« Върни се назад Публикувано на 19.09.2014 / 22:45

Син на бивш зам- министър ощави Сашо Дончев. Кой източва „Вестител”

Димитър ХинковДимитър Олегов Хинков – син на Олег Хинков, бивш зам-министър на здравеопазването, който преди съставянето на правителството на ГЕРБ от Бойко Борисов бе спряган и за здравен министър в правителството на Б. Борисов, е бизнесмен, който работи в областта на телекомуникациите. По-точно казано – пренос на данни.

Димитър Хинков е управител на „Пауърпоинт” – водеща фирма в областа на телекомуникациите, в която, според източници на АФЕРА, многократно са правени опити да бъде отстранен. Подставен човек обаче скалъпва фалшиви обвинения в сексуален тормоз за бъдещият кандидат за неговия пост. Така Хинков преподписва договора си за години напред с изгодни за него условия.
Димитър Хинков е изпълнителен директор на „БТТ – Bulgarian Telecom & Television”. С ресурси на фирмата става закупуване на техника за пренос на данни, която ползва за неговите фирми. В бизнес средите се говори, че е и скрит собственик на „Телепоинт” (не толкова скрит, защото съвсем явно той води преговорите за подписване на нови договори).
Фирмата „Вестител” – собственност на Сашо Дончев наема влакна за пренос на данни от „Глобул” на стойност два милиона евро. Димитър Хинков сключва договор с предишния изпълнителен директор на „Вестител” за използване на тези влакна със смущаващо ниската цена цена сто хиляди евро. След като след време Сашо Дончев разбира за този абсурден договор освобождава изпълнителния директор на „Вестител”, който го е сключил с Хинков.
За да използва влакната за пренос на данни от „Вестител”, Хинков купува техника с парите на членовете на БТТ. Сред кабелните оператори, разпространители на интернет и телевизия от цяла България, членове на БТТ се говори, че към тях се упражнява натиск.
Под сурдинка потърпевши, пожелали обяснима анонимност, коментират, че натиска се упражнява под формата на „Ще те фалирам, ще дам безплатни услуги на твоите конкуренти ”. Последният пострадал е Добруджа Кабел – Добрич. След като Хинков разбира, че те плануват да се откажат от услугите, които ползват от него, утроява цените за времето до прекъсване на договора им.
От своя страна Сашо Дончев иска да прекрати договора за ползване на влакна за пренос на данни от Хинков, но Хинков не е съгласен. И иска два милиона евро. Дончев праща поредица от писма (нотариално заверени) до Хинков за неизпълнение на клаузи по договора. Следва съдебно дело.
Лъсва и шокиращ абсурд в договора с „Вестител”, направен зад гърба на Сашо Дончев – ако Хинков спре услугите за пренос на данни, се задължава да ги възстанови в срок от един месец, което би обрекло „Вестител” на фалит. А разковничето е в скъпата техника за пренос на данни “DWDM”, която Хинков купува с парите на доставчици на интернет и телевизия. Те пък от своя страна натоварват клиентите си, тоест обикновения потребител.
Хинков „овладява” и Виваком чрез шеф продажби Милен Нинов, за да минават пренос на данни през неговият договор.
В началото на кариерата си Димитър Хинков е работил за „Нетера” и след като го освобождават, той успява да им вземе 80% от клиентите.
В този бизнес името на Хинков е приемано, меко казано, с нудоволетворение, да не кажем с неприязън. Той единствен в този бранш ходи с охрана.
Фирмата „Телепоинт”, зад която стои отново Димитър Хинков, печели и конкурс за европроект за 1,5 милион евро за закупуване на техника. Ако някой обаче си направи труда да се зарови в интернет и да провери, ще установи, че въпроната техника може да бъде закупена за … около 200 000 евро.
Afera.bg

 

«