« Върни се назад Публикувано на 05.07.2021 / 13:29

САМОУБИ СЕ ЗАМЕСТНИК АПЕЛАТИВНИЯТ ПРОКУРОР НА ВАРНА ИВАН ТОДОРОВ

Снощи сам край на живота си е сложил заместник апелативният прокурор на Варна Иван Тодоров.

Иван Тодоров е преминал преди време през тежко боледуване на ковид, след което имал поражения и продължително и много трудно възстановяване, и сам е направил личен избор да напусне този свят.

Иван Тодоров е роден на 11 октомври 1956 година. Дълги години бе прокурор в Окръжна прокуратура – Варна, след което стана заместник апелативен прокурор на Варна.

Окръжна прокуратура – Варна е образувала досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта му.

Името на Иван Тодоров скандално нашумя в средата на 90-те години, когато бе арестуван за подкуп тогавашният шеф на БОП – Варна полк. Стамо Стамов, по поръчка на по-късно убития военен прокурор №1 Николай Колев, единствено по показанията на руснака Саша Багаев. По-късно Саша Багаев даде интервю, в което посочи именно прокурор Иван Тодоров, като лицето, което го е притискало да даде показания срещу Стамов. А в самото „дело Стамов“ стана ясно, че на варненска почва делото е тръгнало именно от прокурор Тодоров в сие с полк. Николай Колев.

Поръчката около сготвянето на полк. Стамов, след като той лежа в ареста, окончателно лъсна, след като той бе напълно оневинен по повдигнатите му обвинения на всички инстанции.

Afera.bg

«