« Върни се назад Публикувано на 14.01.2011 / 22:27

“Своите” предадоха и Борисов

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов признава за свои ментори в занаята, който упражнява все още, само двама души. И двамата са пожънали големи успехи на българската политическа сцена. За различни периоди от време и в коренно различни епохи – на комунизма и на демокрацията. И двамата, разбира се, са загубили властта си. По-различен начин. Тези ментори на премиера Борисов са Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

Преди година и половина министър-председателят бе на върха на изборното си величие. Така както Царят помете противниците си през 2001-а.

Днес Бойко Борисов може би за първи път изпита същото, което е изпитал в деня на политическото си падение неговият първи учител – Живков.

На 10 ноември 1989 година той гледаше с уморен и блуждаещ поглед, докато “своите”, начело с Петър Младенов и Андрей Луканов го сваляха от власт.

На 14 януари 2011 година министър-председателят Борисов също не бе в традиционната си непукистка форма. А след икономическата, България навлиза и в сериозна политическа криза. Изходът, от която не се вижда на хоризонта. Не само заради гъстата януарска мъгла.

Бойко Борисов също е предаден от “своите”. Защото кой друг, ако не “най-своят” – вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, носи политическата отговорност за разпространяването на подслушаните разговори на Ваньо Танов.

И, особено защо не е предупредил “своя” премиер, че Танов е подслушван, та Борисов да не му говори за Бирата и затворената фабрика? А защо, след като Борисов се е разприказвал по темата с Танов, съответните СРС-та не са били унищожени светкавично? Какъв е бил контролът на Цветанов върху целия процес?

Защо изобщо се захвана с “Октопод”-а Алексей Петров, след като към днешна дата бившият съветник в ДАНС изглежда напълно неконтролируем нито от управляващите, нито от опозицията вляво или вдясно?

Скандалите, които подпалиха свързвани с него медии и политици, са на път да сринат правителството на ГЕРБ. За тази ситуация обаче не е подготвена нито една политическа сила. И независимо от това какви закани сипят Сергей Станишев или Иван Костов, истината е, че нито БСП, нито старата десница са готови за предсрочни парламентарни избори през 2011-а година. Хазната е толкова празна, че дори да вземат властта ще се чудят какво да я правят. Президентът Първанов пък чака края на мандата си, за да форсира своя проект АБВ. За политическата състоятелност на АБВ голямата проверка са предстоящите местни избори, а не предсрочни за парламент.

Колкото и парадоксално да е, но “свой” е и Алексей Петров.

Само допреди по-малко от 4 години. На 11 март 2007 година Борисов с нескрито уважение разказва на Мартин Карбовски в предаването му по Дарик радио за научната кариера на Алексей Петров, с когото се виждали и чували по телефона: “С Алексей Петров се виждаме и в момента. Той стана доктор на науките, написа книги, доцентура готви. Даже сутринта ми се обади…”

Е, ако цялата картина, която предизвика безотговорността на вътрешния министър в работата със СРС-тата, не е предателство от “свой”, то тогава какво е? Когато подслушваш всички и всичко в държавата поне го дръж под собствен контрол. Ако не можеш, тогава не подслушвай! Но Цветанов пое в друга посока. Тази седмица обяви, че смята да организира лов на къртици в МВР. Или след дъжд – качулка! Защото СРС-тата продължават да се леят като пороите в Бразилия и Австралия. За да отнесат без време Бойко Борисов. Докато учителят му Живков не изпусна държавните юзди в продължение на 35 години.

Тодор Пройчев

http://argumenti-bg.com

«