Публикувано на 11.03.2020 / 16:45

СДЕЛКА МЕЧТА ЗА ШЕФА В МВР НА „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“. НА БАИР ЛОЗЕ ИЛИ ЗЛАТНА РИБКА. БИЗНЕС НА ЧЕСТНА ДУМА

СДЕЛКА МЕЧТА ЗА ШЕФА В МВР НА „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“. НА БАИР ЛОЗЕ ИЛИ ЗЛАТКА РИБКА. БИЗНЕС НА ЧЕСТНА ДУМАНа 2.03.2020 АФЕРА публикува:

ШЕФЪТ НА „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“ ЗАБЪРКАН С КИПЪРСКИ АФЕРИСТ, ЗАВЛЯКЪЛ БАНКИ! КУПУВА ИМОТ В ДРАГАЛЕВЦИ ОТ НЕГО НА СКАНДАЛНО НИСКА ЦЕНА!

След публикуването на материала в редакцията на АФЕРА се обади адвокатката на Харис Кунтурис, за да каже, че нищо от написаното за Кунтурис в материала не било вярно, като заяви, че: „този разговор /б.р. – с Веселина Томова/ трябва да се приема като предложение за извънсъдебно споразумение за да бъде свален материала от сайта АФЕРА“.

Веселина Томова от своя страна заяви, че това и звучи ултимативно и каза, че няма никакъв проблем да бъде публикувано опровержение от страна на юриста на Кунтурис за всичко онова, което смята, че не е вярно в публикацията. Томова изпрати личния си имейл си на адвокатката. Тя каза, че ще обмисли дали да се възползва. До този момент очевадно не се възползва.

Веселина Томова попита адвокатката дали познава шефа на Националната полиция в МВР Христо Терзийски, чиято сделка с дружество на Кунтурис е акцента в публикацията, тя отвърна, че не го познава.

На пръв поглед в описаната от АФЕРА сделка с шефа на Националната полиция в МВР няма нищо особено. Някой успял да си купи 1/3 ид. част от парцел в Драгалевци. Даже не цял парцел, даже не и половината. Няма частни асансьори, глаголица, тераси с барбекюта, няма продажба на данъчна оценка- нищичко- скучна история, но все пак:

На 28.02.2019г. директорът на ГДНП си купува 29,89/100 идеални части от имот от 1552 кв.м. в Драгалевци, м. „Ботаническа градина” за сумата от 45 000 лв. Със сигурност не е по обява на брокери, защото имотът не е предлаган от агенции. Даже продавачът е отскоро собственик – купил го е само два месеца по – рано за цена от 55 евро на кв.м. Както се казва- докато му излезе скицата и данъчната оценка и вече го е продал, при това на загуба. Продавач е софийската фирма „Веси Комерс” ООД. Собственост е на две дружества- кипърското дружество „Рек Фотоволтаик Лимитед” с 5% участие и „Юроскай” ООД с 95%, което през още две български дружества и една офшорка е собственост на кипърския гражданин Харис Кунтурис.

Кръговратът на имотите

„Веси Комерс” ООД става собственик на 500-те кв.м. от имота два месеца по- рано. Тогава, буквално в последния работен ден на 2018г. английската гражданка Франсис Драку продава имота с площ от 1552 кв.м. на трима купувачи. 29,89/100 ид.части (500 кв.м) са прехвърлени на „Веси Комерс” ООД, 29,89/100 ид.части (500 кв.м) на Мирела Пенкова- дамата с която Кунтурис живее на съпружески начала, а останалите 40,22/100 ид.части (673 кв.м.) са прехвърлени на „Грейт Инвест Консулт” ЕООД с управител Мирела Пенкова и едноличен собственик вече познатото „Рек Фотоволтаик Лимитед”. Тази кипърска офшорка присъства в повече от 15 дружества на Кунтурис в България, с неизменно участие от 5% от капитала.

Сделката е сключена при цена от 55 евро на кв.м., която е недостижимо ниска дори за края на 2018г. Продавачката щедро се е съгласила тази цена да й бъде заплатена след подписване на нотариалния акт, без да е посочен краен срок за това. Същият ден английската гражданка Франсис Драку продава още един имот, с пореден кадастрален номер и с площ от 1673 кв.м., при същата цена за кв.м. на други три дружества, собственост на Кунтурис.

