« Върни се назад Публикувано на 21.02.2024 / 9:02

СВРЪХЛЪЖЛИВОСТТА НА СЛУЖЕБНИЯ ЕНЕРЕГИЕН МИНИСТЪР РОСКАТА Е ПОТРЕСИТЕЛНА! ЖАЛКО, ЧЕ НЯМА ПРОКУРАТУРА ДА ГО ЧАКА ПРЕД СТУДИОТО И НА „ГМ ДИМИТРОВ“

Гледах Роската по бТВ. Свръхлъжливостта на този служебен енергиен министър при Цветанка беше потресителна!

Хората са толкова скандализирани от лъжите му, че получих няколко смс-а като този: „Жалко, че нямаме прокуратура! Сега трябваше да го чакат пред студиото и на ГМ Димитров.“

Чудя се дали Роската разбира какво ВСЪЩНОСТ е направил, когато практически е сътворил споразумението с БОТАШ, или го е направил без да го разбира?! Цветанка не можа да се пребори с парадните лъжи-фойерверки на Катамарана относно БОТАШ. А също и за „Булгаргаз“ като например ОГРОМНАТА ЛЪЖА, че по време на служебните кабинети дружеството било в цветущо положение.

Няма такова нещо. Тогава задълбочиха проблемите на „Булгаргаз“още повече вместо да започнат да ги решават и да оздравяват дружеството. „Булгаргаз“ е в това положение и благодарение на радевите служебни правителства, респективно на Роската Христов. Уточнявам за тези, които нямат реална информация, че договорът с БОТАШ не е нито за доставка, нито за пренос, нито за съхранение на газ, нито за достъп до терминали.

Договорът с БОТАШ е ДОГОВОР ЗА ДНЕВНА ТАКСА УСЛУГА, на стойност около половин милион долара НА ДЕН в наша загуба! За да бъдат турците на разположение. Когато дойде танкер, ние продаваме газа на БОТАШ, а турската компания ни го продава обратно на вход на България.

Досега Роската и Деницата са закарали няколко танкера в Турция, като голяма част от количествата газ не смеят да си ги приберат в България, защото народът ще ги пребие с камъни. И Роската споменава пиарски Урсула, като се опитва да се крие зад нея, но именно дирекциите на Урсула разследват „толкова компетентния“ договор на служебния ни министър. Споменава също, че сега сме вземали руски газ от Гърция, а всъщност по негово време се проведоха търговете. И това, което Деница купи тогава, сега продава на безценица.

България купи най-скъпия газ в света по време на служебните кабинети.

Относно БОТАШ, такъв грубо дебалансиран и едностранчив договор никой не може да сключи. Само някой стар аферист без чувство за срам и отговорност пред държавата може да разпише нещо подобно. Или човек, който не е компетентен и затова не е разбрал какво подписва.

Хората трябва да знаят един важен детайл.

Точно в деня на Бъдни вечер, на 24 декември 2022 г., БОТАШ изпращат на обяд мейл с документа на споразумението до „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и до Министерството на енергетиката. Абсурдно е документът да се изпраща и на „Булгартрансгаз“, явно тече преговорен процес. По правило, операторът не може да участва в преговорния процес, защото това е в разрез с европейските правила за разделение на преносен оператор и доставчик. Именно затова „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ бяха отделени. Както и ЕСО беше отделено от НЕК. Но явно, че тези правила не са понятни за служебния министър и ръководителите на нашите дружества. И именно затова започна разследването на ЕК и се образува дело за предполагаемо нарушение от страна на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ на член 101 и 102 от Договора за функциониране на ЕС.

Роската Христов с огромно самочувствие гледа Цветанка и реди „убедителни“ невярности! Но какво да очакваме от Роската, който каза в едно телевизионно предаване, че европейската дирекция „Конкуренция“ разследва договора с БОТАШ, защото европейците считали, че е прекалено изгоден за нас! Тоест, разследват ни не заради нарушения на европейските правила. А от завист, че ще плащаме без да внасяме нищо. Съкрушителен коментар на служебния енергиен ум! 

И още нещо шокиращо! И много интересно.

Документът, изпратен от БОТАШ на 24 декември, вече е подписан от служебния министър на енергетиката. Тоест той е нарушил няколко закона, като например Търговския закон или Закона за публичните предприятия, член 18, в който с правна фразеология всъщност се казва, че министърът на енергетиката не може да се разписва от името на изпълнителния директор на държавното дружество и др.

Защо министър Христов прави това? Явно, за да гарантира по-нататък подписването от „Булгаргаз“… Турците специално подчертават, че това е execution copy, което на бизнес език означава, че това е финалната версия и никакви промени повече не могат да се правят по този договор…

P.S. Прилагам етюд, за да потвърдя фактите, Роската даже е дописал, че е в ролята на „купувач“…

Калина Андролова

«