« Върни се назад Публикувано на 17.06.2011 / 17:53

Скандална афера със завода за боклук край Езерово. „Пътстрой – Варна” ЕООД дължи милиони!

 

 

Грандиозен скандал се вихри зад кулисите на тържествено-пиарно оповестения завод за обработка на битови отпадъци край Езерово.

През 1997 година е регистрирана фирма „Еко- Инвест-70” ЕООД с управител Албена Камбурова. Един от бизнес партньорите й е английският инвеститор Робърт Мод. Фирмата печели на 19.10.1998 концесия за 15 години с цел проектиране, изграждане и експлоатация на депо за битови отпадъци към Община – Белослав.

В продължение на три мандата на предишни правителства фирмата работи по реализация на проекта и с кански мъки по пътя на българската корупция из държавни и общински институции, успява да закупи необходимите парцели и да извади перфектно всички документи и да започне изграждането на външна инфраструктура на обекта.

След като вече е на сантиметри от светлината в тунела за „Еко-инвест – 70” идва върховия момент да осигури преработката на боклука на морската столица в бъдещия завод.

И тук „Еко-инвест – 70” не издържа на финансовия напън.

Според източници от спецслужбите, за да бъде гласувано такова решение от местния парламент – кръг общинари и общински съветници са поискали сума от около милион и четвърт евро.

Преди това всички възможни инвеститори като чуват какво трябва да дадат под масата, направо си взимат куфарите и си отлитат обратно.

„Еко-инвест-70” решава да продаде проекта „Завод за преработка на ТБО” в цялостния му вид – с всички документи оформени перфектно, които с мъка е извадила през последните 10 години.

„Еко-инвест-70” сключва предварителен договор за продажба на проекта. Първите 50% от фирмата са прехвърлени на лицето Леонора Дерменджиева срещу 50% от продажната цена, която трябва да бъде изплатена при влизане в сила на разрешението за строеж, а за управител на фирмата е назначен Валентин Маринов. През септември 2007 година „Еко-инвест-70” спечелва обществена поръчка към Община – Варна за проектиране, изграждане и експлоатация на завод за преработване на боклука. Срокът на договора е десетгодишен.

След сключването на договора с Община – Варна, „Еко-инвест -70” е прехвърлена с окончателен договор за продажба на две фирми: „Ники 2005”ЕООД със седалище София и „Фактор Инвест” ЕООД със седалище Варна.

Ники” ЕООД и „Фактор Инвест” ЕООД обаче са подставени лица на фирмата „Пътстрой –Варна” ЕООД – една от фирмите на „приятелския конгломерат”, включващ „Хидрострой” и „Инжстройинженеринг”, които от дузина години печелят милиарди от козметичните ремонти на дупки в морската столица.

Преговорите по прехвърлянето на фирмата „Еко-инвест-70” на двете фирми „Ники” и „Фактор инвест” са водени не с кой да е, а с управителя на фирма „Пътстрой-Варна” ЕООД Ангел Дерменджиев.

На 28.12.2007 година „Пътстрой-Варна” ЕООД издава банкова гаранция в полза на собственичката на фирма „Еко-инвест-70” Албена Камбурова като с нея „Интереншънъл Асет Банк” АД се задължава неотменно да заплати договорената сума от продажбата при отказ на купувачите да извършат това.

Общата договорена сума за продажба между „Пътстрой” и „Еко – инвест – 70” възлиза на 7 цифрена сума в евро. Според договора за продажба между фирмите, сключен на 28.12. 2007 г. подставените фирми на „Пътстрой” се задължават: „да заплатят в тридневен срок от датата на влизането в сила на разрешение за строеж на завод за преработка на отпадъци” дължимата сума.

Фирма „Еко-инвест- Асетс”, която представлява сдружение 50% Еко-Инвест-70 и 50% Ангел Дерменджиев успява да получи и разрешително за строеж №87/07.10.2008г. от Община – Белослав, подписано от главния архитект на Община – Белослав арх. Виржиния Попова.

На 22.11.2008 година разрешението за строеж влиза в сила.

След като Албена Камбурова предявява искането си за плащане и Банковата гаранция по надлежния ред, „Интернешънъл Асет банк” отказва да плати под предлог, че другата страна – а именно „Пътстрой” не била съгласна.

Камбурова пуска жалба до БНБ – Банков надзор, по необясними причини обаче контрол върху „Интернешънъл Асет банк” не е осъществен.

На практика „Пътстрой- Варна” прилапва напълно готов проект с всички осигурени документи и разрешение за строеж от „Еко-инвест-70” за смешна сума дадена под формата на капаро.

След продажбата на „Еко –инвест-70” на „Пътстрой” чрез двете подставени фирми, се получава и решение на Общински съвет – Варна боклука на Варна да бъде преработван там.

Приятелите общинари и прятелите – съветници се разбират с приятелската фирма. Нещо, от което ужасени бягат всички възможни инвеститори и заради което по-късно на „Еко-инвест-70” и се налага да продаде проекта, защото не може да удържи на лакомите финансови интереси.

Преди месец завода за боклук край Езерово е пуснат тържествено в експлоатация.

Община – Варна се задължава да плаща за твърдите битови отпадъци близо 79 лева за тон. Милионите пак ще потъват, както и с дупките в едни и същи приятелски фирми.

Така една от незаменимите и вечни фирми от „приятелския кръг”, който отврати варненци от ремонтите по улиците си лапна проекта за завода, „спестявайки си” и изигравайки „Еко-инвест-70” с милиони евро.

Можем да се сетим от първия път как са били разиграни тези пари и между кого.

Само вътрешният министър Цветан Цветанов, варненската прокуратура и варненската вътрешна дирекция като трите маймунки нищо не са чули, не са видели и остават неми.

Сега остава да закарат и премиера Бойко Борисов да среже лентичката за завода за боклук.

Пък после ние ще му доразкажем играта за „Пътстрой” един виден главен архитект и гербаджийски варненски кандидат за кмет, за да е подобаваща приемствеността от приятелските фирми на настоящия варненски кмет към същите приятелски фирми на новия евентуален кмет от ГЕРБ.

Afera.bg

«