« Върни се назад Публикувано на 04.04.2022 / 9:01

САЩ ДЕИНДУСТРИАЛИЗИРА ЕС, ПРИНУЖДАВАЙКИ ГИ ДА СТРОЯТ LNG ТЕРМИНАЛИ, КЪДЕТО ЩЕ ДОСТАВЯ РУСКИ ГАЗ ПОД МАРКАТА „MADE IN USA“

Относно газа, пак ще го купуват от Русия, но ще позлатят Орбан. Понеже е умен, Унгария ще направи милиарди. С петрола е същата работа. На тема енергетика и ядрено гориво, понеже ми е професия, ще се спра някой друг път.

A  съобщението на Литва и други балтийски държави за пълно спиране на руския газ привлече много медийно внимание. Това се представя като победа и призив към останалите страни от ЕС да последват този „успешен“ пример.

? Всъщност е точно обратното. Почти целият газ в балтийските страни всъщност е руски. Но идва за сметка на ривърса/reverse/ обратното (обратно нагнетяване по тръбата или „обръщане на тръбата“, както простокирото каза) от Унгария.

? Преди това газопреносната система на Украйна можеше да работи само в директна посока от Украйна към Унгария. В началото на 2022 г. беше създадена възможността за транспортиране на газ и обратно, в двете посоки. Унгарското направление се превърна във втория физически маршрут за доставки на газ за Украйна от Европа след Словакия.

?От 2015 г. Украйна отказва директни доставки на руски газ, предпочитайки да купува същия руски газ от западната посока, но с европейски марж. Нов транзитен договор с Газпром, сключен в края на 2019 г. позволява на Украйна да използва виртуалния обратен механизъм, т.е. изтегляне на газ от транзитния поток от Русия към Европа по споразумение с купувача на газ. Това се случи през октомври 2021 г. в унгарска посока, когато „Газпром“ спря доставките на газ за Унгария през украинската ГТС, преминавайки към нов маршрут – от сушата на продължение на 2-ра нишка на магистралния газопровод „Турски поток“ (MGP).

?Чисто икономически транзитът на газ през Украйна е неизгоден за Газпром поради техническото състояние на украинската GTS.

Днес Украйна може да внася

– 27 милиона m3/ден от Словакия

– 8 милиона m3/ден от Унгария.

?Миналата година OGTSU се договори с унгарския GTS оператор FGSZ да удължи гарантирания капацитет за транспортиране на 8 милиона m3/ден природен газ на ден (2,9 милиарда m3/година) природен газ от Унгария до Украйна до 30 септември 2022 г. Както виждате, всички европейски движения за отказ на руски газ се компенсират от обратната страна на същия руски газ.

?Нека разгледаме план за синхронизиране на енергийните системи на балтийските страни с европейските. Виждаме, че основната част от работата е планирана за периода до 2030 г. Най-ранните проекти ще бъдат изпълнени през 2024-2025 г. Заключение: балтийските страни очакват да получават руски газ обратно от Европа, норвежки газ по съществуващи тръбопроводи и газ под формата на LNG, включително от Русия.

?Американски танкери доставят втечнен газ до белгийското пристанище Антверпен, който купуват от Русия на терминала Уст-Луга в Ленинградска област, представяйки го за американски. Това показват резултатите от разследване, публикувано още през 2017 г. от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). Според материалите от разследването на дейността на офшорни компании под гръмкото име Paradise Papers, дружеството Navigator Holdings Ltd, регистрирано на Маршаловите острови, доставя руско синьо гориво. В същото време се твърди, че 31% от акциите на тази компания са собственост лично на бившия министър на търговията на САЩ Уилбър Рос. Руският газ се транспортира до Антверпен от пристанището Уст-Луга и след това се продава в ЕС под прикритието на американски газ от „надежден доставчик“.

?По време на своето президентство Доналд Тръмп многократно открито е заявявал, че ще наложи американски газ на Европа при неизгодни условия. На 17 октомври 2018 г. Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на американски LNG за срок от 20 години. САЩ принудиха Полша да купува газ много по-скъп от руския и го използваха като таран за унищожаване на европейската икономика. Сега САЩ включиха в тази игра балтийските страни, които с примера си демонстрират на европейската общност своята „независимост“ от руския газ.

?Заключението е напълно разочароващо за ЕС. Сега САЩ, криейки се зад конфронтацията в Украйна, всъщност деиндустриализират ЕС като конкурентна икономика. Нещо повече, те го правят за пари от ЕС, принуждавайки ги да строят LNG терминали, където ще се доставят значително количество газ от Русия под марката Made in USA, тъй като САЩ в момента нямат необходимите свободни обеми и терминали за LNG

Тодор Ангелов

«