« Върни се назад Публикувано на 30.04.2021 / 22:05

СВЕТКАВИЧНИЯТ ПРЕЗИДЕНТСКИ УКАЗ ЗА ИЗБОРНИЯ КОДЕКС: НА КОГО ПОМАГА, НА КОГО ВРЕДИ?

Късно снощи, след 13-часово напрегнато заседание, народните представители в 45-то Народно събрание приехме новия Избирателен кодекс. За съжаление това стана на коляно, с припряност и с правна безотговорност, стимулирана от трите т.нар. протестърски партии – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“!

В новия кодекс има две сериозни пробойни: Първата е улесненото гласуване за ДПС в Република Турция, за което „заслугата“ е на Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов. Уви, не ни достигнаха само 2 гласа, за да блокираме този текст…

Защо „Тройката“ обслужи ДПС по този начин за мен е неразбираемо, поне на този етап. Още повече, че през 2016 г. Реформаторският блок на Христо Иванов гласува за ограничението от 35 избирателни секции в държавите извън ЕС, а сега прави точно обратното, позволявайки на Ердоган да дирижира изборите в България.

Втората пробойна пак е дело на „Тройката“, допуснала уникален пропуск, предлагайки и одобрявайки два текста, които са в колизия.

Ето как изглежда тази колизия: Народното събрание остави действащия текст от Изборния кодекс, не позволяващ образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Този текст обаче е в противоречие с приетата нова разпоредба за образуването на секции и извън дипломатическите и консулските представителства при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

От една страна императивно се повелява, че  гласуването в страни извън ЕС ще става само в дипломатическите и консулските ни представителства, от друга – с декларации на 40 избиратели ще могат свободно да се откриват стотици секции извън нашите представителства.

Около 21.00 часа депутатите на Трифонов, Иванов и Манолова разбраха какъв хаос са сътворили и опитаха да поправят грешката си с незаконно трето гласуване, но не им стигнаха гласовете, а и противниците на поправката реагирахме бурно.

Като депутатът, който единствен от 240-те народни представители се противопостави от трибуната на откриването на избирателни секции с 40 заявления в държави извън ЕС, няма да крия:

Изненадан съм от светкавичното решение на държавния глава да издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс в „Държавен вестник“!

Вместо да наложи вето на Изборния кодекс заради посочените две пробойни в него – политическа и юридическа, той издава указ само няколко часа след гласуването му в парламента.

Вместо да потвърди старата си принципна позиция, че промени в избирателните закони не се правят в навечерието на избори и реагира с вето или поне с публично неодобрение, той обнародва един дефектен Изборен кодекс.

При това този кодекс обслужва Движението за права и свободи, ако гласуването в Турция се извърши на стотици места извън посолствата и консулствата по волята на … 40 избиратели.

Тази напълно реална възможност не притеснява ли държавния глава?

Той не се ли безпокои, че вотът в южната ни съседка след три месеца ще е контролиран от турските власти и така ще „налее“ в урните десетки хиляди нови гласове за ДПС?

Та нали преди четири години самият той публично алармира за подобна опасност от Турция и поиска предприемане на спешни мерки.

Не искам и да мисля, че с този прибързан и необясним за мен ход Румен Радев купува благоразположението на ДПС и така си осигурява подкрепата им за втория си президентски мандат.

Не мога да повярвам, че такава сделка между президента и ДПС е възможна.

На 1 май, в извънредния брой на „Държавен вестник“, ще излезе Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет от 45-ото Народно събрание на 29 април 2021 г. И започва нова политическа криза, в която вече е замесен и държавният глава.

Всъщност с това си действие президентът не взема ли страната на Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова?

Но резултатът от прибързания президентски указ ще е в полза не на псевдо протестърските партии, а на ДПС и ГЕРБ.

Велизар Енчев

«