« Върни се назад Публикувано на 15.05.2011 / 8:08

Рязането на лентички е любимо упражнение преди избори

 

 

Първо ще събуди духа на Т.Ж. в Правец и ще открие голф-клуб на Златев(и). На другия ден ще резне лентичката и на магистрала „Люлин”. Така перничани по „Люлин”, по „Люлин” та у Правец с „Голф”-о. Винкело могат да си го оставят дома. Кой може да каже, че Б.Б. нищо не довършва? Магистрала по магистрала и кризата направо ще я преборим върху пепелта на „тройната коалиция”.

Всъщност рязането на лентички едва сега започва. Но това не е никаква гаранция, че народът ще се юрне към урните с бюлетинки за „Бойко” като през 2009 г. Да не би Симеон да не ряза лентички предизборно? Или пък Станишев? И какво се случи – българите поискаха промяна. Всеки път е така – все някой да ги оправи. Не че не ги оправя!

Варна доскоро минаваше за град на състоятелни хора. Богат град. Ниска безработица. Икономика от всички разцветки – бяла, сива, черна, възчерна. И пълни кафенета и магазини. Сега е мор. А уж активният туристически сезон настъпвал с пълна сила. Сигурно. Само дето израелците пазаруват в хипермаркетите на промоция и нагъват евтини колбаси в хотелските стаи. Българите пък откриват „прелестите” на превърнатата в луксозен квартал на Варна Морска градина – разхождат си се на воля и подминават заведенията.

Даже „момчетата” на Алексей Петров го чакаха часове по обяд като постови – на крак. Кафенетата не направиха оборот. Да не говорим за освежените кръчми наоколо – по обяд бяха празни като киносалон през лятото. Пустош. И все пак – китни девойчици дърпат клиенти от улицата, за да им предложат ароматчета. „Марковите” парфюми от Китай не вървят, както се харчат папиросите от китайското карго.

Туристите, които маршируват из Варна в момента, са отчайващо неплатежоспособни. Разхождат се на групи по обедно време и разглеждат забележителностите на града. Остава едно – да им заформят кухни за социално-слаби край ФКЦ и да им предлагат топла закуска на крак. Иначе по крайбрежната алея кипят усилени ремонти. Друга година по това време вреше и кипеше, но от консумиращи посетители. Сега е мъка. Сезонът ще мине като два слаби месеца и това ще бъде, тюхкат се наематели и чорбаджии. В същото време читателите на вестници в Европол редят мъдри мисли всяка година – Варна била врата на наркотрафика. Може и да е портал морската столица – но на евтини проститутки, предлагащи „кърски ласки” в съседните храсти. От „Магура” та към храсталаците край „Хавана” на Златните.   

Така отново стигаме до лентичките. В момента българите все по-рядко и все на по-тънки лентички режат менте-саламите, които по никакви стандарти, предлагани от Мирослав Найденов, не могат да доближат дори най-евтините продукти в Унгария, да речем. Картинката е кахърна – ментета заливат българите. Спадналите обороти принуждават бизнесмените да правят все по-нагли измами. Проверяващите са на далавера – рушветите си вървят. Те вече и „битова престъпност” не са. Възприемат ги като бизнес-практика. Единствената гарантирано успешна.

И така стигаме пак до „лентичките”. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов открива по програма в събота клуб на ГЕРБ във варненския район „Владиславово”. Едва ли ще е зле да се възползва от местопребиваването си и да се срещне с шефа на Трето РПУ – Красимир Добрев, за да обменят ценни мисли за далаверите в този район на града. Момчетата от МВР и без това работят по гангстерския разстрел на Добри Дебелия в съседния блок. Подобни разстрели не се случват всеки ден – но рушветчийството си върви като бизнес-практика.

Всъщност това е животът на българите в момента – менте, осигурено от затиснати от кризата бизнесмени. Голфът едва ли е сред приоритетите им. Борисов не може да не разбира това. Защо ли му е тогава да се набутва с афиширането на приятелството си със Златев(и)?! Но той си знае – в момента текат едни „довършителни работи” по рейтингите, мъка.

 

www.bgsniper.com

 

 

«