« Върни се назад Публикувано на 20.06.2014 / 21:50

Симеон Дянков става шеф на Цветан Василев

Симеон Дянков влезе в надзорния съвет на руската ВТБ, партньор на Корпоративна търговска банка. Руската банка притежава голям дял във „Виваком“, а доскоро притежаваше 80 на сто от „Булгартабак“. ВТБ е известна като „банката на Путин“.

Руската ВТБ днес обяви резултатите от своето годишно Общо събрание на акционерите (ОСА), проведено в Санкт Петербург на 19 юни 2014 г., се казва в официално съобщение на сайта на финансовата институция.

Сред 11-ата членове на Надзорния съвет е и бившият български финансов министър от правителството на Бойко Борисов Симеон Дянков, става ясно от информацията.

ГЛАСОВЕ припомня, че основните инвестиции на ВТБ, която у нас си партнира с Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев, са във „Виваком“.  През пролетта бе съобщено, че инвестиционната банка излиза от капитала на тютюневия холдинг „Булгартабак“, като така и не стана ясно кой е новият му собственик. Делът на ВТБ във „Виваком“, в който Цветан Василев контролира  43%, е около 33%.

Нека кажем още, че българското представителство на „ВТБ Кепитъл“ в София се управлява от друг бивш финансов министър – Милен Велчев, и брат му – Георги.

На 7 март 2014 г. руският вестник „Комерсант“ писа, че предстои бившият министър на финансите Симеон Дянков да влезе в надзорния съвет на руската банка ВТБ, заемайки мястото на заместник-председателя на Централната банка на Русия Генадий Меликян. Това сочат публикации в пресата.

Тогава Съветът на директорите на ВТБ задочно гласува списъка на кандидатите за членове на надзорния съвет. Стана ясно, че Съвета напускат министърът на икономиката Алексей Улюкаев и бившият заместник-председател на руската централна банка Генадий Меликян.

На тяхно място главният акционер „Росимущество“ предложи кандидатурите на заместник-председателя на централната банка Владимир Чистюхин и бившия министър на финансите на България Симеон Дянков.

От миналата есен Симеон Дянков е ректор на Руската икономическа школа (РИШ) в Москва, припомнят запознати.

http://glasove.com

 

 

«