Публикувано на 28.07.2022 / 12:40

СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НА ЗАМ.- МИНИСТЪР АНДРЕЙ ЦЕКОВ. РЕКЕТИРАТ ОСТАНАЛИТЕ И ПЛАЩАТ САМО НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДРУЖЕСТВА. РЕКЕТИРАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЗА „РЕСТО“. КУХИ ФИРМИ – ПОЩЕНСКИ КУТИИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА

Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ „Хемус“ на „Главболгарстрой“ АД в размер на рекордните 230 милиона.

Името на Цеков излиза в борда на директорите на всички фирми на „Главболгарстрой“ при проверка в Търговския регистър.

Справка в Търговския регистър и в търсачката за Търговския регистър Papagal.BG, показва, че настоящият зам.-министър в оставка Андрей Цеков продължава да е в управлението на големи търговски дружества, при това от сектора, за който той отговаря като висш държавен служител. Наглецът Андрей Цеков е бивш и настоящ служител в над 10 дружества, свързани с „Главболгарстрой“ АД (ГСБ), показва направена справка.

Според източници Цеков през декември 2021 г. е напуснал фирмите на ГБС, а жена му е станала шеф на останалите фирми. Макар тези промени да не са видни в регистрите, за всички в строителния бранш е ясно, че Цеков открито продължава да лобира за „Главболгарстрой“, разкриват източниците ни.

 

Отявлен конфликт на интереси

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите е ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ „Хемус“ на „Главболгарстрой“ АД в размер на рекордните 230 милиона (виж факсимилето по-долу).

Нека отбележим, че Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 г., отговаря за:

– контрола на обществените поръчки /включително и на Главболгарстрой/

– АДФИ /която проверява договорите на Главболгарстрой/

– одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/.

Освен тези отговорни функции, той е и ръководител на междуведомствената група с МРРБ и МФ за проверка на пътните договори на АПИ, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не.

 

Така Цеков, който е във видим конфликт на интереси, като зависим ръководител естествено реши, че спешно трябва да се платят 230 милиона на „Главболгарстрой“, а останалите фирми да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК.

Вчера, когато ощетените пътни строители излязоха в цялата страна на протест, Цеков има наглостта на даде брифинг в Министерски съвет, на който да прехвърли отговорността на провалилото се правителство върху АПИ и същевременно отново да хвърли обвинения върху строителни фирми – видимо конкурентни на тези, в чийто борд на управление се явява той.

Това е поредно доказателство, че чрез лицата на „Продължаваме промяната“ олигархията вече си назначава заместник-министри да рекетират останалите и да плащат само на собствените си дружества.

Кухи фирми – пощенски кутии за усвояване на евросредства

Нека припомним, че за Андрей Цеков излязоха няколко медийни публикации, разкриващи корупционни схеми с негово участие, които останаха без абсолютно никаква реакция и от страна на управляващите, и от страна на разследващи органи, и прокуратура.

През февруари т.г. стана ясно, че Цеков е източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми.

„Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми, пощенски кутии, показва справка на спечелени проекти на редица фирми свързани с Цеков и съпругата му Деница Цекова“, пише на 18 февруари т.г. cross.bg. Според медията, Цеков има богат опит в асимилиране на евросредства и добре структурираната скица за това – през редица търговски дружества и граждански сдружения. Темата заслужава внимание поради ресорите на Цеков като зам.-министър. От една страна, Цеков е управлявал сдружения, които са реализатори по контракти за публични поръчки в строителството, основно финансирани по оперативни стратегии, тъй че добре познава механизма на асимилиране на евросредствата. От друга страна, посредством сдружения, лични на него и на брачната половинка му Деница Благоева Цекова, двамата съумяват да усвоят над 1,5 млн. лева по стратегиите за безплатно европейско финансиране.

Семейство Цекови учредяват редица компании „пощенски кутии“, ръководени от едни и същи лица.

При по-задълбочен разбор се вижда, че тези търговски дружества нямат нужния кадрови потенциал, който да осъществя дейностите. Работата е свършена на хартия, регистрирана в колонки и числа, без действителен капацитет за осъществяването й. Например едно от дружествата им по публични данни от основаването му през 2014 година до 2019 година, се обезпечава единствено от едно наето лице, а за 2020 година и 2021 година средносписъчният състав е от 3-ма служители. Това е пример на една куха компания, през която минават големи активи, които потъват в джобовете на Цекови и безследно изчезват.

