« Върни се назад Публикувано на 23.03.2011 / 15:31

Скандална инструкция на ГЕРБ в полза на руските интереси

 

 

Eто какво пише в инструкциите:

– В днешната енергийна криза, която е обхванала света, единствено АЕЦ "Белене" гарантира на България евтин ток при спазване на пълна безопасност на централата.
АЕЦ "Белене" е най-проверяваният проект в света – и от страна на МААЕ и от страна на ЕС.

– Ако не построим АЕЦ "Белене" и не бъде удължен живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", след 5-6 години цената на тока ще скочи драстично. Тогава в енергийния микс ще преобладава скъпото електричество от ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 (което трябва да изкупуваме в продължение на 15г.), както и още по-скъпата енергия, добивана от вятър и слънце.

– Финансово проектът АЕЦ "Белене" е структуриран изцяло в полза на българската държава – 51% дял на НЕК, без държавна гаранция, без да се дават пари от бюджета, финансиране изцяло от страна на инвеститора и то при изключително ниска лихва от 4%. При тази схема централата ще се изплати за 10г., и през останалите 60г. от живота си ще носи евтин ток за българските потребители и високи доходи за държавата.

– Утопия е строителството на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" като алтернатива на "Белене". Технически е невъзможно това да стане в срок по-малък от 15г.

– За България АЕЦ "Белене" е реална диверсификация – с нея страната.

 

http://zonabg.info

 

«