« Върни се назад Публикувано на 11.06.2014 / 21:22

СДЕЛКАТА ЗА СГРАДАТА НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ВЕЛИКО ТЪРНОВО: „ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ – ПЕТЪР ХРИСТОВ – МЛАДЕН МАРТИНОВ“

В тази насока източникът обяснява, че зад цялата тази схема стоят още две лица – бизнесменът Петър Христов, замесен в аферата със задържания шеф на ТЗБОП – В.Търново Орлин Тодоров, който е осигурил парите за покриване на задълженията към банка ДСК и падане на тежестта. И второто лице – бившият Министър на МВР Цветан Цветанов, който е лобирал за закупуването на тази сграда.

В редакцията на АФЕРА се получи спец.справка, която публикуваме дословно. Тя бе придружена с лаконичното: „ДАНС и Цветлин Йовчев мълчат за случая, въпреки че са уведомени за това“:

„Бизнесменът и бивш общински съветник Младен Симеонов Мартинов по странен и неизяснен начин, придобивайки неясни по произход парични средства, е осъществил сделка със собствен имот, находящ се на ул,,Иван Вазов” №1 в същия град, като през януари месец 2013 г. имота е продаден на Министреството на правосъдието с цел използване на сградата като Административен съд.

Схемата:

1. Лицето Мартинов е управител на  фирма ,,Зърнени Храни” ЕООД и се самоосигурява на сумата от 666 лева, на пръв поглед нормална за страната сума. През 2002 г. обаче  бизнесменът Младен Мартинов купува сграда  на ул. ,,Иван Вазов” № 1  от бившия областен управител Красимир Генчев /НДСВ/ за 230 000 лв. Част от сумата, която се плаща е с компенсаторки. Сградата е емблематична за старата столица, тук е била Земеделската банка, а в годините на социализма – ОАПС. В тази сграда се е помещавало и едно от първите частни радия  – ,,Радио В.Търново”, както и Държавния резерв. Освен че е емблематична, тази сграда е и архитектурен паметник, което само по себе си показва, че ремонта и  ще породи спорове, както до колко законно би било такова действие.

2. От средата на октомври 2012 г. в  службата по вписванията във В. Търново въпросната сграда е  под възбрана заради 859 742 лв. дълг на „Зърнени храни ” ЕООД към банка ДСК. Имотът е с тежест, при това солидна, и Министерството на правосъдието, Министерски съвет и Висшия съдебен съвет би трябвало да са проучили този факт до датата на продажбата.

Но преди тази дата, незнайно как, лицето Мартинов изведнъж забогатява, придобивайки нужните средства, с които погасява кредитните си задължения към Банка ДСК. Сумата, която погасява е в размер на 1 027 055,30 лева.

До погасяването на сумата имотите на длъжника Мартинов са били обявени вече за публична продан от ЧСИ в гр. В.Търново  Виктор Георгиев и Диана Колева – Стефанска с район на действие ВТОС.

Тук особенно интересен е факта откъде това лице е придобило такава огромна сума за да погаси дълговете си при факта, че фирмите му са били пред фалит и почти не са развивали някаква мащабна дейност, която би довела до натрупването на такава печалба.

Особенно показателно е появата на фирмата ,,Турист Инвест- 2000” ЕООД, собственост на Симона Младенова Мартинова /дъщерята/, която изкупува дълга на родителите си, а Мартинов е подал заявление до банка ДСК в качеството си на управител на дружеството, че за един месец са внесени 1 155 000 лева при сума за окончателно погасяване от 1 027 055,30 лева.

Друг факт е, че фирмата на дъщерята участва и в публична продан с обявление на ЧСИ Диана Колева – Стефанска с рег.№ 728 район на действие ВТОС  по изп.дело № 20137280400452/13 г. за удовлетворяване на вземането на фирмата ,,Турист Инвест -2000 ЕООД.

Реално фамилията Мартинов чрез тези си действия успява да спаси от разпродажба собственото си имущество. До този момент не се знае дали НАП е извършвало проверка, как и по какъв начин и чрез какви финансови постъпления се е стигнало до тези финансови възможности на това лице.

Ето и сумите, които е погасило и към кого – това лице.

Суми за окончателно погасяване на кредита:

–    клон – 401, сметка – 13643366 , EUR,  Титуляр – Интер Престиж ООД,  ЕГН- 104623519 ,  дълг -173 436,72

– клон 401, сметка – 14548273 , EUR, Титуляр – Интер Престиж ООД,ЕГН – 104623519, Дълг – 248 239,52

–  клон 401 , сметка – 11253293, BGN, Титуляр – Младен Симеонов Мартинов, ЕГН- 6101081505, Дълг – 89 505,74

– клон 401, сметка – 14262186,BGN, Титуляр – Иванела Петрова Иванова, ЕГН 8609021438, Дълг – 112 822,52

3. Имоти притежавани от Мартинов, които запазва  след продажбата.

– ½ УПИ (752 кв.м) и хотел (395 кв.м)  в гр. Китен ул,,Люлин” № 2 –съсобственик със съпругата си

– 1/3 УПИ ( 657 кв.м) в гр.В.Търново ул,,Козлуджа” – съсобственик със съпругата си

– ½ УПИ ( 3607 кв.м)  и къща ( 230,28 кв.м) в гр.Свищов – съсобственик със съпругата си

– 9 бр.ПИ ( 69 973 кв.м) в гр.Елена

– ½ от УПИ ( 27 800 кв.м) заедно със стопански сгради и УПИ ( 7 638 кв.м) в с.Деков общ.Левски

– ПИ ( 4 994 кв.м) в с.Хаджидимитрово общ.Свищов

– ПИ ( 7 177 кв.м) в с.Вардим общ.Свищов

От  анализа по горе отново възниква и въпроса откъде идват тези парични средства и придобити ли са по законен начин. Все пак за да се осъществи законова сделка между Министерството на правосъдието и фирмата на Мартинов, трябва да се смъкне тежеста, а няма информация МС да е платил предварително на собственика на сградата с цел покриване на кредитните си задължения, а и това няма как да стане и да се оформи законово на този етап.

Но прозира един особено интересен факт – че за да ти даде предварително някой толкова пари ти би трябвало на 1100 % да си сигурен, че именно твоята сграда ще бъде закупена.

В тази насока източникът обяснява, че зад цялата тази схема стоят още две лица – бизнесменът Петър Христов, замесен в аферата със задържания шеф на ТЗБОП – В.Търново Орлин Тодоров, който е осигурил парите за покриване на задълженията към банка ДСК и падане на тежестта. И второто лице – бившият Министър на МВР Цветан Цветанов, който е лобирал за закупуването на тази сграда.

Неоспорим факт е, че в гр.В.Търново са се продавали още три сгради, на лицето Цанко Иванов Александров, с прякор Бобъра, с настоящ адрес с.Пчелище ул,,17” № 29, на лицето Дариян Стефанов Димитров от гр.В.Търново ул,,Полтава” № 11  / ДДС измами/ и бившата бинго зала, като първата и третата сграда се намират в абсолютния център на града.

Интересен е и друг факт, че единствената сграда отговаряща на европейските изисквания е била тази на Александров, според експертите от Министерството на правосъдието, правили огледите на сградите, но за сметка на това тя е била на по-скъпа цена около 1 300 000 до 1 500 000 EUR.

При Александров сделката се е движела от фирмата за недвижими имоти ,,Явлена” които в един момент са знаели директно от източник в Министерски съвет коя сграда ще бъде купена, въпреки че същите са предлагали добра комисионна на лице в МС.

В случая обаче явно комисионата е била многократно по – малко от това, което реално се е получило при продажбата на сградата на ул,,Иван Вазов” № 1.

Какво реално се е получило:

– сума придобита от лицето Мартинов –  1 155 000 лв

– сума от продажба на сградата –              1 700 000 лв.

– сума печалба –                                              545 000 лв.

От извършения анализ дотук, може да се направят определени изводи, но може да се каже,че възникват и много въпросителни:

– Много добра сделка и чиста печалба от   545 000 лв !!!

– Как е разпределена тази печалба и между кои лица.?

– Каква сума е получил всеки един от тях?

– Платени  ли са данъци към държавата от тези лица?

– Използвано ли е политическо влияние /лобирано ли е/ за избора за закупуването на тази сграда?

– Отговаря ли закупената сграда на Европейските изисквания за използването и като Административен съд и ремонта и дали би излязъл по – скъп отколкото закупуването на по – модерна сграда, а не архитектурен паметник на културата?

Определено може да се каже, че в случая има вероятност сделката да е извършена с цел финансово облагодетелстване чрез използване на  недоказани парични средства и политически натиск.“

Afera.bg

 

«