Още по- объркано става, тъй като самата Франсис Драку е купила двата имота с една сделка, през 2016г., при цена от 30 евро на кв.м. от „Глобал БГ” ООД , което е контролирано от Кунтурис чрез кипърско дружество Тромпел Естейтс Лимитид. Малко след сделката Кунтурис чрез своя българска фирма купува „Глобал БГ” и е избран за негов управител. При покупката на двата имота Франсис Драку не присъства, а е представлявана от Харис Кунтурис с пълномощно.

Успешният бизнес модел: Купуваш евтино и продаваш още по-евтино, но на когото трябва.

„Веси Комерс” ООД е закупило 500-те кв.м. на цена от 55 евро на кв.м., а два месеца по- късно ги е продало на Христо Терзийски за сумата от 45 000 хил лв, което прави 46 евро на кв.м. Не е ясно каква логика е мотивирала продавача да продаде почти веднага и с 15 % по-евтино, като в същото време пазарната цена за този район /Драгалевци-Ботаническа градина/ се движи от 80 до 200 евро на кв.м.

Не е ясно и защо му е на Кунтурис външен „ортак” в имота, след като останалата част се притежава от свързани с него лица. Мирела Пенкова и „Грейт Инвест Консулт” ЕООД се съгласяват частта от 500 кв.м. да бъде продадена на трето лице за 46 евро/кв.м., въпреки че те самите са закупили своите части на 55 евро/ кв.м. и законът им дава право те да закупят частта на тази по- ниска цена, преди имотът да бъде предложен на другиго. Без тяхното изрично съгласие продажбата не може да бъде извършена.

Бизнес на честна дума

Купувачът Терзийски и продавачът „Веси Комерс” ООД се радват на силно взаимно доверие.
В нотариалния акт е предвидено плащане на цената в 7 дневен срок след сделката. Няма уговорени клаузи за разваляне на сделката при неплащане, няма уговорени неустойки за забавено плащане. Няма даже и посочена банкова сметка на продавача. Просто Харис Кунтурис, като управител на „Веси комерс” ООД прехвърля имота и започва спокойно да чака да му бъде платена цената, посочена в нотариалния акт.

В крайна сметка, никой не би очаквал директорът на ГДНП да не си плати и може би затова липсват уговорени гаранции за продавача. Въпросът е дали продавачът изобщо е искал да му бъде платено. Дали сумата от 45 хил. лв. е постъпила по непосочената сметка на „Веси Комерс” ООД няма как да бъде проверено, но 7-дневният срок е изтекъл отдавна.

На баир лозе или златна рибка?

В общия случай да си купиш 1/3 от парцел заедно с още двама съсобственици си е кофти сделка. Имотът хем е твой, хем нищо не можеш да направиш без съгласието на другите. Трябва или доброволно да си го поделите или да строите заедно. Съдилищата са пълни с дела между изнервени съсобственици. От друга страна, ако ортаците ти са разбрани и „оправни” хора, да имаш 1/3 от парцел 1552 кв.м. в Драгалевци може да бъде изключително добро попадение.

При средните застроителни показатели за района (КИНТ 0,5 и плътност на застрояване 20 %), в парцела може да се построи сграда с РЗП 835 кв.м. Ако съсобствениците не искат да строят сами, могат да учредят право на строеж и да получат като обезщетените между 20 и 25% от построеното.

Така, без да вложи нито стотинка повече Терзийски, като собственик на 1/3 от земята би получил жилище с площ от поне 60 кв.м. При платените от него 45 000 лв. това представлява непостижимо ниска цена за готово строителство, при това в Драгалевци- 750 лв./кв.м. (385 евро/кв.м.) Действително, скромно като размер жилище, но пък на каква цена!

Такава сделка е мечта за всеки държавен служител, който е задължен да доказва доходи и да подава имуществена декларация всяка година.

Постигнатата цена на кв.м. застроена площ няма да се появи никъде черно на бяло, в нито един документ. Няма покупко- продажба на готово жилище, няма посочена цена. Всичко е прозрачно и чисто- собственик на идеална част от парцел е учредил право на строеж и е обезщетен, за това че е предоставил имота си за строителство.

Това е просто една възможна хипотеза, ако попаднеш на „оправни” и „умеятни” комшии. Нищо от това все още не се е случило. Но дори само да си купиш гола земя на два пъти по- ниска цена от пазарната си е добро постижение. А пък и ортаците на Терзийски не са вчерашни и знаят как се печели от празни парцели.