На уеб страницата на сдружението са поместени голям брой осъществени, с помощта на ИНФИНИТУС ЕООД, планове. На случаен принцип разгледаме изпълнение на план по Оперативна програма “ Иновации и конкурентоспособност “ за развиване на издателски бизнес, за което е получило безплатна помощ от 248 850.00 лв. Издателският бизнес би трябвало да се развива на територията на община Враца, само че посочените контакти са в гр. София, а на посочения адрес не се реализира действителна активност.

Рекетиране на строителни фирми за „ресто“

„Зам.-министърът на финансите и личен приятел на Кирил Петков и Асен Василев – Андрей Цеков, се е вживял в ролята на рекетьор!“. Това е друго разкритие, което оповести на 27 юли сайтът Alarma.bg , позовавайки се на бизнесмен от строителния бранш, помолил за анонимност. Предприемачът разкрива, че Андрей Цеков е бил служител „Главболгарстрой” и се възползвал от познанството си с всички важни в сектора, за да ги изнудва да връщат „ресто” от спечелените обществени поръчки.

Любопитен въпрос е на базата на каква експертиза именно 49-годишният Андрей Цеков бе назначен за зам.-министър на финансите? Освен, че е семеен приятел и бизнес съдружник с Кирил Петков и Асен Василев.

Неговото име все още фигурира като заместник-председател на Камарата на строителите в България и като представител на „Аква Темпус“ ООД, която усвоила 5,5 млн. лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лв. от Европейските структурни фондове.

Мира Василева

Коментари 22 за
“СКАНДАЛЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ НА ЗАМ.- МИНИСТЪР АНДРЕЙ ЦЕКОВ. РЕКЕТИРАТ ОСТАНАЛИТЕ И ПЛАЩАТ САМО НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДРУЖЕСТВА. РЕКЕТИРАНЕ НА СТРОИТЕЛНИ ФИРМИ ЗА „РЕСТО“. КУХИ ФИРМИ – ПОЩЕНСКИ КУТИИ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОСРЕДСТВА”

 1. Който гласува при сегашната матрица, отново ще овласти калигулския партиен елит След като управниците оставиха след себе си поредната клоака, те отново истерично ни агитират да се явим масово на избори, за да хигиенизираме нещата, които те задружно оплескаха. Колко пъти баламите ще настъпват мотиката? Безброй. Което идва да покаже, че колкото и избори да провеждаме, те ще водят до един и същи резултат. Това ни очаква и през октомври, защото грешката е системна и датира отпреди 2000 години и се изразява в „парадигмата на Калигула“. Като нов император той се изявявал като истински пич, днес бихме го нарекли популист. Той бил само 12 години по-възрастен от Христос и започнал да прави масови дарения на преторианците и на най-бедните римски граждани. Обявил всеобща свобода и амнистия, помагал на онези, които били ограбени от императорската данъчна система. Звучи доста познато, нали? И в следващите години се отдал на безумни оргии със съпругите на римския елит пред очите на мъжете им, спуквал от секс сестрите си и най-вече сладката Друзила. За капак направил любимия си кон Инцидат сенатор. Калигула си позволявал всички тези перверзии, защото утвърдената институционална система ги е допуснала. Преди броени дни Ива Митева цитира наш топ-юрист, който определи управлението на Четворната коалиция като „конституционен разврат“. Тук бяха спестени имената на калигулския Петков и на неговата парапетна Друзила. Както и на неговия любим кон Настимир Ананиев, пуснат в медиен галоп да замазва извращенията. Калигула си позволявал всички тези перверзии, защото утвърдената институционална система ги е допуснала. Преди броени дни Ива Митева цитира наш топ-юрист, който определи управлението на Четворната коалиция като „конституционен разврат“. Тук бяха спестени имената на калигулския Петков и на неговата парапетна Друзила. Както и на неговия любим кон Настимир Ананиев, пуснат в медиен галоп да замазва извращенията.

