« Върни се назад Публикувано на 28.04.2014 / 22:23

СКАНДАЛНИ ПОКАЗАНИЯ НА СТОЯН ПЕТРОВ ПО ДЕЛОТО „ГРАНИТИ”: „ЦОНОВСКИ МЕ НАТИСНА ДА ЛЪЖА: „БОЙКО МЕ ПРАЩА! НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МИ ПОКАЖЕ ГРОБ!”

 

Днес в съда в Бургас Стоян Петров даде скандални показания по скалъпеното дело от Цветан Цветанов и прокуратурата – „Гранити”. Както АФЕРА пише от години делото е пълно фиаско и в него зловеща роля има бившият зам-шеф на ГДБОП Валентин Цоновски, който в престъпни нарушения разравя трупа на убития бургаски бизнесмен Стоян Стоянов. Днес пред съда Стоян Петров, който бе пуснат като награда за лъжливите си показания, разкри цялата шокираща истина как са го натискали:

Пред магистратите подсъдимият разказа скандалната си версия, че е бил принуден да натопи другите трима съпроцесници – Галин Костов, Станислав Михайлов и Нено Стоянов, като в замяна бъде освободен от ареста, където лежал по друго убийство и бъде изведен зад граница, пише в. 24 часа.

Петров стигна и по-далече в обясненията си днес. Пред съдийския състав с председател Захарин Захариев той заяви, че на 7 октомври 2009 г. в ареста във Варна, дошли три лица, които му казали, че ги изпраща Бойко.

„Попитах кой Бойко, а те ми отговориха: „Айде, не се прави на ударен. Беседвахме 5-10 минути и се оказа, че Бойко бил тогавашният премиер Бойко Борисов. Той искал да унищожи двама, от които през 2008 г. искал пари за изборите, но не му дали. Ако не можел да ги унищожи финансово – да ги вкара в затвора. Аз трябваше да ги натопя“.

Петров уточни в съда, че ставало дума за подсъдимите по настоящия процес Станислав Михайлов /бивш шеф на Агенцията по държавни вземания/ и Галин Костов /съдия-изпълнител/.

Ден след посещението на трите лица при Петров се върнали двама от тях – антимафиотите Валентин Цоновски от столицата и Руслан Димитров от Бургас.
„Казаха ми, че те са сглобили пъзела, имали си поръчители, но нямали извършители. Някои трябало да им покаже гроб. Обещаха ми да ме изкарат от затвора, дори извън страната“, разви версията си Стоян Петров.

На 8 октомври 2009 г. по обед антимафиотите Цоновски и Димитров го взели от ареста и го завели в Дюленския проход. По пътя, според Петров, му обяснявали какво да говори, а после записвали „показанията му“ на диктофон.

„Влязохме в гората и тогава от там се появи едно лице – после разбрах, че е от бургаската полиция. Заведоха ме до прясно изкопана дупка. Валентин отиде до едно дърво и взе лопата, а Руслан гребна 2-3 пъти, после пусна някаква малка емблема вътре, след което извика: „По това го познах“ и си я сложи в джоба“, заяви подсъдимият Петров.

Преди да тръгнат към Дюленския проход, полицаите срещнали Петров с брата на Стоян Стоянов – Ивайло, разкри подсъдимият.

„Ивайло ми каза, че е събрал 200 000 лв. и ще ми ги даде, ако помогна да открием брат му“, заяви Петров в съдебната зала.

Още на 9 октомври 2009 г. той е пуснат от ареста под домашен арест. Твърди, че почти всеки ден антимафиотите, с които е „редил пъзела“, са му звънели.

На 14 ноември същата година Петров вече е бил разпитан пред съдия в Бургас като предварително „уговорил“ показанията си с полицаите, твърди мъжът.

На 26 ноември вечерта той и приятелката му Теодора напускат страната.
Стоян Петров е задържан в Испания през март 2010 г., а на 6 април същата година е екстрадиран в България. Върнат е по друго дело, но впоследствие от анонимен свидетел за убийството на Стоян Стоянов, става обвиняем, пише още 24 часа.

 

Afera.bg

 

«