« Върни се назад Публикувано на 23.02.2023 / 9:28

РУМЕН ПЕТКОВ: ИЗСИПВАМЕ ОГРОМНИ ПАРИ В АМЕРИКАНСКА КОМПАНИЯ СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ, ПРИ ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, А КАКВО Е ПОЛУЧИЛ МИНИСТЪРА СРЕЩУ ТОВА, ГАДАЕМ! ТЕЛЕВИЗИИТЕ ДА ПОКАЖАТ И УКРАИНСКИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ БРЕНДО!

-Господин Петков, напред с Левицата – хайде кажете как и заради какво?

-Три неща отличават левицата от останалите политически партии в това число и от БСП. Държа първо да подчертая, че наш опонент, наш противник на тези избори са Демократична България  и Пръдължаваме промяната, и разбира се ГЕРБ.

-Да започнем с първото от трите неща…

-Първо ние категорично още от 28 февруари миналата година сме заявили, че решението на проблема Русия – Украйна е само и единствено чрез преговори. И продължаваме да сме убедени, че ЕС за съжаление не използва инструментите и влиянието, което може да има, за да бъде сложен незабавен край на военните действия. Напротив! От господин Борел и госпожа фон дер Лайен слушаме постоянно апели: война докрай. До чий край? Човешки животи, сложихме им край на стотици хиляди. Но всъщност ние стоим и гледаме слагането на край на човешки животи в Югославия, в Ирак, в Либия, в Сирия и това става някак си част от ежедневието на ЕС – да обслужва чужди интереси и то по един грозен начин. Т.е. първата отлика е мир. Мир сега, мир в Европа и мир в света. Защото ако направим сравнение, ще видим, че ние сме отделили огромни пари, ние – Европа, за войната в Украйна и трябва да си направим извода с колко сме помогнали на бедстващите от глад и мизерия държави по света.

Второто?

-Второ, гарантиране на енергийната сигурност. Защото приказките за диверсификация без в основата си да има гаранция за сигурността, защото диверсификацията на ядреното гориво е твърде сложен специфичен въпрос… И диверсификацията сама по себе си без сериозни анализи, е престъпление, което впрочем парламента извърши и задължи служебното правителство да го извърши.

Диверсификацията за доставките на газ.  Ние вече повече от година, диверсифицирайки доставките, купуваме руски газ, но през посредници. Правим някого милионери, и дали този някой плаща рушвети на нашите правителства, това е въпрос на който аз не мога да отговоря. Но да подпишеш договор с Уестингхаус в резултат на парламентарно решение за десет години при положение, че Агенцията за ядрено регулиране на Република България няма още анализ от Уестингхаус за годността на тяхното гориво, подчертавам от Уестингхаус, това е парадокс, това е уникум!

Ние през 2018 година преведохме 5 млн. долара на Уестингхаус те да анализират собственото си гориво, нали разбираме, че те ще ни кажат, че тяхното гориво е най – доброто. Но дори и този анализ го няма и въпреки липсата на този анализ служебният министър задължи ръководството на АЕЦ Козлодуй да подпише този договор, неотчитайки и факта, че през 2027 година изтича срока на годност по сегашните документи на 5-ти реактор за който е предназначено горивото.

Т.е. от една страна ние нямаме анализ на качеството на горивото и дали то не  е заплаха за нормалната работа на 5-ти реактор, т.е. заплаха за България и Румъния, от друга страна – срокът за годност на реактора изтича 2027 година, договора е десетгодишен. Ще изсипем ние огромни пари на тази компания със затихващи функции Уестингхуас, тези пари са на нас данъкоплатците, а какво е получил министъра срещу тези подписи не знаем и вероятно няма и да разберем.

-Можем само да гадаем?

-Гадаем… А в диверсификацията на газа на първо място в основата си трябва да е цената. Защото ако ние диверсифицираме самоцелно, купувайки скъп и то безумно скъп американски или друг източник газ, при положение, че можем да си осигурим евтин газ, това е престъпление към бита и към икономиката. И ударите, които нанасяме на европейската икономика, тук не говоря само за българската, са с много тежки дългосрочни и средносрочни последици. Протестите, на които сме свидетели в Германия, във Франзция, в Италия, само потвърждават това, което ние от Левицата казваме.