 2. „От изключителна важност е ВВС да придобият нов многоцелеви изтребител”, допълни Заков.

  „Това правителство и политическият кабинет на МО постигнаха, в сериозни разговори с американска страна, безпрецедентни условия за България по американската програма за чуждестранна помощ – както по отношение на помощта от 25 милиона долара за един от трите договора, така и по отношение на нашето условие – първата вноска по евентуален втори договор да бъде отлагана от нас, с наше искане, до момента, в който дойдат първите самолети от първите 8. Това беше изпълнено. Това е безпрецедентно”, заключи министър Заков.
  Източник: standartnews.com
  Хай Сиктир бе!!! Милиарди за Чертежи За самолети по стари от МиГ-29 …На цената НАД Ф-35…

 3. Защо не се коментира и братското назначение на Калин Цеков като зам. председател в ДАР. Където дългогодишни служители от разузнаването не вярваха на очите си. Същият все още изнася информация по партийна линия…. Некадърниците в промяната не са сами

 4. партийната група Продължаваме Плащанията добре е усвоила методите на Бо Тик Вун и даже не променя комисионните !

 5. Добро утро, Израел!
  БГ медиите традиционно са 7 месеца след събитията.
  Андрюхата вече е в оставка.
  За Станишев нещо няма ли?

  1. зеленски е обещал поне да превземе родната му къща в Херсон и да я направи офис на ПЕС !

 6. Аз пак на моето, като гледам в тубата днес за втори път филма:

  ………… … Хроника на чувствата (1962)

  Кой ли е този строителен обект? Чий ли е днес?
  И да оставим толкова плашещата пропаганда, дето демократите все треперят от нея, та страхотен филм! Има фрази, верни ама верни!

 7. Ама не забравяйте, че ГБС е любимата фирма на Тиквата!

 8. На това се казва …КАРТЕЛ…!!! Димитър Димов го е прозрял десетилетия преди…!!!

  …В различните си редакции „Тютюн“ е роман и за ужасната самотност на личността в капиталистическото общество, за огромния натиск на живота върху нравствените принципи в света на капитала, и за историческата обреченост на олигархиите в България, за социалнопсихологическите причини за тяхната гибел; роман и за потиснатите от монопола на тези олигархии, за техните икономически и политически борби, и за сложния психологичен лабиринт на човешките взаимоотношения както в зловещия свят на „Никотиана“, така и извън него….!!!от wiki

 9. Това е резултат от крепка „мъжка “ дружба.
  В тоя, издухан вече кабинет, педерасите и наркозависимите са на мода.
  Среща се и тук таме някоя мустаката кака , ама това за маскировка…

 10. Няма по-големи мошеници и крадци от Главбулгарстрой .
  Само в Аркутино те заграбиха сградата на района и целия плаж, който оградиха с дебела желязна ограда .
  В далавера със Созополския кмет заграбиха бреговата ивица край „Змийския остров“, изградиха вилното селище „Св.Тома“ и „облагородиха“ брега като го заляха с бетон .

 11. Не е за пренебрегване факта, че братът на Андрей Цеков – Калин Цеков от няколко месеца е назначен за зам. председател на ДАР, без да има необходимата квалификация и опит?!?!? Това е промяната…

 12. Май е по-добре да се върне банкянския. Той поне се е наприватизирал (накрал), да се надяваме, че ще краде по-малко

 13. Все по-често се чудя защо изобщо се хабите с тия разкрития. Отново сабаките са си – джав, джав, верблюдите – пътуф, пътуф, пък бараните – бееее, бееее. И така ще е до самият физически край на всичко в тая необратимо унищожена бивша държава.

 14. Има ли още някой, който да смята, че случайно разбиха държавността и никой, ама никой не работи: нито МВР, нито прокуратура, нито съд, нито служби, нито надзорни органи от всякакъв вид във всяко ведомство!?

  1. Работят, работят…

   Идея си нямате как всички изброени работят „на ползу прайда си“, и срещу законността, срещу държавността и срещу интересите на нормалните граждани имащи нахалството да се опитват недопустимо да оцеляват в Задокеанската колониялна територия на ФАЩ…

   Дааа…

 15. Е нищо ново под слънцето ,материалното победи духовното .Това е истината .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *