« Върни се назад Публикувано на 22.08.2017 / 9:33

СГС ОСВОБОДИ АБДУЛАЙ КОНЕ, ДЪРЖАН В ЗАТВОРА „ФОРМАЛНО“ ОТ ВАРНЕНСКА СЪДЕБНА ОКОЛИЯ

АБДУЛАЙ КОНЕНа 11 август т.г. АФЕРА написа: ВАРНЕНСКА СЪДЕБНА ОКОЛИЯ ПАК СЕ ПРОЧУ! САВАКОВА & ДУШЕВ НАБУТАХА В ЗАТВОРА АБДУЛАЙ КОНЕ. ТОГО ИСКА ЕКСТРАДАЦИЯ, ТОЙ НИКОГА НЕ Е СТЪПВАЛ ТАМ!

Като пишем, че варненска съдебна околия не е от тоя свят, вероятно на много хора, които не живеят във Варна, им се вижда смешно. Да, ама не е смешно, абсурдно е.

Благодарение на варненските корифеи на правосъдната мисъл, начело с варненската окръжна съдийка Уляна Савакова, Абдулай Коне стоя в затвора повече от 40 дни. При повторно гледане на делото и втори варненски съдия не плю „в паничката“ на съдия на Савакова.

И след като Варненския окръжен съд се поупражнява на гърба на лежащия в затвора Абдулай Коне, Софийски градски съд /СГС/ освободи Коне без да му налага никаква мярка за неотклонение, съобщава www.dnevnik.bg

Състав на СГС с председател Вера Чочкова е приел, че няма данни за съвпадение на самоличността на Коне и на исканото от Того лице. От събраните доказателства става известно, че Абдулай Коне е финландски гражданин с постоянен адрес в Скандинавската държава и попадането му у нас е било инцидентно – за почивка и няма данни. че той ще се укрие, пише още  www.dnevnik.bg

Финландецът беше освободен от прокурора на 18-ти август – два дни след изтичане на 40 дневната му мярка за неотклонение. Това е срокът, в който трябва да постъпи искането за екстрадиция и случаят да бъде гледан от съда по същество. До тогава обаче такова искане от африканската държава до българските власти не беше пристигнало. На 19 август Коне и адвокатът му – Боряна Коцакова отиват на летище София при опит отново да Коне да се прибере във Финландия. Те се обръщат към граничните власти като показват постановлението на прокурора за неговото освобождаване и търсят съдействия, за да разберат дали по пътя на Коне към Хелзинки все пак няма опасност той отново да бъде задържан заради все още съществуващото искане от Того.Два пъти граничните власти им казват, че след малко проблемът ще бъде изчистен. На третият път полицаите съобщават, че е пристигнало искането за екстрадиция от Того и задържат Коне. Прокуратурата отново иска налагането на постоянна мярка – задържане от 40 дни, до началото на същинското екстрадиционно производство.

Основният довод на защитника на Коне – Боряна Коцакова пред състав на СГС – е, че няма никакви данни, че Коне е лицето, което държавата Того издирва. Има само две имена и дата на раждане, но няма и снимка. Коне има постоянен адрес във Финландия от 2008 година и гражданство от 2012 година. Откакто е в Европа (през 2000 година той заминава за Русия, за да учи информатика със стипендия, а през 2005 отива във Финландия) той не се е връщал в Африка и не иска да го прави.

Коцакова представи данни, че на датата, на която се твърди, че Коне е започнал своята престъпна дейност, той е бил във Финландия на лекар с жена му и е бил във Финландия. Защитникът на Коне посочи още, че в искането за екстрадиция не е посочено точно какво е деянието, за което се иска издирваното лиде. Освен това в искането се посочва, че лицето е избягало от Того, а за финландския гражданин, задържан от властите от нас няма данни да е посещавал някога Того или да е правил опит за това. Коцакова поиска от съда, ако наложи някаква мярка, то да е най-леката възможна.

Съдия Вера Чочкова приема, че от формална гледна точка са налице изискуемите предпоставки на закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Но не е установено по категоричен начин, че самоличността на издирваното и задържаното лице съвпадат. Съдът прие и че не може да се установи, че Абдулай Коне се укрива от Того. На второ място според СГС от събраните доказателства става известно, че Коне е финландски гражданин с трайно местонахождение във Финландия. Попада у нас индицентно заради почивка.

„За настоящия състав е необяснимо защо Република Того отправя искане до властите в България. Задържаният не е български гражданин и не е уместно да се дава отговор за неговото предаване на трета държава, която не е страна от Европейския съюз. Всички въпроси трябва да бъдат адресирани до държавата, чийто гражданин е задържаното лице“, прие съдия Чочкова.

На следващо място според съда няма данни, че се налага Коне да бъде задържан, защото няма данни, че може да се укрие. Той не е издирван на територията на друга държава, има постоянен адрес във Финландия, семейство и деца там. Съдът прие, че не съществуват процесуални пречки, ако евентуално Коне се укрие от разглеждане на същинско производство у нас, да бъде издадена европейска заповед за арест. „От приложените доказателства е видно чистото му съдебно минало, което не предполага той да извърши престъпление или да се укрие“, прие още съдът и изтъкна като аргумент за неговото добросъвестно процесуално поведение, фактът, че Коне се е явил пред граничните власти при опит да напусне втори път България и е изчакал тяхната преценка.

С тези мотиви съдът остави без уважение искането на прокуратурата за постоянното задържане на финландския гражданин и го освободи без мярка, информира още www.dnevnik.bg

Afera.bg

«