« Върни се назад Публикувано на 30.12.2014 / 14:20

Р. Овч. и приятели избили 80 глигана

lovecЛов на глиганиР. Овч. е замесен в истински геноцид над диви прасета, издадоха очевидци. Според информацията ни на 19 декември, петък, червеният апаратчик и негови близки приятели от авджийската му дружинка са устроили капан на 80 глигана в частен ловен парк край Лесидрен.

Дивечът е бил заловен предварително с капани извън границите на парка, после дивите прасета са пуснати вътре до оградата на ловната територия, за да няма накъде да бягат и просто са паднали в касапницата.
След свинския геноцид труповете били натоварени в камион и извозени в неизвестна посока. Запознати обясниха, че масовата екзекуция на 80 прасета е заради основен проблем, какъвто представляват оградите на частните ловни стопанства.
На 31 октомври 2014 г. срещу тяхното издигане скочиха повече от 250 ловци от региона на Смолян. Хората блокираха едното платно за движение на пътя Смолян – Пловдив в района на чепеларското село Хвойна като знак на протест срещу промяна в Закона за лова и опазване на дивеча, както и в неговия правилник за приложение.
„Искаме да премахнат членовете, които дават на концесионерите да изграждат огради, да слагат бариери и капаните, които се водят касетъчни, за улавяне на дивеч, с цел разселване. Идеята е, ако може да се преборим с това нещо, да нямат право да заграждат територии или местата, които вече са заградени, да се премахнат тези ограждения“, обясни Атанас Стоев от Съюза на ловците и риболовците „Чернатица“.
Сагата с отдаване на концесии на дивечовъдни участъци е отколешна. Според ловците в тях има злоупотреби. Тези така наречени „касетъчни капани“ се поставят на входовете на стопанствата. Поставя се храна там. Улавя се дивечът и се вкарва в загражденията, а след това бива главоломно избиван. На излет се избиват по 30-40 прасета. Това е пренаселване от дивеч. Вътре, където се казва, и една тревичка не остава, защото не може на 100 хектара площ да се гледат по 200-300 прасета. От прекалената численост на едно място се изменя и генофонд, и близко родствено кръстосване, трофейните качества на дивеча се изменят и всичко. А тук, в Родопите специално, е една от най-добрите популации на дивата свиня. Световният рекорд от дива свиня доскоро беше тук. Имаме страхотни трофейни качества, отсече Атанас Стоев.
Село Лесидрен е разположено само на 100 км от София в полите на Средна Стара Планина като своеобразен център между градовете Ловеч, Троян и Тетевен. Заобиколено е от върховете Васильов (1495 м), Стъргон (1425 м) и Койнец (1155 м). Околните склонове на Стара Планина са привлекателно място за ловци от близо и далеч.
Силно изразеният планински релеф е естествено и много предизвикателно трасе за оffroad мотори и ATV четириколки. Лесидрен е разположено в красиво балканско дефиле на 420 метра надморска височина.
Речните корита, съчетани с близост до язовир Сопот, го правят привлекателно място за отдих и туризъм през всички сезони на годината. Климатът е с мека зима и прохладно лято.
Средно-годишните валежи са от 750 до 900 л на кв.м. Ветровете духат главно от югозапад и североизток, но има и местен вятър „вечерника“, който духа само от през лятото.
Растителността е богата и разнообразна. Южните склонове са обрасли с букови, дъбови и габрови гори. Има и иглолистни гори. Карстовият релеф е подходящ за развитие на алпинизъм.

Илко Стоянчев

«