Кунтурис се занимава основно със строителство. Придобива съседни имоти в подножието на Витоша чрез сложни схеми, с множество фирми, които притежава или контролира, като често, както в този случай един парцел се дели между няколко различни дружества. Не си прави труда да ги окрупнява, въпреки че някои от проектите му са на площ от десетки декари, а дружествата собственици на земята стигат до 14 с 36 отделни имота. Работи се по описаната схема- всеки от собствениците учредява право на строеж на строителя срещу обезщетение.

Самият Кунтурис се хвали в медиите, че е инвестирал над 60 млн. евро в България. Това твърдение се сблъсква челно с 4-5 тежки производства по несъстоятелност в СГС на дружества, които той контролира или притежава, с неиздължени кредити към банки с общ размер приблизително 50 млн евро. Покрай тези дела се разбра и за „частния арбитражен съд”, чрез който Кунтурис бързо и лесно да се снабдява с изгодни решения и изпълнителни листове, с които чрез подставени дружества участва като кредитор в производството по несъстоятелност.

Андрей Червенков

Коментари 15 за
“СДЕЛКА МЕЧТА ЗА ШЕФА В МВР НА „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“. НА БАИР ЛОЗЕ ИЛИ ЗЛАТНА РИБКА. БИЗНЕС НА ЧЕСТНА ДУМА”

 1. На негово превъзходителство принц Алфонсо Серафино ди Пора Радецки , червена куртизанка

  Разрешете ми да поставя името ви в началото на творба, свързана изцяло с летището, град на греха, червените павета. Не е ли естествено да ви поднеса един дървен сувенир на изкуството уи.

 2. докато не падне това правителство няма да спрат корупции те кражбите грабежите евтините имоти за властта няма да спре миграцията а България ще бъде тотално унищожена българоубиеца от Банкя и най-големия крадец а ние обикновените хора ще страдаме и ще гледаме как изрода от Банкя ни лъже лъже и продължава да краде лъже и си мисли че всички му вярваме а ние си седим и не предприемаме нищо за да го премахнем от властта и да влезе там където му е мястото в затвора до живот

 3. BATTLE BEAST – ‘’King For A Day’’:
  ‘’Добре дошли в кошмара
  където злодеите носят короните
  Глупаците управляват разбит свят
  и страхът расте навсякъде
  Има лош цар
  ужасна марионетка на връв
  ……………………………….
  ‘’Дайте ми още един ден
  и ще ви отнема бъдещето
  Просто гласувайте отново за мен…“

 4. А Радостин Гешев търси на президента разговорите защото там е държавната измяна че уреждал жена си на работа

 5. ГЛУПОСТТА не е порок но заедно с НАГЛОСТТА ако е на ВЛАСТ …УБИВАТ НАЦИЯТА и ДЪРЖАВАТА

 6. А Каскета се самосезира само при опит за не деклариране на 30 кила ракия и чувалче арпаджик, но винаги пред мисирки.

   1. …tojo,ako mu svalish kostjuma ili uniformata,shte prilichana,,stolichanin,,ot ,,Fakulteto,,…inak egednevno visi za,,doklad,,i,,porachki,,pred kabineta na Boko,a,,nivoto,,mu e kato na PR/kata na GERB…

  1. Ot,,ednata strana,,na mikrofona.,,misirki,,ot ,,drugata,,/GERB/kradlivi i laglivi/,,pujaci,,…Shte /im/doyde…,,Veligden,,/a..

 7. Полицаят от Сан Тропе лайна да яде,щото полицаят от МВР златни рибки сере…къде отивате вий,бе .
  Край – Монтеки и Капулети се избиха за една тераса,един асансьор и едно лозе …
  Хамлет завалията няма да го бъде ,щото и Черепа няма да го бъде…най-малко вируса ше го утрепе ,щото блее под терасите ,а той вирусът,де ,атакува отдолу нагоре и отзад напред ,що се отнася до възраста…
  Ту би ор нот ту би …важното е кого ше инТУБИрат.Точка.

  …А,стига с тия глупости,ве,земи един бърз кредит,само сега! Стига с тия чамови ковчези,купи си един махагон и си питай патката,ко рецитираш под терасата на празна зала …

 8. Но Компира на Цацара няма да се занимава с подобни неща, нали? Това са дреболии, важното е да вземем бизнеса на Цветан Василев, на Божков…

  1. Kolkoto ,,po/blizo,,do Tikvat/tolkova po/goljemi,,zalaci,,lapat…Tam e,,borbata na,,misirki i,,pujaci,,..KOY,,DA LAPNE ,,MARKUCHA,,..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *