« Върни се назад Публикувано на 19.07.2023 / 10:12

САЩ НЕ ЖЕЛАЯТ АНГЛИЯ ДА ВОДИ В ИГРАТА СРЕЩУ РУСИЯ. ЗАЩО НАТО Е ВЕЧЕ ПОЧТИ НАПЪЛНО САЩ

Както беше предсказано, на 17 юли ще се случи нещо важно. Случилото се вчера на пръв поглед не изглежда фрапиращо, невиждано, но само така изглежда. Всъщност вчера станаха събития, които коренно променят ситуацията в, около и по отношение на Украйна, а от там в целия свят, като държа да кажа, че особено опасно става за България.

Случиха се 2 събития, отново беше взривен Кримския мост и Русия прекрати износа на жито от Украйна чрез така наречената „зърнена сделка“. Този път взривът на моста беше по-малък от предишния път, а зърнената сделка се очакваше да падне. Така, че кой знае какво неочаквано не се случи. Но анализът на ситуацията показва, че всъщност станаха много съществени неща. Ще започна с житото.

Прекратява се почти едногодишния начин за износ на украинското жито чрез зърнен коридор през Черно море и Проливите, който се контролираше от Русия, Турция, Украйна и ООН. Напомням, че Украйна се намира в 10-те най-големи производители на жито в света, поради което този неин ресурс представлява супер стратегически фактор, както за нея, така и за настоящата ситуация. Вчера Путин обяви, че от днес Черно море вече е зона, в която Русия има повишена бойна опасност и готовност на страната за отговор срещу вражески кораби и движение.

 Ето това е всъщност новината, която е съществена, не спиране извозването на зърното. Тази новина особено много касае България, както и Турция. България заради огромното си значение на черноморска стратегическа зона, а Турция заради Проливните и договорът от Монтрьо.

С вчерашните събития Черно море става зона на изключително повишена военна и терористична опасност. В България и Румъния се намират натовски центрове, а също така се дислоцират натовски сили в човешки и машинен потенциал. Засега кораби няма, като това е най-важният за мен предстоящ въпрос, който ще наблюдавам в следващите дни. Ще вдигне ли Турция забраната за преминаване на военни съдове през Приливите в Черно море? Ако това стане, ни очаква мащабно военно напрежение, не дай Боже война в Черно море. Ако не стане, ще означава много неща, които ще разгледам в бъдеще. По този въпрос чакаме.

Що се отнася до Кримския мост, тук анализът е интересен в този пункт – конфликт, напрежение, противопоставяне между САЩ и Англия. Вече стана известно, че мостът е атакуван с английски подводни бомби и най-вероятно терористичния акт е организиран от английските служби, както винаги досега.

За сведение припомням отново, че украинското разузнаване се контролира от англичаните. Някои събития преди вчера, но и вчера обаче показват отново, че под повърхността тече конфликт между САЩ и Англия, който не върви добре за Англия. Първо, САЩ веднага се разграничиха от взрива около Крим. И второ, този взрив дойде бързо след обявяването, че английският военен министър ще подава оставка. Руските анализатори днес припомнят, че именно Уолъс е автор на идеята Украйна да нападне и присъедини Крим обратно в хода на така нареченото украинско контранастъпление, което се говори и подготвя от зимата. Това, което се случва обаче представлява пълен неуспех на този план, което вероятно е основна причина за оставката на Уолъс. Което пък води до единствената дейност, която губеща страна може да осъществява – диверсии.

Съвсем очевидно е, че САЩ не желаят Англия да води в играта срещу Русия. Уолъс беше директно блокиран от САЩ за генерален секретар на НАТО, а след като и английските ракети STORM попаднаха в руски ръце, което означава и в китайски ръце, оставката в Британия съвсем си идва на мястото.

Струва ми се, че оттук насетне цялата инициатива по Украйна ще бъде в ръцете на САЩ. Вероятно ще действа техния план за по нататъшно разгръщане на ситуацията. Който има няколко варианта, в зависимост от това как ще се развиват бойните действия, какво ще предприеме Русия на фронта и как вървят ТАЙНИТЕ ПРЕГОВОРИ между САЩ и Русия, а вероятно и Китай по прекратяване на войната в Украйна. Всички играчи се движат активно, това се вижда и с просто око. Особено Турция, тя буквално лежи върху действащ вулкан. Но едно към момента е сигурно.

Великобритания е изместена от главна хегемонна роля спрямо Русия, при това от собствения си съюзник и бивша колония САЩ. В интервю за Sky news британският министър на икономиката преди няколко дни казва, че САЩ отказват да подпишат споразумение с Великобритания за свободна търговия. Което потвърждава всичко гореописано. Вече направих анализ на моите изводи от срещата на НАТО във Вилнюс и там обясних защо НАТО е вече почти напълно САЩ. Което означава, че и ЕС стои отзад на събитията.

Анастасия Гешева

«