« Върни се назад Публикувано на 13.08.2021 / 20:04

СЕЩАТЕ ЛИ СЕ СЕГА ЗАЩО БАЙДЪН ПОЗДРАВИ КИРИЛ ПЕТКОВ? АМИ ЧЕ ТОЙ ДАЖЕ НЕ Е „ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИН“ СЛЕД БРЕКЗИТ, КАТО КАНАДСКИ ТАКЪВ! И ВСИЧКИ АКТОВЕ, КОИТО Е ПОДПИСАЛ КАТО МИНИСТЪР ОТИВАТ В КАНАЛА

Радостин Василев:

Току-що г-н Кирил Петков призна по БТВ, че няма официален документ (потвърждение) от Канада, относно отказа му от канадско гражданство. Г-н Петков потвърди, че е подал нотариално заявление за отказ преди да стане министър. Искам да го уверя, че няма никакво значение кога е подал документите, а кога Канада е потвърдила неговия отказ. Г-н Петков каза, че и към момента няма потвърждение от Канада относно неговия отказ. Това е съвсем нормално защото тази процедура обикновено отнема около 6 месеца. За мен г-н Кирил Петков и към момента не отговаря на изискванията да заема длъжността министър. „Чл. 110. от Конституцията е на пълно ясен: „Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.“ Подаването на документи за отказ не те прави автоматично лице само с българско гражданство.

От тук изниква и въпросът какви са юридическите последици върху актове, които е подписал г-н Кирил Петков до момента?

И това не са интриги.

И това не е заяждане.

В опит да отклони вниманието от този огромен проблем, г-н Кирил Петков каза, че и други министри в миналото са имали този проблем и чак след встъпване в длъжност са подали документи за отказ от чуждото гражданство и отново призова народните представители да приемат актуализация на бюджета със своя традиционен популистки плам.

Такъв е законът и това просто е един огромен гаф. Нямаме право да оправдаваме своето неправомерно поведение с неправомерното поведение на други.

Г-н Петков нито един от интересите, които вие сте засегнал в ББР не е пробил при ИТН. Моля ви спрете да лансирате с тази абсурдна теза. Вчера си позволихте отново некоректно да коментирате подкрепата на ИТН към президента Радев и да я обвържете с неговия рейтинг. Просто приемете, че тя е към него, но не към вас, а и вашият рейтинг сега е висок…..

===

Бележка на АФЕРА:

И сега някой ще се сети ли защо Байдън поздрави лично Кирил Петков? Ами, че откакто има Брекзит, Кирил Петков не е даже „европейски гражданин“, като канадец такъв? Като се има предвид любимата „синергия с дневния ред на САЩ“ на Румен Радев, тоя път наблюдаваме тотално осиране. И сега абсолютно всички актове, подписани от Кирил Петров отиват в канала, а „стратезите“ и „кадровиците“ на Румен Радев сътвориха поредния идиотски чутовен провал със служебното правителство.

Явор Дачков:

Ако Кирил Петков е канадски поданик и е министър в нарушение на Конституцията би трябвало незабавно да бъде освободен. Разбирам, че на феновете харизмата им е по-скъпа от Конституцията, но това не е никаква алтернатива на статуквото и няма нищо общо с върховенството на закона, за което толкова обича да говори президентът Румен Радев и за което твърдят, че се борят умните и красивите.

Чл. 65 от Конституцията:

(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода

Чл. 110.

Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.

Още за твърденията на Кирил Петков от моя приятел журналист, който живее в Канада: „Отказването от канадско поданство не става със заявление, заверено в друга държава. Има си официална форма. От друга страна говори глупости, защото всеки който получава канадско гражданство се заклева на Кралицата пред прокурор, представител на правителството и на града в който живее. Това е тежка церемония и отказването не е никак лесен процес.“

Чл. 65 от Конституцията:

(1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода

Чл. 110.

Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български гражданин

«