– Третото със съдебната реформа ли е свързано?

– Този вопъл, който в приливи и отливи, върви за съдебната реформа и борбата с корупцията, от този вопъл няколко политици от това живеят без да са направили, разбира се, нищо. Борбата с корупцията има много лесни стъпки и действия. Ние в България имаме 2500 разрешителни режима. Те могат да бъдат сведени до 250 – 300. Всеки един от тези разрешителни лицензиозни режими са по същество източник на корупция. Не казвам, че всяко едно взимане на лиценз е свързано с корупционни практики, но най-малкото са предпоставки.  И ако ги свием до нормалните 250 -300 нещата ще изглеждат по много по – различен начин. Днес за да получиш лиценз за фризьорски салон ти отиват около шест месеца. Даваме ли си сметка тези две жени, които искат да отворят фризьорски салон всъщност как живеят  през тези шест месеца като тичат от врата на врата за един лиценз, който може да бъде издаден за една седмица. По същия начин стои въпроса с таксиметровите коли. И тези хора трябва да разберат, че в лицето на Левицата имат своя гарант за нормално съществуване, за нормален бит и нормално бъдеще.

-А как ще избягате от титулуването ви в медиите като „завръщане на старите муцуни“?

-В мен буди смях, но трябва да бъде достатъчно ясно обяснено. Казвам го със самочувствието на човек, който не е кандидат за нищо, нито за депутат, нито за какъвто и да е, Когато обявихме Левицата последваха опредения от ваши колеги журналисти – ами, събрали са се старите муцуни… Много интересно! Ами например господин Атанас Атанасов е на власт от 1997 година. И не просто на власт, той беше директор на контраразузнаването. Същият господин Атанасов, който се бори с все сила с руското влияние. А той е човекът, който подписа доклада от страна на Националната служба за сигурност, че продажбата на Нефтохим Бургас на руската компания Лукойл е гаранция за икономическата и енергийната сигурност на България. Е, кой докара руснаците и руското влияние? Той! И днес той се бори с руското влияние. Това е доста жалко, за него, разбира се, жалко е обаче и за нас, българите, че не виждаме и не оценяваме тези неща. Журналистите малко непремерено подскачат, не ги укорявам, разбира се, всеки от тях си има правото на разсъждение, но не пречи понякога на обществото да казваме и обективната истина.

-Кое е последното, което ви изкара от нерви, свързано с медиите?

-Вчера гледах Бтв. Смаян съм от факта, че един репортаж се излъчваше на фона не пречупен кръст. Това не смути нито тези, които даваха репортажа, нито редакторите им в телевизията, нито СЕМ, никого. Пропагандата на нацизма не ни притеснява в България.

По-късно бе излъчено интервю със зоологически ентсусиазъм с господин Ходорковски. Човек, който беше в затвора заради грабеж в особено големи размери. И той като руснак даде оценка за Русия. В тоя ред на мисли, аз предлагам на Бтв да направят интервю с един украинец – украинецът господин Брендо. Това ще бъде друг прочит, вече от украинска страна. Даже аз считам, че Брендо е далеч по – почтен от господин Ходорковски, защото той е трудолюбив, той  е производител, сега друг е въпроса какво произвежгда, той си има собствена търговска мрежа, докато господин Ходорковски само е грабел.

Нека Бтв бъдат последоватени и да дадат възможност и на един производител украинец. Значи грабител руснак – добре, нека дадат и производителят украинец и даже не е нужно да го питат колко струва украинския паспорт. Този ценоразпис вероятно е върху него и Зеленски.  Но нека нашите медии да бъдат последователни като тръгваме с нацизма, тръгваме с грабежа, нека да подкрепим наркомафията, за да е ясно медиите ни къде са и ние самите да си изберем какво ни е отношението към всичко, което ни облъчва, и което формира начина ни на разсъждения.

Разговаря: Веселина Томова

«