след което е веднага назначен за временен директор ня Кинтекс до провеждане на конкурс. Изпуска се факта, че за това назначение има множество процесуални нарушения и всъщност предходния доректор е освободен при нарушена проедура от ДКК (можете да проверите детайлите);
  2. Михайлов е и човекът, който подписа необезпечен договор със Сръбска фирма за $5 млн както и множество други скандални/криминални действия заради които бе освободен без много шум с цел да не се навреди на имиджа на фирмата;
  3. След неговото уволнение от Кинтекс, г-н Михайлов постъпва на работа при неговия покровител Александър Манолев във фирма БИИМ (която Манолев закупува от Петър Манджуков и контролира от две години);
  4. Алексадър Манолев е в близки отношения с Министър Везиева с чиято помощ връща отново на работа Михайлов в Кинтекс, слага негови хора във ВМЗ , меджуведомствения съвет и тн.;
  5. Манолев получава 5 годишен ексклузивитет от ВМЗ за Египет, нещо което не се е случвало в историята на ВПК от прехода насам!!! За пояснение, ексклузивитет се взима и дава за конкретни проекти, но не и за цялата продукция за определен пазар.

Това са фактите!

Сега това което се изпуска:

  1. Изпуска се факта, че Кинтекс и БИИМ са конкуренти по проекти в Египет за над 100 млн, в Алжир за над 120 млн долара, Индия и др.
  2. От Кинтекс са поискали през последните месеци (писмено) оторизации от ВМЗ по няколко проекта за Египет като има получен отказ за всички! Това може да се провери през деловодството на ВМЗ и Кинтекс;
  3. Становището поискано от Кинтекс по отношение на дадения ексклузивитет от ВМЗ към БИИМ е смехотворно поради две основни причини:

3.1 Кинтекс няма компетенции да дава подобно становище;

3.2 Кинтекс в момента на практика се управлява от “бивш” директор на БИИМ, който е поставен там с конкретни задачи а именно да помага на Манолев, което се доказва и със становището което е пуснал към ДКК;

  1. След като сегашния директор на Кинтекс “не възразява” да се даде ексклузивитет на БИИМ дали защитава интерсите на държавата или негови лични и на бившия му работодател?;
  2. За директор на дирекция Международно контролирана търговия и сигурмост в МИ (комисията която издава разрешителни за износ на специална продукция) е назначен Стилян Кротнев, който пък през 2018 става директор на дирекция „Управление на собствеността и социални дейности” в МВР. Бил е зам.-директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“ и директор „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в НКЖИ.

Тоест, човек с нулева компетенция по отношение на оръжейната търговия поема изключително отговорен пост изискващ опит и познания в сферата. С оглед на случващото се в Министерство на Икономиката и близоста на Манолев с Везиева само можем да предположим, че същия е близък/доверен човек на Акександър Манолев.

Фактически с това назначение се затваря кръга- ВМЗ (производител), Кинтекс (Конкурент), Комисия (Лицензионен орган).

След гореизложеното сами можете да си направите изводите какво ще последва за ВПК от тук нататък ако не се вземат мерки.

За капак, министърката на икономиката удари едно силно политическо рамо на ВМЗ, пардон, БИИМ по време на военното изложение в Кайро с което ще последва бързо обогатяване на една фирма за сметка на държавата!!!

За да не бие на очи, че е била там само заради Манолев, Везиева се похвали (чрез Иван Гецов от ВМЗ) че е събрала цялото ВПК и е подкрепила всички фирми от бранша да направят едно успешно представяне на изложението в Египет (точно как и с какво не става ясно).

И сега за да не се шуми много казват, че имало договор за 100млн подписан с ВМЗ и искат медиино спокойствие…

Само не става ясно дали ВМЗ или БИИМ на Манолев е подписало договора, но Вие сами се сещате кой го е взел.

И какво излиза, министърката и Гецов от ВМЗ гръмко обявяват подписване на договор с ВМЗ и Египет, а то всъщност е договор на БИИМ!

Не става ясно и как така с ексклузивитет от преди седмица БИИМ успяха да подпишат договор за 100 млн по време на изложение. Обикновенно има търгове или директно междудържавно договаряне. Ако е търг, как и кога го спечелиха? Ако е между държавата Египет и държавата България, какво прави частна компания (БИИМ) по средата?!?

Надяваме се горното да Ви е било от полза и да обърнете внимание на фактите изложени по-горе.

Иван Димитров

На снимката: служебния министър на Румен Радев – Даниела Везиева

«