« Върни се назад Публикувано на 11.06.2014 / 22:05

САЩ е съвременната Империя на злото, където мине американският ботуш – било военен, политически или интелектуален, там трева не никне!

За кой ли път се убеждавам, не само теоретично, но и на практика, че България няма никакъв шанс, нито вчера, нито днес, нито утре, ако няма усилия да се преодолеят фундаменталните психични комплекси както на „народ“, така и на „елит“ – бил той политически или интелектуален! Ако няма усилия да бъде осъзната простичката истина, че на първо време собствената държавна самоличност зависи тъкмо от волята и желанията на самата общност и на нейните елити!

Ако няма и навей на мисълта, че нито присъствието на общността в рамките на Османската империя, нито в оста Рим-Берлин-Токио, нито в Съветския блок, СИВ и Варшавския договор, нито в Европейския съюз и НАТО, може в действителност да създаде реалното самочувствие, че ние сме в състояние сами да определяме собствената си съдба!…
Днешните „модерни политици и интелектуалци“, които казват, че за да се издигнем трябва да се съобразяваме с американските и европейските ценности, ужасяващо ми напомнят за предишните „модерни политици и интелектуалци“, които ни призоваваха да се съобразяваме единствено със съветските ценности! И на по-предишните, които са убеждавали, че истинските модерни ценности са тези на Третия райх! Или на още по-по-предишните, които са казвали, че само в Османската империя общността може да се чувства добре и поради тази причина НАРОДЪТ БЪЛГАРСКИ предаде и Левски, и Ботев! За още по-по-по-преди даже и не ми се говори…
Казвам всичко това по повод днешния ми разговор с писателя Владимир Левчев в тв 7 и излиянията на Мутрата Борисов от САЩ! И си спомням как на времето, през 1987 год. съратниците на бащата на Владо Левчев и партийните другари на Бойко Борисов ми върнаха статия в списание „Психология“ с думите, че не познавам отношението на съветската психология към психоанализата на Зигмунд Фройд, а аз имах възможността да чета неговите трудове, които за тях бяха непознати, защото те не се публикуваха в Съветския блок!

А пък днес да ми казват, че единият живял в САЩ, а другият бил приет сред политическия елит на янките при положение, че 4 години съм работил в Американски университет и до болка познавам манталитета и претенциите на янките!

И тъкмо затова казвам, че САЩ е съвременната Империя на злото, че където мине американският ботуш – било военен, политически или интелектуален, там трева не никне!

С други думи, дами и господа, днешните български „политици“ и „интелектуалци“ по нищо не се различават от своите партизански предшественици след 9 септември 1944 год. – разликата е само в избора на Империята, дали е Съветската, дали е Американската?!?
Това, което искам да кажа, уважаеми български дами и господа, е, че няма на кого да се надявате! Че ако най-после в собствената си история не осъзнаете факта, че само вие и вие можете да промените робската си съдба, ще продължавате по същия начин!

Ще продължавате да се противопоставяте един на друг по някакви измислени „партийни“ предпочитания, а това само и единствено ще възпроизвежда собствената ви историческа роля да си мислите, че сте модерни само като се подчинявате на решенията на мислената за всесилна Империя, независимо от историческото време!
Така стоят нещата, драги ми народе!
Народе????

Проф. Людмил Георгиев

«