« Върни се назад Публикувано на 01.07.2022 / 9:31

САМО В „АФЕРА“! ФИНАЛЕН ШАМАР! НЕВИЖДАН ПРЕЦЕДЕНТ! РУСКАТА ПОСЛАНИЧКА СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ИЗВЪРШЕНИ ОТ КИРИЛ ПЕТКОВ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

Руската посланичка сезирала българската прокуратура за извършени от Кирил Петков престъпления.

Посланикът на Руската Федерация нанесе финален шамар на министър-председателя в оставка Кирил Петков, научи АФЕРА от брилянтен дипломатически източник.

След като в четвъртък изпрати ултимативна нота до Външно министерство за незабавна отмяна на експулсирането на 70 руски дипломати и служители на дипломатическата мисия, Елеонора Митрофанова е сезирала българската прокуратура за извършени от българския премиер престъпления.

Руската посланичка настоява Кирил Петков да бъде разследван за фабрикуването на списъци, в които са вписани руски граждани, без за тях да има каквито и да е данни и доказателства за извършени шпионски и други нерегламентирани дейности на територията на страната.

„Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо? Какво означава против интересите на България?“, заяви Митрофанова в интервю за БНТ. „Руската страна напълно отрича тези обвинения и още повече отхвърля обявяването на колегите ни за персона нон грата. Обявяването на персона нон грата е много тежко деяние, казва се че човек е извършил нещо сериозно и незаконно на територията на България. Какво направи нашият технически персонал – шофьори, инженери, готвач и други? А ако говорим за обявяване на дипломат за персона нон грата, то моля, представете поне минимални доказателства за незаконната му дейност“, коментира по-късно Митрофанова и пред ТАСС.

Според дипломати подаването на сигнал от посланик срещу премиера в прокуратурата е невиждан прецедент, не само у нас, но и в международната практика.

За момента не е ясно какви действия и изобщо ще извърши ли проверка българската прокуратура по сигнала на руската псланичка у нас. Действията на Елеонора Митрофанова обаче категорично показват, че извършеното от Кирил Петков не просто нарушава българските законодателство и Конституция, но и грубо погазва Виенската конвенция, категорични са дипломатическите източници на АФЕРА, които са с дългогодишна професионална кариера зад граница.

afera.bg

«