« Върни се назад Публикувано на 16.05.2011 / 20:09

Сидеров: Министър Трайков е дал на Уорлик договорите за АЕЦ Белене!

 

 

Българското правителство е сключило договор с банката за изготвяне на инвестиционен проект за изграждане на АЕЦ "Белене". Ако бъде одобрен, той ще донесе печалба от 2.7 млн. евро за HSBC , плюс допълнителна комисионна от 0.95 % за всяко външно финансиране, което успее да привлече проекта, констатира Сидеров. "По наши сведения посланик Уорлик, след одобрение на проекта, ще бъде овъзмезден с подходяща комисиона", заявява Сидеров. По думите му за предстоящото изграждане на АЕЦ" Белене" Уорлик лобира за американската корпорация "Уестингхаус". Няколко месеца по-късно, през април 2011г, посланик Уорлик отправя препоръки за строеж на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй". Предложението му е в строежа да участва американската фирма "Арева".
По неофициална информация щатският дипломат в София е поискал и получил от енергийния ни министър договорите между България и "Атомстройекспорт" за изграждането на АЕЦ "Белене". Дипломатът е проявявал интерес също така и към споразумението на нашата страна с Русия за Южен поток. Силен интерес са представлявали и договорите за продажбата на електроразпределителните дружествана ЧЕЗ, Е.он и ЕВН.
На практика поведението на посланика на САЩ у нас представлява пряка намеса във вътрешните работи на суверенна държава, каквато е България. И опит за надничане в делата на трета държава – Русия. Патриотите се питат не е ли поведението на Уорлик заплаха за националната сигурност. Енергетиката е отрасъл, който засяга не само всички български граждани, но и функционирането на националната икономика. Затова българското правителство би следвало да предприеме действия за отзоваването на дипломата от София. Ако пък енергийният министър е дал информацията на чужд гражданин като Уорлик, той подлежи на наказателно преследване за разгласяване на информация, която е получил по силата на служебното си положение, твърдят от Атака.

 

Afera.bg

«