Публикувано на 19.03.2008 / 22:22

Сицилианска примка за Румен Петков

 

 

След заседанието на вътрешната комисия в парламента вчера стана ясно, че бившият заместник – шеф на ГДБОП Иван Иванов е бил предупреден, че срещу него тече разследване и е успял да прочисти сейфовете си компроментиращи и уличаващи го доказателства.

На заседанието е присъствал и шефът на Националната агенция за сигурност Петко Сертов. Той твърди, че ДАНС е започнала разработката си по случая “Иван Иванов” преди две седмици и не е била сезирана от ген. Атанас Атанасов. Според шефът на родното ФБР преждевременното изтичане на информация по случая е довело до това, че при извършените обиски у зам-шефа на антимафиотите не са открити съществени уличаващи материали, тъй като той е успял да го изчисти.

 

Кой и защо пусна контролирано духа от бутилката?

 

Ако приемем, че ДАНС е стартирала разработката си по случая “Иван Иванов” далеч преди вдигнатия шум в медиите, това означава, че медийната пушилка е режисирана умело и вдигната точно на време.

Първи озвучи скандала ген. Атанас Атанасов. В студиото на “Коритаров лайф” ей така, между другото, той разваха папка със справка и диск със записани разговори чрез специални разузнавателни средства. Шестакът Цвятко Цветков до него също уточни, че това не било новина, тъй като справката се размахвала из столицата и вече се разпространявала беезпрепятствено.

Ген. Атанас Атанасов се застрахова с баналното и дежурното обяснение, че получил секретните материали на личната си поща.

 

Кой задейства ген. Атанасов да бие тъпана?

 

Варианите не са много. Въпросната справка за случай преди две години очевидно е била изкрана от масивите на МВР. Това е могло да се случи наскоро, но може и “къртиците” да са я притежавали отдавна. Ако наистина отскоро ДАНС е била задействана по случая, то това означава, че или някой от българското ФБР е изкарал папката на яве, или някой от типажа на ген. Атанасов я е дал на ДАНС.

Във всички случаи, човекът на Костов играе ролята на лошият вестоносец, който трябва да обслужи нечии властови интереси. Защо точно ген. Атанасов? Първо, защото се явява върла опозиция и най му отива да изнесе въпросната информационна бомба. Второ, защото е известен с ненавистта си към вътрешния министър Румен Петков.

Онези, които са задвижили пружините на цялата врътка, очевидно са знаели да кого да заложат. Макар че, ако се отчетат качествата на Румен Петков обективно, то лошия вестоносец не го чакат добри времена.

Това обаче очевидно не интересува поръчителите на постановката. Ген. Атанасов си свърши работата и може да бъде … “изчистен”.

 

Защо всички, включително и прокуратурата мълчат по най-важния въпрос – кой изнесе копие на секретната справка и диска със записи на разговорите?

 

Именно тук е заровен ключът от бараката. Вниманието на медиите обаче е отклонено във всевъзможни посоки – какво бил казал зам-шефът на антимафиотите, какво точно му подарили, знаел ли е Румен Петков и главният секретар на МВР за разработката …

Никой не прави проверка кое ченге от ДОТИ си позволи да копира на диск строго секретната информация по записаните разговори на мобилен телефон със специално разузнавателни средства. Кое ченге копира и изнесе справката от масивите на МВР? Срещу какво го направи? Кой и какво му плати, или обеща?

Радетелят на справедливостта ген. Атанасов по този въпрос обаче мълчи като риба. Въпреки че би трябвяло да проглуши орталъка, защото точно този факт лепва по-голямото петно върху МВР, в сравнение с корупцията  на антимафиот №2.

 

Защото това е знак, че винаги и по всяко време някой може да измъкне и размаха секретна папка от МВР. И никойнито да го търси, нито да го заклейми.

 

Преди създаването на ДАНС, идея, която бе оповестена лично от премиерът Сергей Станишев в България пристигна американският президент. Знаково той нарече Станишев “Мистър Клийн”, в буквален превод “Чистачът”. Тогава никой не вярваше, че ДАНС всъщност наистина и на практика ще проработи. Първият, който скочи срещу законопроекта и въобще създаването на родното ФБР, бе именно вътрешният министър Румен Петков. Петков бранеше със зъби и нокти контраразузнаването и влиянието на спецслужбите във вътрешното министерство и влезе в остър спор и дебат с премиера.

Станишев хладнокръвно отигра положението с видимо спокойствие и така или иначе ДАНС стана такова, каквото той го поиска.

 

И със заработването на българското ФБР първият удар бе точно срещу вътрешния министър.

 

Удар с няколко десетки в мишената. На обществото се дава ясен знак, че родното ФБР няма да си поплюва и ще чисти наред, дори и във върховете на МВР. МВР и лично Румен Петков е ударен така, че да знае, че оттук нататък премиерът е този, който ще решава съдбата му, а не обратното. На най-върлата опозиция и се дава червена точка – да се радва колко е велика и колко е способствала именно тя да разкрие голямата мафия във вътрешното ведомство, като така прибави в плюс гласове, белким се добере до следващия парламент. Ше бъдат жертвани няколко висши офицери, но Европа ще ни ръкопляска този път искренно, че борим корупцията по високите етажи. И не на последно място – знак и към Бойко Борисов, че утре може да го последва внезапната съдба на антимафиот №2. Защото, високите етажи кънтят, че решат ли да ударят Бойко, никак няма да е трудно мероприятието да се осъществи.

 

Така около вътрешния министър се стегна наистина сицилианска примка.

 

Румен Петков обаче никак не е за подценяване и с всичките си кусури едно е сигурно – че може да отвръща виртуазно на удара. Ще му дадат ли необходимото време за отиграване на удара? Зависи от сделката и договорката с Мистър Клийн.

Защото нещата във висшата политика никога не са прости като едно и едно. А и идват избори.

За които трябват пари.

 

Веселина Томова

Коментари 0 за
“Сицилианска примка за Румен Петков”

  1. „защото точно този факт лепва по-голямото петно върху МВР, в сравнение с корупцията на антимафиот №2 “ – авторката май нещо бъркал. изнасянето на информация по този начин от МВР е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН да се осветли и пребори корупцията в системата .не е добре когато БГ партийната мафия си има МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *