« Върни се назад Публикувано на 12.08.2022 / 13:17

САМО В „АФЕРА“! ИСТИНАТА ЗА ПЛАЧА НА БОЙКО РАШКОВ СРЕЩУ ИВАН ДЕРМЕНДЖИЕВ – ОПИТ ДА СИ ОПАЗИ „УХОТО“ В МВР!

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков проплака вчера сутринта пред придворната си репортерка Мариета Николаева в bTV каква ужасна чистка започнал в МВР новият служебен кабинет на президента Румен Радев. Дори намекна, че някакви мутри щели да влизат в министерството.

Рашков обаче едва ли е чак толкова притеснен от отстраняването на шефа на Главна дирекция “Национална полиция“ Венцислав Кирчев и двамата му заместници, дошли от дирекциите в Хасково и Кърджали. Тази „хвърковата тройка“, която пряко разпореди незаконния (от правова гледна точка) и неграмотен (от полицейска гледна точка) арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, всъщност е назначение по върховете на МВР на генерал Атанас Атанасов, по-популярен в полицейските среди като Гнома.

Из коридорите на вътрешното министерство се говори, че именно Венцислав Кирчев и двамата му заместници са били назначени както по линия на Гнома, така и на още едно популярно сред полицаите лице, известно им като Паскала. А основната им работа е била да хвърлят “по някой друг поглед” на границата с Турция и на Капитан Андреево. И да преориентират правилно „някои движения на стоки и парични потоци“ по границата.

Така че, с уволнението на „хвърковатата тройка“, реално Гнома и Паскала загубиха капиите си в ГДНП, а не Рашков. Той дори излиза на печалба от рокадата, защото още в началото на годината се опита да назначи за шеф на ГДНП Атанас Илков, който тази седмица пое дирекцията. Тогава обаче Гнома успя да блокира това назначение и през „Продължаваме промяната“ да прокара своите кандидати.

А защо е тази непримиримост на новия служебен министър Иван Демерджиев към кадрите на Атанасов, питайте президентския секретар Пламен Узунов… (Отваряме скоба: Преди години Гнома с помощта и подкрепата на Методи Андреев и Цветан Цветанов изхвърли Узунов не само от пловдивската дирекция, но и от МВР изобщо.)

Бойко Рашков едва ли тъжи много и за понижаването на Деян Моллов до зам.-директор на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Защо тогава е този плач на рамото на придворната Николаева? 

Елементарно, Демерджиев!

За да бъде предпазен най-важният човек на Рашков в МВР, неговото „ухо“ там – Явор Симов.

По времето на Рашков той получи топ статут в МВР и през бюрото му преминаваха всички важни и ключови документи, преди още да са стигнали до самия министър.

Заедно с говорителя на служебните кабинети „Янев 1“ и „Янев 2“ Антон Кутев, сегашният шеф на пресдирекцията на МВР Явор Симов разработваше и всички основни медийни операции на Рашков както срещу Бойко Борисов и министрите му, така и срещу главния прокурор Иван Гешев и цялата система на българското правосъдие.

Кутев отново е говорител на служебен кабнет и отново е гръб на Явор Симов. Но дали това ще е достатъчно, за да може бившият криминален репортер да продължи да слухти в МВР и да докладва на покровителя си Рашков, не е много ясно. Защото силните на деня зад министър Демерджиев – президентските хора Пламен Узунов и Николай Копринков, са се огледали и на Явор Симов. Не само на капиите на Гнома.

Другият от най-близките съратници на Рашков, който скоро ще изгори, е съветникът му и шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев.

Той веднъж вече бе арестуван през миналата година от „Вътрешна сигурност“ в МВР, а сега действията му по скандалния случай „Семерджиев” повдигат много основателни въпроси за чадърите и корупцията във вътрешното министерство. Но бъдете сигурни, че посегне ли сегашното ръководство на МВР на Рашковия любимец Тенчо, то бившият министър ще свика нарочна пресконференция, за да обяви как се уволняват борците срещу корупцията във ведомството.

Така че, затова, всъщност, рева вчера Рашков по bTV – за да предпази собствените си капии в МВР, а не чуждите. Дали ще успее? Засега, да. Защото тази сутрин националното съвещание на МВР, на което бе поканен и премиерът Гълъб Донев, бе дирижирано не от министъра, а от „ухото“ на Рашков – Явор Симов.

Тази седмица, същото лице вместо вече да дава писмени обяснения за документооборота, който е минавал през бюрото му, се подреди на трибунката в МВР и при представянето на екипа на Демерджиев.

Всъщност, Демерджиев, нека ти е честит Явор Симов! Поне ще знаеш в коя дамаджана ще изтича информацията от МВР!

Галин Костадинов

«