« Върни се назад Публикувано на 08.01.2010 / 10:18

СЖБ „Подкрепа”: Радио К2 не бива да се спира!

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЖБ ПОДКРЕПА

 

Във връзка с писмото на журналистката Илиана Беновска, адресирано до всички върховни  инстанции на съдебната, законодателната, изпълнителната власт в Република България и Н.Пр. посланика на Кралство Испания, председателстващ ЕС по повод опасенията,  че в най-скоро време ще бъде отнет окончателно лиценза на „Радио К2” , ние, журналистите от СЖБ “Подкрепа” категорично обявяваме нашата пълна подкрепа за  медията и изразяваме мнение, чрез ясна и точна позиция, че радиото не бива да се спира!

„Радио К 2” е много важно и ценно за свободата и плурализма в ефира. ”Радио К2” активно работи за устоите на гражданското общество.Затова считаме,  че това радио, което е и едно от най-слушаните към момента, трябва да продължи да информира точно и безкомпромисно българската общественост. Тази медия се появи в един изключително важен момент, в навечерието на парламентарните избори в Република България, като съдейства в максимална степен за въръщане на нормалното общуване, на рационалните позиции на свободните граждани. Чрез предаванията си, „Радио К 2” стимулира естествените рефлекси на нацията ни и нуждата от честност, искреност и право на свобода. Затова и позицията ни е категорична – радиото точно в днешния момент продължава да бъде много важно и ценно, защото доказа, че в един критичен за България момент, журналистите му  проявха и продължават да проявяват мъжество и огромен кураж, за да се чува все по- ясно и силно гласа на истината за ограбената България и за ширещата се корупция. 

В ефира на „Радио К2” ежедневно звучат от 26 до 35 становища на български и европейски политици. Затова екипът заслужи уважението на цялата българска слушателска аудитория и направи възможното, по всички правила на модерните журналистически стандарти – чрез живи интервюта и дискусии, с различни гледни точки и безкомпромисен професионализъм да поднася новините и информациите, такива каквита са, а не напудрени или префасонирани. По този повод екипът на радиото бе номиниран и в категорията “Човек на годината”, в класацията на Българския Хелзинкски комитет, като екипът получи второ място и в класацията на радиослушателите.

Нашите колеги – журналисти от екипа на „Радио К2” винаги са работили по съвест  и с  гражданска доблест, но ефирът се превърна в заплаха за тези, които се боят да не паднат отвисоко, защото радиото  отразяваше всички анонси и информации, свързани и с корупцията по високите етажи на властта.”Радио К2” е назовано с името на връх – един от най-високите на планетата, пътят към който е изключително труден.

 

«